Aileler rapor peşine düştü!
'Mini mini 1'lerin ilkokula başlamasına 15 gün kala 4+4+4 ile ilgili kafalar hâlâ karışık. Veliler hastane koridorlarında rapor kuyruğunda. 66 ay ve üzerindeki çocuklara verilecek tıbbi rapor için çocukların sağlık ve fiziksel gelişim ile ruhsal ve zeka gelişimi açısından iki aşamalı muayenesi yapılıyor
Okulların açılmasına sayılı gün kala aileler 66-72 aylık çocuklarını ‘küçük ve erken’ diyerek okula göndermemek için sağlık raporu kuyruğunda. Çocuk psikiyatrisi uzmanı doktor Fatih Ceylan kontrole gelen çocukların yaklaşık yüzde 75’inin okula başlamak için uygun olmadığını söyledi.
Okullar 17 Eylül’de başlıyor. Ancak ‘ 4+4+4 ’ olarak nitelendiren yeni eğitim sistemi, 1’inci sınıflara yönelik ‘uyum programı’ nedeniyle 10 Eylül’de fiilen başlamış olacak. Yeni eğitim sistemiyle ilgili tartışmalar sürerken aileler ise okula başlaması için erken olduğunu düşündükleri çocukları için sağlık raporu alma peşinde. Konuyla ilgili olarak Dr. Sami Ulus Hastanesinde çocuk pskiyatrisi uzmanı Fatih Ceylan son günlerde rapor almak için başvuruların yoğunlaştığını söylüyor.
Ceylan, kontrole gelen çocukların yüzde 75’inden fazlasının okula başlamak için uygun olmadığı yönünde rapor aldığını belirterek Avrupa’da benzer eğitim sistemlerinin olduğunu fakat Türkiye ’de buna çok ani geçildiğini ifade etti. Ceylan, “Okula başladıklarında aralarında 1.5 yaş kadar fark olan çocuklar aynı sınıfta ders görecek. Ayrıca bu çocukların çok kalabalık sınıflarda eğitim görecek olması çeşitli sıkıntılara neden olacaktır” dedi.
Muayene nasıl yapılıyor?
Çocuk psikiyatrisi uzmanı Fatih Ceylan: “Fiziksel muayenede çocukların boy, kilo, kalem tutabilme gibi özelliklerine bakıyoruz. Ruhsal muayenede kaygı bozuklukları, annesinden ayrılabiliyor mu, çekingen mi, aşırı stres, depresyon var mı, bunlara bakıyoruz. Zeka kontrolünde kendi yöntemlerimizle anlama, kavrama yeteneklerine bakarak, bilişsel gelişimine bakıyoruz. Bazı durumlarda zeka testleri de uyguluyoruz.
Neden göndermek istemiyorlar?
Aileler de yeni eğitim sisteminden şikâyetçi. Çocuklarının henüz bebeklik çağından yeni çıktığını ve kendini ifade etmekte zorlandıklarını söylüyor. Birçok veli çocuğunun kendi tuvalet ihtiyacını ve temizliğini ev ortamında ebeveyninden aldığı yardımla sağlayabildiğini, bunu kalabalık okullarda hijyenik olarak gerçekleştirebilmelerinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Ailelerin başka bir endişesi de öğretmenlerin 5-6 yaşındaki çocukları eğitebilmesi için yeterli donanıma sahip olup olmadığı konusunda. Yeni eğitim sistemine geçildiğini ama öğretmenlerin buna uygun eğitim almadıklarını iddia ediyorlar.
Aileden çocuğa ders: Doktora yanlış cevap ver
Hastane koridorlarında gözlediğimiz ilginç bir konu da ailelerin muayeneden önce çocuklarını testlerde başarısız olması için uyarması. Burada doktor birkaç dakika veliyi dışarı çıkararak çocuğu birebir muayene ediyor. İşte bu muayene esnasında “Okula başlaması uygun değildir” raporu alabilmek için bazı aileler çocuklarına bilerek doktora yanlış cevaplar vermesini öğütlüyor.
16,5 kg, 107,3 cm boy
Okula başlayabilmesi için 66 aylık çocuğun ağırlığının 16,5 kilogramın ve boyunun 107,3 santimetrenin altında olmaması gerekiyor; ayrıca çocuğun herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı ve ruhsal ve zeka gelişimi de araştırılıyor.
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, 66 ay ve üzerindeki çocukların ilkokula başlayıp başlamamasına karar verilecek tıbbi raporla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çocukların, velilerinin hastaneye başvurmalarının ardından iki aşamalı bir muayeneden geçirildiklereni anlatan Okumuş, fiziksel gelişimleri ve sağlık durumunun çocuk hekimi, ruhsal ve zeka gelişiminin ise çocuk psikiyatristleri tarafından değerlendirildiğini söyledi.
Öncelikle çocuğun yaşına göre boy ve kilosuna, ardından da takip gerektiren fiziksel bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığına bakıldığını anlatan Okumuş, bu değerlendirmelerde Türk toplumuna uygun boy-kilo persentil eğrilerinin kullanıldığını dile getirdi. Okumuş, şu bilgileri verdi:
"Çocuğun gelişim eğrilerinde özellikle Olcay Neyzi tarafından Türk toplum yapısının özellikleri dikkate alınarak hazırlanmış büyüme eğrilerini kullanıyoruz. Bu büyüme eğrilerine internet üzerinden de rahatlıkla ulaşılabiliyor.
Buna bakacak olursak, kız ve erkek farkına bakılmadan 66 aylık çocukta en ideal kilosu 19,6 kilogram ve boyu da 113 santimetre olarak görülüyor. Ancak çocuğun 16,5 kilogramın ve 107,3 santimetrenin altında olmaması gerekiyor."
-Hastalığının bulunup bulunmadığı araştırılıyor-
Başhekim Okumuş, ikinci olarak çocuğun herhangi bir hastalığının bulunup bulunmadığına bakıldığını belirtti. Örneğin kalbinde üfürüm olan bir çocuğun, önemli bir kalp rahatsızlığının bulunabileceğine, bu çocuğun erken yaşta okula gitmesinin sakıncalı olabileceğine ve takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Okumuş, "Bu durumda çocuğun okula başlayabilmesi için biraz daha büyümesi gerekebilir. Benzer şekilde şeker hastalığı ya da bir kan hastalığı olan çocukların öncelikle tedavilerinin yapılması gerekiyor, bu nedenle okula gitmelerinin ertelenebilir. Örneğin kan hastalığı olan bir çocuğun, okulda aşırı hareketlilik, kendini koruyamama veya düşmelere bağlı problemleri olabilir" ifadelerini kullandı.
-"Düğme iliklemesi bile önemli"-
Okumuş, çocuğun ruhsal ve zeka gelişiminin ise çocuk psikiyatristleri tarafından değerlendirildiğini kaydetti.
Hastanelerinde bu konuda da çok detaylı inceleme yapıldığını aktaran Okumuş, "Zeka ve gelişimsel inceleme için uluslararası standart olarak kabul edilmiş Denver 2 Testi ve Stanford-Binet Zeka testlerini kullanıyoruz" bilgisini verdi.
Okumuş, çocuğun ruhsal gelişiminde bazı konuların önemine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Çocuk altına kaçırıyor olabilir. Düğmelerini ilikleyip ilikleyememesi tuvalet alışkanlığı için önemli bir konudur. Bazı haberlerde bu konu alaylı bir şekilde ele alınmış ancak hakikaten önemli bir konu.
Ayrıca giyinmesi, ayakta durması, renkleri tanıması, rakamları bilmese bile tanımasına bakılıyor. Kısaca çocuk gelişim skalalarındaki verilere bakarak 5,5 yaş çocuğunun yapabileceği becerileri test edebiliyoruz."
-Genetik faktörler de önemli-
Doç. Dr. Okumuş, çocuklarına "okula başlayamaz" raporu verilen ailelere de bazı tavsiyelerde bulundu.
Bazı ailelerin çocuğunun iyi gelişim gösteremediğini düşündüğünden okula göndermek istemediğini, ancak "doktora götürürsem ve doktor da gidemez derse çocuğum lekelenir mi? Geri zekalı gibi algılanır mı?" şeklinde düşüncelere sahip olduklarını belirten Okumuş, şöyle devam etti:
"Bu sorunun yanıtı kesinlikle hayır. Çocuğun beyin gelişimi 3-4 yaşında yeteri kadar olgunlaşmıştır, bazı çocuklarda da 5-6-7 yaşında olgunlaşır. Bu kişiden kişiye, genetik faktörlere göre değişir. Yani çocuk gelişimini bu ayda tam olarak tamamlamamış olabilir. Bu farklı bir konudur, zeka geriliği farklı bir konudur.
Çocuk 5,5 yaşında yapması gerekenleri yapamıyordur da 5 yaşındakileri yapabiliyordur. Bu zeka geriliği anlamına gelmez. Bu gelişimini tamamlamadığı anlamına gelir. Bu çocuklara da okula gidemez raporu veriyoruz zaten. O çocuk da bu gelişimini 1 yıl sonra zaten tamamlayacaktır."
-"Sıkıntı halinde rapor veriyoruz"-
Bazı ailelerin çocuklarının gelişiminin normal ve hatta üzerinde olmasına rağmen çocukları için "okula başlayamaz" raporu almak için ısrar ettiğini ifade eden Okumuş, "Örneğin bir aile geldi. Çocuklarının okula başlamasını istemediler. Ancak yapılan muayenelerde çocuk hakikaten çok iyi çıktı. Ailenin isteğine rağmen okula gidebilir raporu verildi ve aileye uygun açıklama yapıldıktan sonra aile de ikna oldu. İlla bu raporu vereceğiz ya da vermeyeceğiz diye bir konu yok. Çocuk gelişimini tamamladıysa ’gidebilir’ diyoruz. Bir sıkıntı varsa rapor düzenliyoruz" diye konuştu.
-İkizlerini okula başlatacak-
Başhekim Doç. Dr. Nurullah Okumuş, 5,5 yaşında ikizlere sahip olduğunu belirterek, "Ben ikisini de okula gönül rahatlığıyla yazdırdım. Çünkü kreşe gidiyorlardı. Bir miktar okumayı ve yazmayı da öğrenmişlerdi. Zaten ilk yıl daha çok görsel ağırlıklı ve anaokulu tarzında bir eğitim alacakları için çok endişem olmadı. Gelişimleri normal olan ailelerin de içlerinin rahat olmasını tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
RADİKAL - AA
- Bakan Uraloğlu duyurdu! 1 milyon emekli ulaştırma hizmetlerinden indirimli faydalandı
- Ev almak isteyenler için konut kredileriyle ilgili önemli düzenleme!
- En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zam farkı etkisi! İşte beklentiler
- Arabası olanlar dikkat! 2025'te ödenecek MTV rakamı resmileşti
- MTV'de 2025 model tarifeler