GündemBM'de Güvenlik Konseyi'ne tepki: Bu barbarlığa 'dur' demek için ne bekliyorsunuz?

BM'de Güvenlik Konseyi'ne tepki: Bu barbarlığa 'dur' demek için ne bekliyorsunuz?

Paylaş
BM'de Güvenlik Konseyi'ne tepki: Bu barbarlığa 'dur' demek için ne bekliyorsunuz?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na seslenirken İsrail’in Gazze’deki katliamına karşı harekete geçilmemesine tepki göstererek, “Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz?” dedi. Erdoğan, uluslararası toplumu Filistin’i ve KKTC’yi tanımaya çağırdı.

‘GÖRMEKTEN MEMNUNUZ’

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından üçüncü konuşmacı olarak üye ülkelerin liderlerine ve dünyaya seslenen Erdoğan, “Dost ve kardeş Filistin’in temsilcisini hak ettiği yerde görmekten duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum” dedi. Filistin’in BM üyesi olmasını temenni ettiğini söyleyen Erdoğan, “Filistin’i tanımayan diğer devletleri de tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin’i tanımaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘YETERSİZ KALIYOR’

Birileri rahatsız olsa da insanlığın ortak kürsüsünde insanlık adına bazı gerçekleri açık açık konuşmak istediğini belirten Erdoğan şunları söyledi: “Şu an çatısı altında bulunduğumuz BM, İkinci Dünya Savaşı sonrası kuruldu. BM’nin kuruluşu ile birlikte küresel istikrara ve adalete dair beklentiler yeniden yeşerdi ancak üzülerek görüyoruz ki son yıllarda Birleşmiş Milletler, kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor, giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor. Uluslararası barış ve güvenliğin 5 ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu görüyoruz.”

Haberin Devamı

‘İNSAN DEĞİLLER Mİ?’

İsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den beri 41 binden fazla Filistinli’yi katlettiğini söyleyen Erdoğan, 210’dan fazla BM personelinin de öldürüldüğünü hatırlattı. Erdoğan şöyle devam etti: “Utanmadan tüm dünyaya, bu kürsüden meydan okudular. Ey insan hakları örgütleri Gazze’dekiler insan değil mi? Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz? Katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Ey İsrail’e kayıtsız şartsız destek verenler bu vahşete ortak olmanın utancını daha ne kadar yaşayacaksınız?”

‘APAÇIK SOYKIRIM’

Gazze’deki saldırıları değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail yönetimi, temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete karşı etnik temizlik, apaçık bir soykırım uygulamakta, topraklarını işgal etmektedir” dedi. Erdoğan “Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KKTC’Yİ TANIMAYA DAVET EDİYORUM’

Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 50 yıl geçtiğini hatırlatan Erdoğan, “O günden bugüne kadar adada barış ve sukunet hakim oldu” dedi. Adada iki ayrı devlet ve iki halk olduğunu söyleyen Erdoğan, “Kıbrıs Türkleri’nin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha KKTC’yi tanımaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘MONTRÖ’YÜ UYGULAYACAĞIZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya gündemindeki çatışmalara ve uzlaşılara değinirken “Savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temelinde diplomasi ve diyalogla sona erdirilmesi için olan çabaları artıracağız. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecini desteklediğini söyleyen Erdoğan, Balkanların huzuru için Bosna Hersek’in egemenliğinin önemini her platformda tekrarladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

F-16’LARLA YENİ SAYFA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-ABD İş Konseyi’nin konferansı kapsamında iş insanlarıyla bir araya geldi. Uygulanan yaptırım ve engellemelerin kaldırılması için iş insanlarından girişimler beklediğini vurgulayan Erdoğan, savunma sanayi alanındaki işbirliğinin kısıtlamalar nedeniyle potansiyelinin çok gerisinde kaldığını söyledi. Erdoğan, “F-16 modernizasyon projesiyle yeni bir sayfa açtığımızı temenni ediyor, bu alandaki ihracat engellerinin kalıcı şekilde kaldırılmasını bekliyoruz” dedi.

YOĞUN DİPLOMASİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ayrı ayrı görüştü.

‘KAYBOLAN KÜLTÜRLER İNSANLIĞIN ZİHNİNİ ÇORAKLAŞTIRIYOR’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu dolayısıyla ABD’ye giden eşi Emine Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk” programına ev sahipliği yaptı. BM Genel Kurulu için kentte bulunan birçok liderin eşlerinin de katıldığı programda konuşan Emine Erdoğan, “Yeryüzünde kaybolmaya yüz tutmuş her türlü kültür, insanlığın zihninin daha da çoraklaşması, değer yargılarında yolunu kaybetmesi anlamına gelir” dedi.

Haberin Devamı