Gündem Bolca bocce

Bolca bocce

Paylaş
Bolca bocce

Burdur'da beş yıl önce hayata geçirilen El Dikimi Top Üretimi Projesi sonrası kooperatifleşen kadınların kuzu derisinden ürettiği bocce toplarına, oyunun anavatanı Fransa'dan bolca talep yağıyor. Bir Fransız firma en son Burdurlu kadınlara 120 bin top sipariş verdi.

2019 yılında kentte 'El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği' kapsamında kurs açıldı. 3 ay süren kurstan sonra bazı kadınlar evlerinde top dikerken, bazıları da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin atölyesinde çalışmaya başladı. Beş yıldır devam eden projede kadınlar, ilerleyen süreçte 'Burdur Top Dikimi Kadın Girişim Kooperatifi' adıyla kooperatifleşti.

Haberin Devamı

KUZU DERİSİ TOPLAR

Pandemi döneminde bocce sporunu demir toplardan deri toplara, ev ve salonlara taşıyan Fransa'da bir firma, Çin'den aldıkları toplardan memnun kalmayınca 2022'de ilk kez Burdurlu kadınların kapısını çaldı ve 15 bin top sipariş etti. Üretilen toplardan memnun kalan Fransız firma geçen yıl içinse kuzu derisinden yapılacak 144 bin top siparişi verdi.

GELDİ, GÖRDÜ, BAYILDI

Bocce toplarını ithal eden Fransız Sebastien Magnan, Burdurlu kadınların yarattığı mucizeyi yerinde görmek için kente geldi. Atölyede topların dikimini inceleyen Magnan "15 yıldır bu işi yapıyorum. Gördüğüm en temiz atölye" dedi. Ardından da 2024 yılı için Burdurlu kadınlara 120 bin adet daha bocce topu sipariş verdi.

Haberin Devamı

 

Fransız firmasının sahibi, top dikim atölyesindeki kadınlarla bocce oynadıktan sonra kentten ayrıldı.