ABD'deki araştırma tıp dünyasında tartışma yarattı: Duygu durumunu pozitif etkiliyor
Son yılların popüler uygulaması botoks hakkında yapılan araştırma tartışma yarattı. ABD'de yapılan araştırma botoks enjeksiyonlarının beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini değiştirebileceğini ortaya koydu. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, bu araştırmanın güvenilirliğinin oldukça düşük olduğunu belirterek, botox uygulamalarının kişilerin duygu durumlarını bozmak yerine pozitif yönde etkilediğine dikkat çekti.
Aydan Durak/Posta.com.tr| ABD'de yapılan yeni bir araştırma, yüz bölgesine yapılan botoks enjeksiyonlarının beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini değiştirebileceğini ortaya koydu. Bulgular, botoksun bireylerin başka kişilerin duygularını anlama yeteneğini aslında geçici olarak bozduğu anlamına geliyor.
Bu araştırmaya Başka bir kişinin yüzünde kızgın veya mutlu bir ifade gördüğümüzde, ifadeyi taklit etmek üzere kendi yüzümüzdeki kasları bilinçsizce esnetmemiz veya kasmamız buna örnek olarak verilebilir. Araştırmacıların, 33 ila 40 yaşlarındaki 10 kadın katılımcıdan oluşan bir grup üzerinde yaptığı bu araştırma büyük tartışma yarattı. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, botox uygulamalarının kişilerin duygu durumlarını bozmak yerine pozitif yönde etkilediğine yönelik araştırmaların daha baskın olduğunu belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Op. Dr. Alper Eskalen, botoksun sadece göz kenarlarındaki çizgiler ya da yüz asimetrisinde kullanılmadığını belirterek botoksun çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını vurguladı.
"Kozmetik tıpta dünyada en sık kullanılan uygulamaların başında botulinum toksin yani botoks uygulaması yer alıyor. Botoks kullanımı yıllar ilerledikçe sadece estetik alanda kalmayıp tıpta birçok alana yayılmış hatta bu sebeple Time dergisine kapak olmuş nadir ilaçlardan biri. Botox’un temel etkisi, kasların çalışma gücünü geçici süreli olarak azaltmasıdır. Yüz bölgesinde botoksun en sık kullanım bölgeleri ise kaş arasındaki dikey çizgiler, alın bölgesindeki yatay bölgeler ve kaz ayağı çizgileri olarak tabir edilen göz kenarındaki çizgilerdir.Bunlara ek olarak özellikle bariz yüz asimetrilerinin giderilmesi de botox’un sıklıkla uygulandığı kullanım alanlarından biridir."
BOTOKS MİMİK KASLARININ ETKİSİNİ AZALTIYOR
ABD'de yapılan ve botoks yaptıran kişilerin başka insanları duygularını anlama yeteneğini geçici olarak kaybettiğini ortaya çıkaran araştırmayı değerlendiren Op. Dr. Alper Eskalen, botoks yaptırıldığında kendi mimik gücünüzün azalmasına bağlı olarak beynimize iletilen sinyal miktarı daha az veya farklı olarak yorumlanabileceğini belirtti.
"Standart olarak, üst yüz bölgesine uygulanan botoksun mimik kaslarının etkisini azalttığı için karşıdaki insana, özellikle şaşkın veya kızgın olduğunu gösterirken ifade gücünde azalma olduğu bilinen bir gerçek. Ancak 10 kişi üzerinde yapılan bu çalışmada botox yapılan kişide de duyguların algılanma miktarında azalma olduğuna dair bir sonuca varılmış.Buna sebep olduğu düşünülen hipoteze göre, biz karşımızdaki insanın mimiklerini gördüğümüzde önce bunu kendi mimik kaslarımızla taklit ediyoruz, ardından bu uyarıcı sinyaller beynimize ulaşıyor. Sonuç olarak botox yaptırdığımızda kendi mimik gücümüz azalacağı için beynimize iletilen sinyal miktarı daha az veya farklı olacak şeklinde yorumlanabilir"
DUYGU DURUMUNU POZİTİF YÖNDE ETKİLİYOR
Botoksun negatif mimikleri azaltması nedeniyle uygulandığı kişinin duygu durumunu mutluluk yönünde pozitif etkilediğine dikkat çeken Op. Dr. Alper Eskalen, "Sadece 10 kişi üzerinde yapılması ve geniş sayıda hasta grubu üzerinde denenmemiş olması çalışmanın güvenilirliğini oldukça düşürüyor. Hastalar üzerinde kullanılan botox miktarının ne kadar olduğu , mimik kaslarının kısmen güçsüzleştirildiği mi yoksa tamamen mi felç edildiği gibi değişkenler belirtilmiyor. Buna ek olarak bir diğer araştırmada benzer hipotez üzerinden yapılan bir çalışmada botoksun negatif mimikleri azaltması nedeniyle (kaş çatma gibi) uygulandığı kişinin duygu durumunu mutluluk yönünde pozitif etkilediği yönünde sonuçlar da mevcut." dedi.
YÜZLERCE KİŞİDE BAŞARIYLA UYGULANIYOR
Botoks işleminin dünya genelinde çok yaygın olarak uygulandığını dile getiren Op. Dr. Eskalen, "Dünya üzerinde uygulanan her tedaviye hastaya getireceği yarar-zarar miktarı düşünülerek karar verilir. Şu ana kadar yüzlerce hastalıkta başarıyla uygulanan ve her geçen gün kullanımı artan botox uygulamalarının hastaların duygu durumlarını bozmak yerine pozitif yönde etkilediğine yönelik araştırmalar daha baskın durumda. Bu sebeple ilerleyen dönemlerde yapılacak olan daha büyük araştırmaların bu konuya daha detaylı ışık tutacağını düşünüyorum" dedi.