GündemBerat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle

Berat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle

Paylaş
Berat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynak kullanımının artırılacağını söyleyen Enerji Bakanı Berat Albayrak, “2020’de enerjimizin 3’te 2’sini kömür, hidroelektrik santrali, güneş, rüzgar gibi yerel kaynaklarla sağlayacağız” dedi

HAKAN ÇELİK

Bakan Albayrak, doğalgazda yeni indirimlerin olabileceğini söyledi. Alternatif pazar ve kaynaklarla gaz fiyatının düşeceğini belirten Albayrak “Bunu, hem hane halkına, hem bütçeye, hem sanayiye yansıtmak istiyoruz” dedi.

KESİNTİ OLMAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek gündemdeki önemli konulara ilişkin görüşlerini paylaştı. Doğalgaz, kömür ve enerji güvenliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Albayrak, 2023 hedeflerini sıraladı. Sert kış koşulları nedeniyle yaşanan doğalgaz kesintilerine dikkat çeken Albayrak, aldıkları ve alacakları önlemlerle ilgili şunları söyledi:

O GÜNLER GERİDE KALDI

"Kış aylarında hep sorunlar yaşıyorduk. Belli günlerde tüketim artışı oluyor, aynı dönemde sistemdeki basıncın kaynak ülkelerde yaşanan teknik sorunlardan dolayı azalması da eklenince sistemde sıkıntıları oluşuyordu. Bundan dolayı, konutlarda kesinti olmaması için doğalgaz çevrim santrallerine verilen gazı kısıyorduk. Çok büyük boyutta arızalarda ise çevrim santrallerinin dışında, özellikle kış da çok sert geçiyorsa, demir-çelik ve çimento fabrikaları gibi yoğun gaz tüketen fabrikalarda kısıntılara gitmek zorunda kalıyorduk. O günler artık geride kalıyor.”

KAPASİTE ARTACAK

Sadece boru hatları yatırımlarıyla değil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve depolama kapasitesini de artırarak arz güvenliğinde oluşabilecek tüm riskleri orta vadede ortadan kaldırmayı hedefleyen bir strateji belirlediklerini ifade eden Berat Albayrak, “6 ay gibi rekor bir sürede, ilk yüzer LNG terminalini hizmete aldık. Gelecek yıl kış ayına kadar iki LNG terminalini daha devreye alacağız” diye konuştu.

KIŞ AYINDA ENDİŞEYE SON

Türkiye’nin yılda 50 milyar metreküp doğalgaz tükettiğine dikkat çeken Berat Albayrak, şöyle konuştu: “10 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşmak için tüm projeksiyonlarımızı yaptık, atılacak adımları belirledik. İşte Tuz Gölü depolama projesi. 2019’da bitirilmesi planlanan projeyi 2017’ye çektik ve açılışını yaptık. Artık bizim bir kış daha bu gaz endişesini yaşama lüksümüz yok. Bu son kışımız. Allah’ın izniyle seneyi, gazda arz noktasında en ufak bir kaygı, endişe taşımadan geçireceğiz.”

HER SENARYOYA HAZIRIZ

Kışın günlük 200-250 milyon metreküp tüketim gerçekleştiğini belirten Albayrak, “Sisteme günlük en az 300 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine erişmeyi hedefliyoruz. Bırakın aşırı soğuktan kaynaklanan yoğun tüketimi, Allah korusun, kaza, doğal afet, yada teknik problem olduğunda dahi vatandaşımıza, sanayicimize ihtiyaç duyduğu gazı eksiksiz, sorunsuz sağlamak istiyoruz. Her senaryoya hazır olmalıyız. Doğalgaz aldığımız ülkelerin tamamıyla sıkıntı yaşansa da en yoğun gaz tüketimi olan dönemde ısınmada, elektrik üretiminde, sanayinin ihtiyaç duyduğu gazı sağlayabilmeliyiz. 2023’ün Türkiye’si buna hazır olmalı.”

ELEKTRİKTE KESİNTİYE KÖKTEN ÇÖZÜM

2016’nın son günlerinde Sakarya üzerinden gelip, İstanbul ve Trakya’yı besleyen 7 elektrik iletim hattında kopma yaşandığını hatırlatan Bakan Albayrak şunları söyledi: “Kesintiler Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’ı etkiledi. Çanakkale Boğazı’nın altından geçen iletim hattı olmasaydı, çok büyük boyutta kesintiler yaşanabilirdi. Nisan’da ikinci hattı devreye alacağız. Yine yeterli değil. Yerinde üretim yapmamız gerekiyor. Kabloların kesilmesi, siber saldırılar gibi sabotajlara da hazırlıklı olmamız gerekiyor.”


Berat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle

MADENLER KEŞFEDİLECEK

Türkiye’nin yeraltı zenginliğini keşfetmek için maden Tetkik ve Arama’nın (mTA) sondaj çalışmalarına hız verdiğine dikkat çeken Berat Albayrak, “MTA şu anda 300 bin metre sondaj yapıyor. Bu yıl 1 milyon hedefi koyduk. 10 milyar dolar seviyesinde maden ithalatı yapıyoruz. Bu stratejiler ile ekonomik anlamda çok önemli bir dönüşüm sürecini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Berat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle



İSRAİL GAZI TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA

İsrail’le enerji alanındaki işbirliği konusunda da bilgi veren Berat Albayrak, “Doğu Akdeniz gazının Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak. Doğalgaz arz güvenliğinde önemli bir alternatif ortaya koyacak. İkincisi ise özellikle Gazze’de insani şartların iyileştirilmesi için, Gazze’yle alakalı somut ve kalıcı projelerin gerçekleşmesine imkan sağlayacak. Ciddi bir kaynak alternatifi olarak projeye ben olumlu bakıyorum, ama buradaki kritik konulardan bir tanesinin de ticari unsurlar olduğunu görmemiz lazım, yani fiyat” diye konuştu.


Berat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle

YATIRIMDA ÖNCELİK İHTİYAÇLAR OLACAK

Enerji yatırımları konusunda izlenecek yol haritasını da paylaşan Berat Albayrak, “Yeni dönemin enerji yatırımlarında uygulama kararı öncesinde dikkate aldığımız üç referans noktası, kriteri var” dedi ve bu kriterleri şöyle sıraladı:

Üretim fazlaysa...

1- Yatırımın yapıldığı yerin arz güvenliği durumunu dikkate alacak, arz güvenliği ihtiyacına göre yatırım önceliklerimizi belirleyeceğiz. O enerji üretiminde, o bölgenin enerji arz güvenliği ne durumda? Yani bu bölgede enerji fazlalığı varsa benim öncelikli yatırım listemde değil. Ama enerji açığı varsa, ben Türkiye’nin diğer ucundan 1500 kilometre iletim hattı kurup oraya elektrik sağlıyorsam, tıpkı Marmara Bölgesi gibi, o zaman oraya öncelik vereceğim.

2- O bölgedeki o üretim tesisi ya da kaynak maliyet açısından ne kadar uygulanabilir? Oraya hangi kaynağın yapılması daha doğru olacak. Bunların listelerini de çıkaracağız.

Projeler hazır

3- İletim hattı altyapısı ne kadar uygun? Bu yatırımı yapacağım, 100 milyon dolar ama burada yaptığım yatırım için de 200 milyon dolar altyapı, iletim yatırımı yapıyorsam, astarı yüzünden pahalıya gelir. Marmara örneği o açıdan önemli. Marmara, Türkiye elektriğinin neredeyse üçte birini tüketiyor.

Türkiye’nin bir ucundan Marmara’ya elektrik taşıyoruz. Çok yüksek yatırım gerektirdiği gibi, hava şartlarından, bu kadar büyük alanda meydana gelebilecek risklerden de etkileniyor. O zaman biz Marmara ve Trakya Bölgesi’nde üretimi artırmamız lazım. Eğer, doğal yerli kaynağımız varsa ona öncelik vereceğiz. Çok önemli altyapı projeleri hazırladık, yakında açıklayacağız.”

YERLİ KAYNAKLARIN KULLANIMI ARTACAK

Yerli kaynaklarla enerji üretiminin önemine dikkat çeken Berat Albayrak, “2016’da yerli kömür, hidroelektrik santraller, güneş, rüzgar, tüm bu yerel kaynaklardan üretilen enerji toplam üretimimizin içerisinde yüzde 49.3’e çıktı. 2020’lerde, enerjimizin 3’te 2’sini (yüzde 66.6) yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz. Yerli kömür, güneş ve rüzgarda da en az 5’er bin megavat civarı bir yatırımla 2023’e kadar 15 bin megavat sisteme yerli kaynaklara dayalı santrali devreye alacağız” açıklamasında bulundu. Kömürde başlatılan milli hamlenin rüzgar ve güneşte de devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları söyledi:

2020’YE KADAR...

Kömürde yeni süreci başlattık. Önümüzdeki hafta inşallah güneşte, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanı (YEKA) modeli dediğimiz 1000 megavatlık Karapınar projesinin süreci başlayacak. Yaz bitmeden de 1000 megavat Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) ihalesini yapacağız. Tüm bu projelerle birlikte güneş, rüzgar ve yerli kömüre dayalı yerli kaynaklara dayalı üretim stratejimizi hayata geçirmiş olacağız. Ayrıca yenilenebilir enerjide; yerli üretim, araştırma-geliştirme (Ar-Ge), yerli mühendislikle Türkiye’de üretimin de önünü açacak sürecin adımını atacağız. Orada da hedef, 2020’ye kadar Türkiye’nin yerli, milli, Türkiye’de üretilen rüzgar ve güneş panel ve türbinlerini sisteme dahil etmek.”

Gazda bir indirim daha

Alternatif enerji kaynakları ve pazarlarla doğalgaz fiyatlarının daha da düşeceğini dile getiren Berat Albayrak, “Bunu, hem hane halkına, hem bütçeye, hem sanayiye yansıtmak istiyoruz. Ticaret yaptığımız bazı ülkelerle bunu bir noktaya getirdik. Yeni maliyet düşüşlerini içerebilecek çok kritik bir döneme giriyoruz” dedi. 1 Ekim 2016’dan itibaren doğalgaz fiyatlarında yüzde 10 indirim yapılmıştı.