GündemBakan Kacır'dan Türksat 6A yorumu: Dünyada sadece 11 ülke var

Bakan Kacır'dan Türksat 6A yorumu: Dünyada sadece 11 ülke var

Paylaş
Bakan Kacır'dan Türksat 6A yorumu: Dünyada sadece 11 ülke var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TRT Haber’de Türksat 6A'nın fırlatılma süreci ve Çinli BYD'nin Türkiye'ye yatırımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklamaları şu şekilde: “TÜRKSAT 6A’nın uzayda olması Türk milleti için iftihar meselesi. Türkiye’nin 40 yıllık hayali gerçeğe dönüştü. Rahmetli Özal Başbakanlığı döneminde Türkiye’nin gelecekte uydulara sahip olmasının hayallerini kurarken, bir yandan da ODTÜ yerleşkesinde uzay araştırmaları merkezi kurulmasını sağlamış. Çok daha öncesinde ondan 15 yıl öncesinde çok sayıda uydu uzaya gönderilmişti. 90’lı yıllarda Türkiye bu hedeflere erişemedi.

Haberin Devamı

Dünyada internet devriminin yaşandığı dönemde Türkiye yüksek teknoloji yarışına dahil olamamıştır. 2 binli yıllarda Türkiye’de güçlü siyasi iradenin ortaya çıkmış olması milli teknoloji hamlesinin her alanda başlatılmış olması uydu teknolojilerinde Türkiye’ye önemli kazanımlar getirdi.

‘BUNU BAŞARABİLEN DÜNYADA 11 ÜLKE VAR’

Türkiye 10 yıl önce başlatılan TÜRKSAT 6A projesi ile haberleşme uydusunu yerli olarak geliştirebilen ülkelerden biri oldu. Uydu teknolojilerinde A takıma girdik diyebiliriz. Bunu başarabilen dünyada sadece 11 ülke var.

‘67. DAKİKADA İLK SİNYALİ ALDIK’

Gece 02.30’da fırlatmayı gerçekleştirdik. Dün 67. dakika itibarıyla ilk sinyali almış olduk. 1 saat sonra uydudaki kimyasal itki sistemine ilk komutu gönderdik.

Haberin Devamı

Bu yıl içerisinde nihai olarak görev icra etmeye hazır şekilde Türksat’a geliştirici uzayda teslimat gerçekleşmiş olacak. Bu muazzam bir tecrübe.

‘TARİHİ ANI YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ’

İnşallah Türkiye’ye büyü kazanımlar getirecek. Türkiye, dünyaya uydu ihraç edebilen bir ülke olacak. Tarihi bir anı dün geceden itibaren yaşamaya devam ediyoruz. İnşallah bunun devamı gelecek.

BYD’DEN TÜRKİYE’YE 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM! EKONOMİYE KATKISI NE OLUR?

Aralık ayından bu yana BYD ile yoğun bir diyalog içerisinde olduk. Dün sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda BYD Yönetim Kurulu Başkanı ile bu anlaşmayı imzalamış olduk. Bunun devamının gelmesini istiyoruz.

Şimdi ne olacak en az 150 bin araç kapasiteli fabrika kurulmuş olacak. Yüksek yerli katma değerle üretim yapılacak. Araç bileşenlerinin büyük bir kısmı Türkiye’de üretiliyor olacak. Yeni nesil araç teknolojileri Türkiye’de geliştirilmeye devam edecek.

En az 5 bin kişiye doğrudan, bunun birkaç misli kişiye de dolaylı istihdam fırsatı sağlanmış olacak.

'GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDEN BAŞKA MARKALAR VAR'

Halihazırda görüşmelerimiz devam eden başka markalarımız da var. Onlarla da inşallah benzer haberleri hızla milletimize sunmak için gayretli bir şekilde çalışmayı sürdüreceğiz.