GündemAyşenur'un katili için kırmızı bülten

Ayşenur'un katili için kırmızı bülten

Paylaş
Ayşenur'un katili için kırmızı bülten

İsrail güçleri tarafından Batı Şeria'daki protesto sırasında keskin nişancı tarafından başından vurularak öldürülen aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ayşenur’un katili için kırmızı bülten çıkarılacağını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yakalama talebimizi uluslararası alana çıkarmış olacağız” dedi.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ

Haberin Devamı

Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin (26) 6 Eylül’de Batı Şeria Nablus’ta İsrail’in yayılmacı politikasına karşı düzenlenen protesto sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) bağlı keskin nişancı tarafından başından vurularak öldürülmesinin yankıları sürüyor. Aynı zamanda ABD vatandaşı da olan Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü Ayşenur’un öldürülmesiyle ilgili Türkiye harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘İnsanlığa karşı suçlar’ ve ‘Kasten öldürme’ suçundan soruşturma başlattı.

‘YAKALANMASINI ISTIYORUZ’

Ayşenur’un katili için kırmızı bülten çıkarılacağını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Vatandaşımızın orada hukuksuzca bir terör saldırısında, şehit olmasına kayıtsız kalamazdık. Soruşturma kapsamında çıkaracağımız kırmızı bültenle yakalama taleplerimizi uluslararası anlamda çıkarmış olacağız, yakalanmasını isteyeceğiz. Birleşmiş Milletler Yargı Dışı ve İnfazlar Özel Raportörü’nün derhal harekete geçmesi, bağımsız bir soruşturma komisyonu oluşturarak bir rapor hazırlaması için çalışmalar yürüteceğiz” dedi. Dışişleri Bakanlığı ise Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinin bugün Türkiye’ye getirileceğini duyurdu. Eygi’nin naaşı, Aydın’ın Didim ilçesinde toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Ayşenurun katili için kırmızı bülten

ABD’LİLER AYŞENUR İÇİN TEK YÜREK

Yüzlerce Amerikalı, Ayşenur Ezgi Eygi’nin IDF’ye bağlı keskin nişancı tarafından öldürülmesini Washington eyaletine bağlı Seattle’da protesto etti. Eygi’nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, kumsala çok sayıda gül, karanfil ve ayçiçekleri bıraktı. Filistin davasını desteklemek için geleneksel kefiye takan katılımcılar, Eygi’nin hatırası için nöbet tuttu. / AA

KAMALA HARRIS: YAŞANMAMASI GEREKEN KORKUNÇ TRAJEDİ

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümünün “Kabul edilemez” ve “Yaşanmaması gereken korkunç trajedi” olduğunu belirtti. Harris, “Kimse barışçıl bir protestoya katıldığı için öldürülmemeli” dedi. Öte yandan ABD’li Senatör Patty Murray ile Temsilciler Meclisi üyesi Pramila Jayapal, ABD Başkanı Joe Biden’a gönderdikleri mektupta, Eygi’nin ölümüne ilişkin ‘ABD öncülüğünde bağımsız bir soruşturma’ başlatılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

FİLİSTİNLİ MAHKUM İÇİN SERBEST KALACAĞI GÜN YENİ TUTUKLULUK KARARI

İsrail, 11 yıl hapis cezasını tamamlayan Filistinli Hüsameddin Katnani (30) için serbest bırakılacağı gün ‘hakkında gizli bir dosya’ bulunduğu bahanesiyle 6 ay ‘idari tutukluluk’ kararı çıkardı. İsrail’in Filistinli tutuklular için aynı taktiği sıkça kullandığı iddia edildi. Öte yandan idari tutuklu sayısının eylül ayı başında 40'ı çocuk toplam 3 bin 323 kişiye ulaştığı öğrenildi.

İSRAİL KATLİAMA DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik saldırılarına ara vermeden devam ediyor. 343 gündür Gazze Şeridi’ni abluka altına alan İsrail ordusu, son olarak Nusayrat Mülteci Kampı’nda yerinden edilen sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler’in (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait 12 bin kişinin kaldığı bir okula saldırdı. 6’sı BM çalışanı toplam 18 kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 41 bin 118'e, yaralananların sayısı ise 95 bin 125'e çıktı. / AA

Haberin Devamı

GAZZELİ 552 BİN ÇOCUK AŞI OLDU

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze Şeridi'nde 1 Eylül'den bu yana devam eden ‘Çocuk Felci Aşılama Kampanyası’ kapsamında 552 bin 451 çocuğa aşı yapıldığını bildirdi. Peeperkorn, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde şimdiye kadar 10 yaş altı 105 bin 909, orta kesiminde 195 bin 722 ve güneyinde 250 bin 820 çocuğun aşılandığını söyledi. / AA