BİLSEM sınavını kazanınca ne olur? Bilsem sonucu nasıl öğrenilir? Bilsem sonuçları sorgulama…
Türkiye genelinde tablet bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen Bilsem grup tarama uygulama süreci sonuçları, Bakanlığın internet sitesinden açıklandı. Peki, BİLSEM için bireysel değerlendirme kriterleri nelerdir? BİLSEM sınavını kazanınca ne olur? İşte Bilsem kılavuzu ve Bilsem sonuç sorgulama…
Yaklaşık 800 bin öğrencinin katıldığı özel yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı BİLSEM sınavlarının sonuçları açıklandı. Peki, BİLSEM için bireysel değerlendirme kriterleri nelerdir? BİLSEM sınavını kazanınca ne olur? İşte Bilsem kılavuzu ve Bilsem sonuçları…
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) özel yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavlarının ilk aşaması olan grup tarama sürecine, geçen yıla göre 4 kat artışla yaklaşık 800 bin öğrencinin katıldı.
BİLSEM SONUCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
BİLSEM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla hizmet sunan BİLSEM'lere 2019-2020 eğitim öğretim dönemi için öğrenci seçimi yapılacak. Sonuçları açıklanacak grup tarama uygulamasında baraj puanın üzerinde puan alan öğrenciler aday gösterildikleri yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınacak.
19 Ocak'ta başlayan grup tarama uygulamaları ile Türkiye'nin özel yetenekli öğrencileri kendileri, aileleri, oluşturdukları insan kaynağı havuzu ve ülkenin geleceği açısından önemli görülüyor. Bilim ve Sanat Merkezleri özel yetenekli öğrencilere destek eğitim modeli sunuyor.
BİLSEM SINAVINI KAZANINCA NE OLUR?
Özel yetenekli öğrencilerin okullarındaki derslerinin ardından kayıtlı oldukları BİLSEM'lere gelerek orada yetenekleri doğrultusunda oluşturulan özel eğitim programı alıyor. Burada tespit edilen öğrenciler birinci aşamada sınıf öğretmeni tarafından aday gösteriliyor. Aday gösterilen öğrenciler tablette grup tarama uygulamasından geçiyor. Bu grup taramalarında Türkiye ortalaması üzerinden barajı aşan öğrenciler ilan ediliyor. Bilsem sınavını kazanan öğrenci müzik, resim veya genel zihinsel yetenek alanından değerlendirmeye tabi tutularak eğitimine devam ediliyor. Her öğrenci yaşadığı yerde uygulamalara katılıyor.
ÖĞRENCİLER NASIL TESPİT EDİLİYOR?
Öğrenci tanılaması denilen öğrenci tespit edilmesi süreci ilkokul 1, 2 ve 3'üncü sınıftan itibaren başlatılıyor. Zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin e-Okul sistemi üzerinden sınıf öğretmenleri tarafından aday gösteriliyor. Öğrenciler resim ve müzik yetenekleri doğrultusunda yaşadıkları yerlerde oluşturulan alanında uzman yetkililerin yer aldığı komisyonlarca bireysel değerlendirmeye alınıyor. Genel zihinsel yetenekten aday gösterilen öğrenciler de yaşadıkları yerlerde bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) bireysel değerlendirmeye tabi tutuluyor.
BİLSEM OKULLARI HANGİ İLLERDE VAR?
BİLSEM'lere yerleştirilecek öğrenciler tüm bu süreçlerin ardından belirlenip ilan ediliyor. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nca yaklaşık 800 bin öğrenci tanılama sürecine dahil edildi. Türkiye genelinde tüm illerde ve ilçelerde öğrencilerin erişebildiği toplam 139 BİLSEM bulunuyor. Öğrenciler kendi okulundaki derslerinin ardından Bilsem’lere giderek yeteneği doğrultusunda eğitim alabiliyor.
Türkiye’deki 139 Bilsem’de 43 bin öğrenci eğitim alıyor. Geçtiğimiz yıla oranla Bilsem öğrenci tanılama sistemine dahil olan öğrenci sayısı 4 kat arttı. Bu yıl 134 bin 701 öğrenci değerlendirmeye alındı. Bu yılın eğitim-öğretim dönemi için genel zihinsel yetenekten 78 bin 707, resim yeteneğinden 40 bin 539 ve müzik yeteneğinden de 15 bin 455 olmak üzere toplam 134 bin 701 öğrenci bireysel değerlendirmeye alındı.
BİLSEM MÜLAKAT RANDEVU BİLGİLERİ
Bilsem bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilerin mülakat randevu bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden duyurulacak. Eğitim uzmanları mülakat sürecine kadar öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda egzersiz yapmalarını öneriyor.
- Bakan Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: İzmir'e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış
- Akaryakıt istasyonları, UTTS Hizmet Bedeli’ni 5 yılda bir ödeyecek
- Trafik sigortasında yeni dönem! 1 Ocak'tan itibaren yürürlükte
- Benzine zam geliyor! İşte yeni fiyatlar
- Kişi başı milli gelirde Kocaeli zirvede: 21 bin 985 dolar