Balyoz hakiminden Koşaner'e tepki
"Balyoz” davasında Tümamiral Cem Gürdeniz'in eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in mesajını okumasına hakim tepki gösterdi
“Balyoz” davasında Tümamiral Cem Gürdeniz’in eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in mesajını okumasına hakim tepki gösterdi. Yargının etkilenmeye çalışıldığını savunan hakim, “Biz vicdanımızla karar veririz” dedi.
Silivri’de görülen “Balyoz Planı” davasının bugünkü duruşmasında söz alan tutuklu sanık Tümamiral Cem Gürdeniz, ''Türk halkının iftira dolu, yalan ve sahte haberleri yayımlayan medya terörü ile karşı karşıya olduğunu'' savunarak, ''Bu tip davaların hukuksuzluğunun somut bir delili, siyasi tarihimize 29 Temmuz istifaları olarak geçmiştir. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının toplu istifaları, batı demokrasilerinde hükümetleri sarsacak çapta bir vakadır'' diye konuştu.
Savunmasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'in Türk Silahlı Kuvvetlerine yayımladığı mesajın ''Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek birçok hukukçunun da ifade ettiği gibi mümkün değildir'' bölümünü okuyan Gürdeniz, şöyle devam etti:
''Bu sözleri söyleyen sıradan bir devlet memuru değildir. Devlet protokolünün 4'üncü sırasında bulunan anayasal bir kurum olan TSK'nın başıdır. Eğer bir toplumda hukuk ve adalet sistemi güvenilirliğini, tarafsızlığını yitirir ve bir Genelkurmay Başkanı ile 3 kuvvet komutanı bu durumun yarattığı karanlık tablo karşısında istifa etmek zorunda kalırsa hak arayanlar bundan sonra ne yapabilirler?''
Gürdeniz'in konuşmasının ardından ''Mahkeme, kesinlikle kimseden talimat almaz'' diyen Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, Gürdeniz'in mahkemeyi zan altında bırakacak açıklamalar yaptığını söyledi.
Diken, ''Adil yargılamanın nasıl etki altına alınmak istendiğini kendiniz okudunuz. Adil yargılamaya müdahale, protokoldeki birinin mahkemenin kararları karşısında söylediği sözlerdir'' diye konuştu.
Sanık avukatlarından Ahmet Keskin de mahkeme başkanının sanıkları mazur görmesini istedi.
Diken, “Devlet protokolündeki birinin 'anlayamıyoruz, olmuyor, gitmiyor' tarzındaki açıklamaları adil yargılamayı etkileme çabasıdır. Biz vicdanımızla ve dosya kapsamına göre hareket ederiz. Bizi kimse etkileyemez. Protokoldeki birinin değil Türkiye Cumhuriyeti'nde kim ne açıklama yaparsa yapsın bizi ilgilendirmez. Mahkeme heyetinde herkesin bir oyu var'' şeklinde konuştu.
Duruşmada taleplerin alınmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.
Tutuklu sanık emekli Albay Cemal Temizöz, sahte belgelere dayanılarak ''İstanbul operasyon komutanı'' olarak görevlendirildiğinin iddia edildiğini belirterek, ''Hayatımda hiçbir zaman İstanbul'da görev yapmadım. Neden operasyon komutanı olayım? Sahte 11 No'lu CD'de kilit görevlere atanacak personel listesinde adım var. Gölcük'te çıkan belgelerde ise bu listeyi hazırlayanlardan biri olarak yazılmışım'' dedi.
Temizöz, savunmasının ardından çapraz sorgusu sırasında mahkeme heyetinin kendisine soru sormaması üzerine ''Soru yok mu?'' dedi.
Başkan Diken de soru sorma beklentisinin ''Ergenekon'' davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden kaynaklandığını ifade ederek, her mahkemenin farklı olduğunu dile getirdi.
ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI
Bu arada, duruşmaya ara verildiği sırada sanık yakınlarının oluşturduğu ''Vardiya Bizde Platformu'' üyeleri ile duruşmayı izlemeye gelen CHP milletvekilleri ve gaziler, cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.
Ellerinde Türk bayrakları taşıyan grup ''Zafer Bayramınız kutlu olsun yazılı'' pankart açtı.
Grup adına hazırlanan açıklamayı okurken duygulanan tutuklu sanık Metin Yavuz Yalçın'ın kızı Deniz Şişman, davaya yönelik eleştirileri dile getirdi.
Şişman, ''Bu arada mübarek bir akşamın gündüzündeyiz. Mübarek Kadir Gecesi dilerim Allah'tan, babamı ve içeride babam bildiğim tüm insanları tez vakitte evlatlarının, torunlarının ve ailesinin yanına kavuşturur'' dedi.
Gazi Koray Gürbüz de ''Komutanlarımızın bu tür vatan hainliği ile suç işlediğine inanmıyoruz. Komutanlarımızla ölüme gittik. Ölüme giden insan böyle yapmaz'' diyerek, destek amacıyla duruşmaya geldiklerini söyledi.
CHP Milletvekili Umut Oran da platformun 50 bin imza topladığını ifade ederek, ''İnsani taleplerin, yerine getirilmesi için CHP olarak TBMM'de 50 bin imzanın takipçisi olacağız'' dedi.
CHP olarak her türlü insan hakları ve demokrasi ihlali ile hukuksuzlukların her zaman karşısında olacaklarını ifade eden Oran, ''Burada bir hukuk katliamı var. Bunun açığa çıkartılması, bertaraf edilmesi için CHP olarak sonuna kadar bu davaları izleyeceğiz. Doğruları halkımızla paylaşacağız, doğruları TBMM'de parlamentoda dile getireceğiz'' diye konuştu.
Uzun tutukluluk sürelerinin giderilmesi gerektiğini belirten Oran, yaşanan hukuksuzlukların mecliste takipçisi olacaklarını söyledi.
CHP Milletvekili Süheyl Batum da burada bulunan sanıkların Türkiye'de oynanan oyunun rehineleri olarak tutulduğunu ileri sürerek, herkesin bir araya gelerek el ele vermesi gerektiğini söyledi.
(A.A.)