Bakan Soylu'dan yardım uyarısı: Kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesindeki son durum hakkında açıklamalarda bulunuyor. Soylu, "Türkiye'den şöyle bir talebimiz var; AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin" ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları:
Toplam 35 vatandaşımız hayatını kaybetti ve yine bu saate kadar göçük altından toplam 45 vatandaşımızı sağ olarak çıkardık. 4'ün üzerinde 20 adet artçı deprem meydana geldi. Toplam 608 artçı deprem meydana geldi. Enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Mustafa Paşa mahallesindeki son vatandaşımızı da çıkardığımız bilgisini verdiler.
Sürsürü'de de 6 vatandaşımız enkazın altında. Bizim ümidimiz vardır. Hala ümit saatleri içindeyiz. Arama kurtarma çalışmalarından sonra barınma, temel ihtiyaçların karşılanması, ısınma, yiyecek ihtiyaçlarımızı devam ettiriyoruz. Çadırların içine ısıtıcıları da gönderiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın yemek, kalma yerlerini temin etmeye çalışıyoruz. Artçı depremler devam ediyor, çadırlarımızı sevk ediyoruz. Ama spor salonlarımız, okullarımız, taziye evlerimiz açık ve sıcak. her birinin önünde aş evlerimiz var. Toplu barınma merkezlerinde barınabilirsek işimizi daha da kolaylaştıracağız.
Diyanet İşleri başkanımız burada. Hocalar vasıtasıyla depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmak için çalışmalar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanımız geldi dün. Rehber öğretmenler vasıtasıyla tüm çocukların taranmasına başlandı. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız zaten çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin her tarafından AFAD koordinasyonuyla sağlanan yardımlar bölgemize ulaştırılıyor. AFAD yönlendirme yapmadan kimse Elazığ ve Malatya’ya kendi başına bir şey göndermesin.
AFAD’dan 5, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 10 milyon, Aile Bakanlığı’ndan da 5 milyon… Ailelere aile başı verilecek nakitlerdir. Bunlar da yarın sabah itibariyle Valiliğimizin koordinasyonunda temin edip sağlanacaktır.
Elazığ’ın içerisindeki hasarlı, az hasarlı tüm binalar taranacaktır. Genel etkinlik kararı almamız gereken başka bir nokta varsa bunu sağlayacağız
10 binin üzerinde çadır sevk edildi, sevk edilmeye devam ediliyor. Malatya ve Elazığ’a çağrımdır. Kaymakamlıklarımız 24 saat açık. Hasarla ilgili… Köylerimize de çıkaracağız. Jandarma koordinasyonuyla onların da müracaatlarını alacağız. Evi sağlam olanın gitmesini kendilerine bildireceğiz. Sağlam olmayanların acil kira yardımlarını vereceğiz, sonrasını da TOKİ, AFAD ile çözmeye çalışacağız.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:
Toplam hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 35 oldu. Hastanelerimize başvuran sayısı 1607. Üçte ikisi panik ve kaygı sebebiyle müracaat etmişti. 594 kişi yaralı sayısı. Hastanelerde tedavileri devam eden hasta sayısı 104’e düştü. Şu an Elazığ’da toplam yoğun bakımda yatan hasta sayısı 13’e düştü.
39 saatlik zaman diliminde UMKE, 112 ekibimiz 2625 kişi sahada hizmet veriyor. UMKE dünyanın gönüllü çalışan 12 bin kişiye sahip en büyük sağlık kuruluşu.
Dün hepimizin yakından görmüş olduğu Emine Kuştepe’nin Azize Çelik ile olan telefon konuşmasına hepimiz şahit olduk. Diyaloğu hepimizi duygulandırdı. Azize Çelik ile diyalogdan kurtarılan hasta sayısı 6 oldu. Azize Çelik yoğun bakımda, genel durumu iyi. Eşi ve çocuğu da serviste. Genel durumları iyi.
2.5 yaşındaki evladımız Yüsra Yıldız, annesine ulaştığımızı söylemiştim. Kendisine ve eşine kapanan Ayşe Yıldız’ın kocasını kaybettik. Yüsra’nın annesini de sağ olarak kurtardık. Yüsra da ciddi ezikleri olmayan bir bebeğimiz Sahra hastanelerine ihtiyacımız olmadı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarından satır başları:
Hasar tespit çalışmalarını yürütmeye gayret ediyoruz. Elazığ Valiliği koordinasyonunda kriz masası oluşturduk. Şehrimizdeki hasar tespit çalışmalarının koordinasyonunu yapıyoruz.
Vatandaşlarımızın bir an önce muhtarlarımız kanalıyla kaymakamlıklara müracaat ederek acil olan durumlarını bildirmeleri gerekiyor. Kendileri de müracaat edebilir.
Elazığ merkez ve Sivrice’de 31 yıkık, 249 ağır, 56 orta hasarlı, 349 da az hasarlı bina tespiti gerçekleştirdik. Acil yıkılması gereken 12 bina var, yıkım sürecini başlattık.
Malatya’da Doğanol ve Pötürge’de 26 yıkık, 29 metruk yapı var. 529 ağır, 5 orta, 199 az hasarlı binamız mevcut.
Diyarbakır Çermik’te 3 yıkık, 8 ağır, 14 az hasarlı bina var. Diyarbakır’da toplamda ise 3 yıkık, 16 ağır, 4 orta, 232 de az hasarlı binalarımız mevcut.
Mustafa Paşa mahallesi 23 bin metrekarelik alanı arkadaşlarımız taramaya başladı. 57 bina var. Bütün binalar gezici laboratuvarlarımız ile binalarımızın durumları tespit edilecek. Sürsürü’de 10 adet binada hasar tespit çalışmalarına başladı. Bu yapıların yapımına hızlıca gireceğiz.
Doğanyol’da tek katlı, betonarme yanında yine ahırların da olduğu projeleri yapacağız. Elazığ merkezde 400 rezerv konutumuz var. Vatandaşlara bunları verebilecek durumdayız. Bu süreçte hiçbir vatandaşımızın mağdur olmayacağı şekilde, onların rızasıyla yürüteceğiz.