GündemAtıkları dönüştür çevreyi koru

Atıkları dönüştür çevreyi koru

Paylaş
Atıkları dönüştür çevreyi koru

Dünyamızın kaynakları sonsuz değil. Dünya şu anda çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele ediyor.

Bir yandan karbon ayak izini azaltmak için mücadele verilirken bir yandan da dünyanın her yerinde büyük bir tüketim var. Evde, işte, okulda, yolda her yerde üretirken ve tüketirken tonlarca atık ortaya çıkıyoruz. Kağıt, plastik, metal, cam, elektronik cihazlar, kıyafetler... Özellikle tek kullanımlık plastikler!

Haberin Devamı

AZALTMAK DAHA ÖNEMLİ

Geri dönüşüm kıymetli ancak atık ortaya çıkarmamak daha da kıymetli. Dünyada tek kullanımlık ürünleri terk etmeye yönelik bir trend söz konusu. Örneğin sürekli pet şişelerde içecek tüketmek yerine, devamlı kullanılabilen termoslara yönelmek, alışverişlerde poşet yerine file, bez çanta kullanmak atıkları önemli miktarda azaltabilir. Atık üretmeye devam ediyorsak da devreye geri dönüşüm girmeli. Çöplerimizi ayrıştırıp, geri dönüşüm merkezlerine ya da artık her köşe başında bulunan geri dönüşüm kutularına atmak önemli. Çünkü her atık çöp değil…

Atıkları dönüştür çevreyi koru

İLERİ DÖNÜŞÜM DE DEVREDE

Son dönemde geri dönüşümün de bir maliyeti olmasından dolayı ‘ileri dönüşüm’ öne çıkıyor. Örneğin bir cam şişeyi geri dönüşüme göndermek yerine onu evde kullanılabilecek yeni bir eşyaya çevirmek, eskiyen mobilyaları çöpe atmak yerine boyayıp yeni bir görünüm kazandırmak, pet şişeleri dekoratif saksılara dönüştürmek, karton atıklardan çocuklar için oyunlar oluşturmak… Hepsi birer ileri dönüşüm örneği.

Haberin Devamı

Atıkları dönüştür çevreyi koru

KARTOPU ETKİSİ

Geri ya da ileri dönüşümün bireysel çabayla bir fayda yaratmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak damlaya damlaya göl olur. Milyonların aynı hareketi sergilemesi kar topu etkisi yaratacaktır. Çevresel etkisi büyük olan hamle ile ülke ekonomileri ve aslında bireyler de kazanır. Topyekun hareket şart. Bu bilincin oluşması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde 2017’de ‘Sıfır Atık Projesi’ başlatılmıştı.

GERİ KAZANIM YÜZDE 35’E ULAŞTI

Sıfır Atık’ projesi kapsamında geri dönüşüm oranı 2023 yılında yüzde 34.92’ye yükseldi. Sıfır Atık kapsamında yapılan çalışmalar ile

* 2017 yılı Haziran ayından bu yana sıfır atık yönetim sistemine geçen bina/yerleşke sayısı yaklaşık 185 bine ulaştı.
* Sıfır atık konusunda yaklaşık 21 milyon kişiye eğitim verildi.
* 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı 2021 yılında yüzde 27.2’ye; 2022 yılında yüzde 30.13’e; 2023 yılında yüzde 34.92’ye yükseldi.
* Geri kazanım oranının 2035 yılında yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

185 MİLYAR LİRALIK KAZANÇ

Sıfır Atık başlangıcından bu yana 29.3 milyon ton kağıt-karton, 7.8 milyon ton plastik, 2.9 milyon ton cam, 3.7 milyon ton metal ve 16.2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplamda 59.9 milyon ton geri kazanılabilir atık, ekonomiye kazandırıldı. Toplanan atıklardan; 185 milyar TL ekonomik kazanç sağlandı. 2.6 milyar kWh enerji tasarrufu, 819 milyon metreküp su tasarrufu, 104 milyon metreküp depolama alanından tasarruf sağlanırken, 5.9 milyon ton sera gazı salımı önlendi, 498 milyon ağaç kurtarıldı, 127 milyon varil petrolden tasarruf edildi.

 Atıkları dönüştür çevreyi koru

KIRIK PORSELENLERE YENİDEN HAYAT VERİYOR

301 TON KULLANILDI

Porland, sürdürülebilirlik faaliyetleri doğrultusunda 2023 yılında 60 bin 820 kg plastik, 168 bin 473 kg kağıt ve 80 bin 800 ton suyu geri dönüştürdü. Kırık porselen ürünlerin geri dönüştürülmesiyle yarattığı Re- Gen serisiyle porselene yeniden hayat veren Porland, hatalı veya kalite standartlarına uymayan ürünleri yeniden kullanarak yılda 301.2 ton atığı geri dönüştürdü. Porland, fabrikasında günlük 350 metreküp atık suyu geri kazanım yoluyla üretimde yeniden kullanıyor.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN GRUPLARI

Porland Yönetim Kurulu Üyesi İmge Pamukçu, Ar-Ge merkezinde yapılan çalışmalar neticesinde reaktif sırlı ürünlerin kırıkları kullanılarak yeni ürün gruplarının geliştirildiğini belirterek, “Artan talep doğrultusunda çevre dostu üretim ve sıfır atık felsefesi doğrultusunda formülasyonda kullanılan sırlı ürünlerin kırık miktarını artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ederken kaliteden ödün vermeyerek formülasyonda geri dönüşüm miktarımızı yüzde 25 artırmış durumdayız” diye konuştu.

Atıkları dönüştür çevreyi koru

İKLİM DOSTU VE ENERJİ VERİMLİ DOMATES ÜRETİYOR

FAALİYET ALANINI GENİŞLETECEK

2017 yılında atıkları katma değer ve istihdama yeşil dönüştürerek iklim değişikliği ve kirlilik ile mücadele etmek amacıyla faaliyete başlayan Biotrend, toplam 118.4 MWe kurulu güce ve 6 milyon ton karbon emisyon engelleme oranına sahip. Yatırımı devam edenlerle birlikte; 17 tesisi bulunan Biotrend, gelecek dönemde yapmayı planladığı plastik ileri dönüşüm, buhar satışı, güneş enerjisi santralleri ve elektrik depolama yatırımlarıyla faaliyet alanını genişletmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

TOPRAKSIZ CAM SERA

Faaliyetlerini “gezegenin sürdürülebilirlik departmanı” olarak tanımlayan Biotrend’den yapılan açıklamaya göre şirket, her yıl yüz binlerce konutun ihtiyacı olan enerjiyi üretiyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına 2030 yılında ulaşmak için çalışan Biotrend’in topraksız cam sera projesi de sürdürülebilirlik faaliyetlerinde önemli bir kilometre taşı olarak dikkat çekiyor.

İLK HASAT YAPILDI

Sivas’ta bulunan sera projesi, Sivera markasıyla ilk domates hasadını gerçekleştirdi. Bu projede, Sivas Entegre Katı Atık Bertaraf Elektrik Üretim ve Sera Tesisleri’nde üretilen biyoısıyı kullanılarak karbon ayak izi düşük, iklim dostu ve enerji verimli domatesler üretiliyor. Bu sayede Biotrend, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konusundaki taahhüdünü de ortaya koydu.

ATIKTAN ENERJİYE ODAKLANACAK

Biotrend’in Türkiye genelinde atıktan enerji faaliyetleri kapsamında biyogaz ve biyokütle santralleri; entegre atık yönetimi faaliyetleri kapsamında, mekanik ayırma tesisleri, atık su ve sızıntı suyu arıtma tesisleri, ATY ve kompost tesisleri, anaerobik fermantasyon üniteleri, düzenli depolama sahaları ve biyokütle tesislerine yönelik yakıt hazırlama ve tedarik tesisleri yatırımları bulunuyor. Biotrend, mevcut tesislerinde iyileştirmeler ve karbon piyasaları gibi alanlara yatırım yapmayı hedefliyor. Yurtiçi ve yurtdışında enerji sektöründe büyümeyi planlayan şirket, atıktan enerji ve alternatif yenilenebilir enerji üretim projelerine de odaklanıyor.

İZMİR’DE NAFTAYA ALTERNATİF ÜRETİYOR

Biotrend, İzmir’deki nafta ikamesi geri dönüşüm tesisi yatırımı için 9 milyar liralık devlet desteği aldı. Bu tesiste 118 bin ton ekonomik olarak geri kazanılamayan plastik atıklar, temizlenip, işlendikten sonra 60 bin ton kapasiteli ileri dönüşüm tesisinde işlenerek 55 bin ton piroliz yağı üretilecek. Üretilen piroliz yağı, plastik üretiminde nafta gibi doğal kaynaklara alternatif olarak kullanılabilecek. Bu sayede, nafta kullanımının azaltılmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunması amaçlanıyor. Sürdürülebilir döngüsel ekonomiye önemli bir katkı sağlayacak olan bu tesis, karbon ayak izinin azaltılmasına da katkıda bulunacak.