GündemAbdülhamid Han sondaj gemisinin görev yeri belli oldu

Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yeri belli oldu

Paylaş
Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yeri belli oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, 'Filonun en güçlüsü 7. nesil gemimiz Abdülhamid Han birazdan Akdeniz'deki ilk görev yerine yol alacak. Görev süresi 2 ay olarak planlandı. Abdülhamid Han arama kuyuları açacak.' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Abdülhamid Han Sondaj Gemisini ilk görev yerine uğurlama töreninde geminin görev yerinin 'Yörükler-1 Kuyusu' olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han göreve başlıyor. Gemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla görev yerine uğurlandı.

Haberin Devamı

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Derin deniz sondajlarında bugün yeni bir sayfa daha açıyoruz. Filonun en güçlüsü 7. nesil gemimiz Abdülhamid Han birazdan Akdeniz'deki ilk görev yerine yol alacak. Görev süresi 2 ay olarak planlandı. Abdülhamid Han arama kuyuları açacak.

"YENİ MÜJDELERİN AREFESİNDEYİZ"

Karadeniz gazının keşfi bizlere azim, sabır ve kararlılıkla atılan her adım elbet bir gün emeline ulaşacak. İçeride ve dışarıda engellerle karşılaştık. Bugün geriye dönüp baktığımızda katlandığımız her sıkıntının nasıl kutsal amaca hizmet ettiğini daha iyi anlıyoruz. Abdülhamid Han'la yeni müjdelerin arefesindeyiz. Milletimizin umutla beklediği güzel haberleri vermek bizlere nasip olur." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yeri belli oldu

GEMİNİN ÖZELLİKLERİ 

Türkiye’nin Mavi Vatan’daki dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem fiziksel özellikleriyle filonun en güçlüsü.

238 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahip olan geminin kule yüksekliği 104 metre. Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip.

Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yeri belli oldu

TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ SERÜVENİ

Karadeniz’deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Bu gaz keşfi, 2020’nin derin denizlerdeki en büyük keşfi, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşif olarak tarihe geçti. Daha sonra keşfedilen 85 milyar metreküp gaz ile birlikte toplam rezerv miktarı 405 milyar metreküpe ulaştı.

Fatih sondaj gemisi Sakarya Gaz Sahası’nın ardından yeni keşifler için Kuzey Sakarya Gaz Sahası’nda yer alan Amasra-1 kuyusunda sondaj işlemi gerçekleştirdi. Bu yeni doğal gaz keşfi 135 milyar metreküp olarak kayıtlara geçti. Böylece toplam keşfedilen doğal gaz rezervi miktarı 540 milyar metreküpe ulaştı.

Karadeniz'de suyun 2 bin 200 metre altında çalışmalar sürüyor. 2022 sonuna kadar boru döşeme işi tamamlanacak. Yapılan planlamalara göre Fatih’in bulduğu doğal gaz 2023’te kullanılmaya başlanacak.

Haberin Devamı

Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yeri belli oldu