GündemAşı yolda

Aşı yolda

Paylaş
Aşı yolda

Türkovac aşısını üreten Kayseri Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi'nden, kene ısırması sonucu her yıl onlarca kişinin ölümüne sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için geliştirilen aşıyla ilgili sevindirici haber geldi. Dünyada ilk olarak aşının FAZ-1 aşaması tamamlandı.

Türkovac aşısını üreten Kayseri Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi’nden, havaların ısınmasıyla birlikte ölümlü vakaların yeniden yaşanmaya başladığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen aşıyla ilgili yüz güldüren haber geldi. Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli başkanlığında yürütülen çalışmalarda FAZ-1 aşamasının tamamlandığını açıkladı. Altun, “Dünyada KKKA ile ilgili birinci FAZ çalışması tamamlanan ilk aşı olarak geçiyor. Önemli bir prestij” dedi.

Haberin Devamı

İNSANLIĞA KAZANDIRACAĞIZ

FAZ-2 çalışmalarında gönüllü sayısının biraz daha artması gerektiğini belirten Prof. Dr. Fatih Altun, “ikinci FAZ ile birlikte, aşıda özellikle kene ısırmasından sonra yaşanan kanla ilgili rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde hangi sonuçları elde ettiğimizi görmüş olacağız” dedi. Elde edilecek sonuçlara göre üçüncü FAZ’a ve sonrasında seri üretime geçileceğini aktaran Altun, “Uzun olmayan bir süre içerisinde aşıyı insanlığa kazandıracağız” diye konuştu.