GündemAromalı, rengarenk ama masum değil! Elektronik sigaralarda korkunç gerçek: Dil altına yerleştiğinde...

Aromalı, rengarenk ama masum değil! Elektronik sigaralarda korkunç gerçek: Dil altına yerleştiğinde...

Paylaş
Aromalı, rengarenk ama masum değil! Elektronik sigaralarda korkunç gerçek: Dil altına yerleştiğinde...

Son zamanlarda elektronik sigaralara eklenen farklı aromalara sahip ve renk renk cihazlar normal sigaradan daha zararsız olarak bilinse de korkunç gerçeği Göğüs hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Karakurt açıkladı. Hızla ilerliyor ve bir organımızı bozuyor. Asıl tehlike ise dilin altına yerleştiğinde başlıyor.

Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Yasal olmamasına rağmen çoğunlukla internetten satılan ve hızla yaygınlaşan elektronik sigaralar zararsız olarak lanse edilse de gerçek bambaşka. Çakmak gerektirmeden cebinizden çıkarıp hızla içebileceğiniz elektronik sigaralar, üstünüzde kötü bir koku yerine aromalı bir koku bırakması nedeniyle tercih ediliyor. Normal sigaranın üzerinde caydırıcı resimler varken yeni nesil elektronik sigaralar rengarenk çeşitleriyle çocuklar için bile özendirici olabiliyor.  

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Karakurt, "Elektronik sigaralar, 2 binli yılların başlarında Çin'de üretildi ve ondan sonra her tarafa yayıldı. Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde kullanımı yasak olmasına rağmen kullanılıyor. İçinde nikotin içeren kartuşlar var. Bu kartuşlar pil kaynaklı bir enerji kaynağıyla ısıtılıyor. O da bir duman üretiyor. Ve bu dumanın solunumu söz konusu. Tabii ki o kartuşun içinde nikotin var ama nikotein ile birlikte bulunan diğer maddelerin vücuda zarar verma hatta karsinojen olma özellikleri var. İçine zevk versin diye tatlandırıcı aromalar katılıyor. Ama buradaki sıkıntı şu: Bu organik maddeler yüksek sıcaklıkta kansorejen maddelere dönüşüyorlar. Aynı şey sigara için de geçerli. Sigara yakıldığı zaman oluşan sıcaklık tütün ve kağıttaki organik maddelerin kanserojen maddeye dönüşmesine neden olur." dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Sait Karakurt, elektronik sigaraların sigaraya göre daha zararsız olduğunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Yapılan çalışmalarla gerek akciğer kanseri oluşumu açısından gerek bağımlılık yapması açısından sigaradan bir farkının olmadığı anlaşıldı. Akciğeri bozan bir madde olarak düşünmek lazım. Bir de elektronik sigaranın içindeki maddeler cihazın sistemi nedeniyle çok daha küçük parçalara bölünüyorlar. Böylece bu parçacıkların akciğerin en ileri bölümlerine gitmesi daha kolay oluyor.

Elektronik sigaraların çıkış amacından bahseden Karakurt, "2 binli yılların başlangıcında sigaraya karşı olma bilinci artmıştı. Bunlar da sigara şirketlerinin tüketici kitlesini farklı yöne yönlendirme çabasının sonucu çıktı. 'İçinde nikotin var başka zararlı maddeler yok' şeklinde lanse edilip çok ciddi bir pazarlık kavgası yapıldı. Özellikle genç yaşta kullanım çok daha fazla. Ancak sigaradan daha çok bağımlılık yapıyor." ifadelerini kullandı.

İçerisindeki nikotin miktarlarının kartuşlara göre farklılık gösterdiğini söyleyen Karakurt, "12 miligramdan başlayıp 36 miligrama kadar çıkıyor. Bunun bağımlılık yapma ihtimali çok daha yüksek. Çünkü nikotini daha fazla alıyorlar. Almadıkları zaman yoksunlukla ilgili şikayetler meydana geliyor. Dikkatsizlik, ellerde titreme, konsantre olamama, uyuyamama gibi. Bu bir ara sigara bırakmada kullanılsın diye önerildi. Mesela sigarayı bırakırken nikotin ürünleri kullanıyoruz. Bantlar var, sakızlar var. Bu kartuşlu sistemde ise nikotin ile birlikte başka zararlı maddeler de alınıyor. O hesaba katılmıyor." dedi.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Karakurt, karsinojen maddelerin dil altı damarları aracılığı ile emilerek kana karışıp tüm vücuda yayılarak zarar verdiğini anlattı. 

Örneğin kalp hastalarında ağrı meydana geldiği zaman dil altı hapı veriliyor. Çünkü dil altında çok damar var. Buradan hap hemen emilip kana geçiyor. 2 dakika içerisinde etkisini gösteriyor. Sigara içerken de öyle. Dumanı vb ağızda kalıyor. Yani sadece aksciğere gitmesi mevzu bahis değil. Ağızda kaldığı zaman da bu dil altındaki damarlara hızla iniyor ve tüm vücuda dağılıyor. Tüm vücuda kanserojen madde dağılıyor. Onun için de sadece akciğerlerin değil tüm vücudun etkilenmesi söz konusu. Tüm vücutta kanser ile ilgili sıkıntıların ortaya çıkması mümkün.