Bir felaketle gittiler, başka bir felaketle döndüler
Trabzon'un Çaykara ilçesinde 1959 yılında yaşanan sel ve heyelan afeti nedeniyle 1965 yılında Hatay'ın Kırıkhan ilçesine yerleştirilen vatandaşlar yaşanan deprem felaketi nedeniyle köylerine geri dönmek zorunda kaldı.
İHA
Trabzon'un Çaykara ilçesinde 1959 yılında büyük bir sel ve heyelan felaketi yaşandı. Afetin vurduğu Kabataş, Şahinkaya ve Ulucami köylerinden 408 aile, devlet tarafından 1965 yılında Hatay'ın Kırıkhan ilçesine yerleştirildi. Aile başına 20 dönüm toprakla birlikte ev verilen ailelerin yaşadığı mahalleye "408 Evler" adı verildi. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin en çok etkilediği illerden biri de Hayat oldu. 58 yıl önce Kırıkhan'a yerleşen Çaykaralı aileler yine büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Çaykara'dan Hatay'a göç eden ailelerden 29 kişi depremde hayatını kaybetti. Depremde evleri yıkılan ve hasar gören ailelerin bir kısmı Çaykara ilçesine bağlı Şahinkaya köylerine geri döndü. Geçici bir süreliğine Çaykara'ya döndüklerini belirten aileler depremin yaraları sarıldığında tekrar Hatay'a geri döneceklerini söylediler.
"KADERİN BİR TECELLİSİ"
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinden Çaykara'nın Şahinkaya köyüne dönen Mustafa Şahin (73), "1959 yılında köyümüzde sel felaketi oldu. Devlet bizi Hatay'ın Kırıkhan ilçesine iskan etti. Devlet bize tarla ve ev verdi. Selin etkilediği 3 köyden 408 hane Hatay'a gittik. 1965 yılında evlerimiz tamamlanarak göç etmeye başladık. Bizim köyümüzün bir kaderi bu. 1929 yılında da büyük bir sel yaşadı köyümüz. Hatay bizim için uzak bir yerdi. Giderken üzüldük. Fakat gittikten sonra oraya alıştık. 1965 yılından beri orada yaşıyoruz. Ancak arada köyümüze geliyorduk. Şimdi de deprem oldu. Dolayısıyla, kaderin bir tecellisi sel nedeniyle Hatay'a gittik, deprem sebebiyle köyümüze geri dönmüş olduk. Büyük bir acı yaşadık. 6 Şubat gecesi büyük bir gürültüyle uyandık. Sokağa kendimizi zor attık. Dışarıda ateş yakıp arabada kaldık. Şartlar biraz zor olduğu için memleketimize gelmeye karar verdik. Fakat şartlar düzeldiği zaman yine Hatay'a döneceğiz. Kırıkhan'ın yaklaşık yüzde 80'i zarar gördü. Bizim mahallemizde yüzde 10 kadar bir hasar oldu. Çaykara'dan Hatay'a göç eden ailelerden 29 kişi hayatını kaybetti. Çok acı bir manzaraydı. Devlet en kısa sürede ulaştı. Hertürlü yardıma koştu. Bu yardımlarla birlikte bir nebze rahatladık" dedi.
Çocukken Çaykara'dan gittiğini ifade eden Abdullah Şahin, "12-13 yaşlarındaydım. Ömrümüz Hatay'da geçti. Buradan heyelanla gittik oradan depremle geri döndük. Allah beterinden korusun. Şuan da sağız. Depremden buraya gelen 30-40 hane var. Hatay'ı terketmeyeceğiz. İkinci vatanımız orası. Doğduğumuz yer burası ama doyduğumuz yer orası" diye konuştu.
"10 İLİMİZLE BİRLİKTE HATAY'I DA AYAĞA KALDIRACAĞIZ"
Geçici bir süreliğine Çaykara'ya geldiklerini dile getiren Hüseyin Yazar ise "1985 doğumluyum. Hatay'da doğdum, orada büyüdüm. Yine bir afetten dolayı geçici olarak köyümüze geldik. Geri döneceğiz. Devletimizle birlikte Hatay olmak üzere 10 ilimizi tekrar ayağa kaldıracağız. Cumhurbaşkanımız bir seneye kadar evlerin yapılacağını söyledi. İnşallah eski yaşamımıza döneceğiz" şeklinde konuştu.
"HATAY'I TERK ETMEYİZ"
Dedelerinin Çaykara'dan göç ettiğini belirten Nilgün Yazar ise "Zamanında Hatay'a giden atalarımız devletimizin yardımıyla orada kendi düzenlerini kurdular. Depremden dolayı benim evim zarar görmedi ama çocuklarımın evi yıkıldı. Çaykara'da benim evim yok. Çocuklarımla birlikte babamın evine sığındım. Kesinlikle Hatay'ı terk etmeyiz. Burası bizim baba ocağımız. Ama bizim çocukluğumuz orada geçti. Geri döneceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.