Çanakkale Şehitleri hatıra künyesi nasıl yapılır? 18 Mart Çanakkale Şehitleri anı künyesi sayfası
Çanakkale Şehitleri hatıra künyesi, bugün milyonlarca vatandaş tarafından yapılıyor. Bundan tam 107 yıl önce 18 Mart’ta bir destan yazan ve Çanakkale Geçilmez sözünü tüm dünyaya öğreten Çanakkale Şehitleri, bu kutlu zaferin yıl dönümünde çeşitli etkinlikler de anılıyor. Bu anma etkinliklerinin arasında da 18 Mart Çanakkale Şehitleri hatıra künyesi ilk sırada yer alıyor. Peki, Çanakkale Şehitleri hatıra künyesi nasıl yapılır? İşte, 18 Mart Çanakkale Şehitleri anı künyesi sayfası…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümünde dijital alanda 18 Mart Çanakkale Şehitleri anı künyesi uygulamasını kullanıma açtı. Bugün milyonlarca vatandaş Çanakkale Şehitleri hatıra künyesine adını yazdırırken, vatanı uğruna canını fedan eden Çanakkale Şehitlerini de saygıyla anıyor…
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ HATIRA KÜNYESİ NASIL YAPILIR?
Çanakkale Şehitleri hatıra künyesi için www.18martetkinlikleri.com/hatira-kunyesi internet adresine giriş yaptıktan sonra burada sizden adınız-soyadınız, kan grubunuz, doğum yeriniz ve e posta adresinizi belirlenen alanlara yazmanız isteniyor.
Gerekli bilgileri girdikten sonra “Künyemi oluştur” butonuna bastığınızda Çanakkale Şehitleri hatıra künyeniz saniyeler içerisinde bilgisayarınıza iniyor.
Adınıza hazırlanmış Çanakkale Şehitleri künyesini sosyal medyada da kolaylıkla paylaşmak mümkün oluyor.
18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANI KÜNYESİ SAYFASI İÇİN TIKLAYIN
ÇANAKKALE ZAFERİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Çanakkale Zaferi'nin bugün 107. Yıl dönümü kutlanıyor. Yurdun dört bir yanından gelen Türk askeri tüm dünyanın gözü önünde büyük bir zafere imza atarak İngiliz-Fransız güçlerine “Çanakkale Geçilmez” dedirtti.
Her bir adımda bir kahramanlık öyküsü yazılan Çanakkale Zaferinin ardından, Çarlık Rusya'sının yıkımına giden süreç başlamış ve Rusların sıcak denizlere inme hayalleri suya düşmüştü.
Birinci Dünya Savaşının başlama nedeni, tarih kitaplarında bir Sırp gencinin Avusturya-Macaristan krallığının prensine yaptığı suikast olarak gösterilse de olayın ardından yaşanan kutuplaşmalar savaşın aslında bu kadar basit bir nedenle olmadığını da gözler önüne serdi.
Diğer yandan bu savaşta, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği zorlu mücadele sadece Türk tarihinin değil tüm dünya tarihinin akışını etkiledi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirdi ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha ortaya koydu.
Çanakkale Zaferinin Anadolu halkına verdiği umut, azim ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşledi. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "anıtcephe" dir. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı usta bir şekilde kullanmıştır.
Bununla birlikte dünya harp tarihi, Çanakkale'de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine yakından şahit olmuştur. Ayrıca dünya tarihinin zirve sayfalarına da "Çanakkale Geçilemez!" ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.
OSMANLI 1. DÜNYA SAVAŞINA NASIL KATILDI?
Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914 tarihinin hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Söz konusu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturmuş olduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir.
Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Fakat Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de Britanya donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle beraber bir oldubittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na da böylece savaş ilan etmiştir.
18 MART'TA NE OLDU?
Birleşik Krallık Savaş Konseyi sekreteri Albay Hankey Winston Churchill'in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sundu. Saldırılarda en güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konulmuştur. Fakat Birleşik Donanma ağır kayıplara uğramış ve deniz harekâtından vazgeçmek zorunda kalındı.