Çelik Kubbe gün güzüne çıktı! İlk kez duyurulmuştu, ASELSAN geliştiriyor
Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde adı ilk kez duyurulan ASELSAN'ın geliştirdiği Çelik Kubbe’nin görüntüsüne ulaşıldı.
Türkiye uzun süredir kendi katmanlı hava savunma sistemi ailesini oluşturuyor. Bu ailenin içindeki yakın hava savunma sistemleri, alçak ve orta irtifa sistemleri hali hazırda envantere girdi. Uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER'in ise ilk etabı için sona gelindi
Komitede bu ailenin birlikte çalışabilirliği, yeni geliştirilen hava radar sistemleri ile uyumlu çalışımı ve eş zamanlı bir hava resmi oluşturularak harekat merkezinden yönetilmesi konuları Çelik Kubbe başlığı ile görüşüldü.
ASELSAN'ın geliştirdiği sistem tamemen hayata geçtiğinde milli Çelik Kubbe Türk hava sahasına giren hatta girmesi muhtemelen olan tüm tehditleri hemen her irtifadan bertaraf edebilecek.
'ALINAN TARİHİ KARAR HAYIRLI OLSUN'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da toplantıda Çelik Kubbe Projesi'nin görüşüldüğünü ve karara bağlandığını belirterek, "Alınan bu tarihi kararın hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
SAVUNMA SANAYİİ İCRA KOMİTESİ'NDE ÇELİK KUBBE ELE ALINMIŞTI
Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanmıştı.
Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda, Türk savunma sanayiinin eriştiği seviye, gelecek hedefleri ve kritik projelere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu, yerli ve milli savunma sanayiinin desteklenmesine yönelik kararlılık vurgulandı. Müteakiben, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyaçlarına yönelik mevcut ve yürütülecek projelere ilişkin gündeme geçilmiştir" denildi.
Hava savunma sistemlerinin ele alındığı aktarılan açıklamada, "Toplantı kapsamında; katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve milli olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi, hava savunma ve füze sistemleri geliştirilmesine ilişkin projeler, Milli Muharip Uçak KAAN projesine ilişkin gelecek dönemde yürütülecek faaliyetler, BAYRAKTAR TB3, AKINCI ve AKSUNGUR silahlı insansız hava araçlarının ve ilgili alt sistemlerin tedarikine yönelik projeler ile sürü yetenekli, kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları projeleri görüşülerek karara bağlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
'SİSTEMLERİN TÜMÜ ONUN ÇATISI ALTINDA TOPLANACAK'
Çelik Kubbe'nin önemi nedir? Sistem nasıl çalışacak? İçinde hangi sistemler olacak? Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e 'Çelik Kubbe'yi değerlendirdi.
Bir süredir bu zaten çalışılıyordu. Zaten ASELSAN da açıklamıştı. Çelik Kubbe adı üstünde bir çatı, bu sistemin tamamı. İçinde İHTAR'dan en yeni elektronik harpten SİPER'e kadar tüm sistemler var. Yeni sistemler de bunun altına girecek. Dolayısıyla burada adım adım, yıllar boyunca sürecek, genişleyecek bir yapıdan bahsediyoruz.
HİSAR gibi tek bir hava savunma sisteminden bahsetmiyoruz. Hepsi birbirine entegre olacak. Yıllar boyunca hava savunmayı ilgilendiren tüm alt sistemler, sadece hava savunma sistemleri de değil... Radarlar, elektronik harp sistemlerinin tümü onun çatısının altında toplanacak. Bu sonuçta büyüyen bir organizma.
'TESPİT UYDULARI DA BU SİSTEMİN İÇERİSİNE GİRECEK'
İleride balistik füze engellemesi yaptığınız zaman bunu uzaydan da fark edebilmeniz lazım. Demek ki uydular da bu sisteme katılacak. Tespit uyduları var, onlar da bu sistemin içerisine girecek. Balistik füze engelleme sistemi yaptığımız zaman gelecekte bize o uydular da lazım olacak.
SİSTEMİ 'HAKİM' YÖNETİYOR
Radarlar, elektronik harp sistemleri, hava savunma sistemleri, efektörler, komuta kontrol merkezleri bunun içinde. Hatta bunun içerisinde Türkiye tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen veri ağımız var. Bizim havadan ihbar kontrol uçaklarımızın verdiği bilgiler de bu HAKİM Sistemi içerisinde. Bunların hepsini en üstte HAKİM Sistemi yönetiyor. Dolayısıyla onlar da bu sisteme bilgi vererek oradan da hava resmi oluşturulacak. İHA'lardan gelecek olan görüntüler vs. hepsi sistemin içerisinde olacak.
Hatta gelecekte gemilerin radarlarından alınacak hava resimleri de bunun içine dahil edilecek. Çatı gibi düşünün bunu. Tüm hava savunma denildiğinde ne gerekiyorsa radarı, komuta kontrolü, haberleşmesi, efektörü, elektronik harbi hepsi bu çatının altında yer alacak. İşte bu çatının adı da 'Çelik Kubbe'
(HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi, farklı tipte ve yetenekteki sensörlerden aldığı verileri kıymetlendirerek Tanımlanmış Hava Resmini oluşturan, sahip olduğu tehdit değerlendirme ve av/silah tahsis algoritmaları aracılığıyla Silah Sistemleri ve Av Uçakları üzerinden Hava Görev Kontrol faaliyetini yürüten, gerçek zamanlı karar destek fonksiyonları ile taktik ve operasyonel seviyede Hava Sahası Kontrol faaliyetlerini icra etme imkanı sağlayan milli hava komuta kontrol sistemidir.)
GELECEKTE BAŞKA ÜRÜNLER DE GELECEK
Siper Blok-3 gibi veya Siper Blok-4 gibi füze hazır olduğu zaman SİPER sistemine entegre edilecek. Tabi muhtemelen sadece ASELSAN ürünleri de olmayacak. Gelecekte başka ürünler de girecek. Mesela METEKSAN'ın yaptığı şu anda üzerinde çalıştığı sözleşmeli bazı elektronik harp sistemleri var veya başka firmaların elektronik harp sistemleri var.
İlerde başka firmalara verilecek hava savunma sistemleri, kısa ve orta menzilli olabilir. Onlar da bu sistemin altına gelecek. En üstteki bu çatı... Adım adım, zaman zaman her şey bunun altında yer alacak.
BU SİSTEMİN AVANTAJI
Örneğin; Merzifon'da bir hava tehdidi var. Sistem diğer radarlardan gelen bilgilerle onun Merzifon'a gittiğini tanımlayacak. Oradaki hava savunma sistemine 'Sen hazır ol' diyecek. Onu devreye sokacak. Diyelim ki; İstanbul'da radar da Ağrı'daki HİSAR-O da ona bağlı olacak. Dalaman'daki GÖKBERK Lazer Silahı da ona bağlı olacak.
"EN MİNİMUMUNDAN BAŞLADIK, YAVAŞ YAVAŞ BÜYÜYECEK"
Yurt dışı sistemimizde de görülecek bu sistem. Örneğin; Türkiye'de görülen bir hava radarının resmini Katar'daki de görebilecek. Katar'daki radarımızın veya oradaki üsse konulacak bir hava savunma sisteminde görülen bir tehdidi Ankara'da görebilecek. En minimumundan başladık. Yavaş yavaş yeni sistemler girdikçe büyüyecek. Sürekli yeni ağlar kurulacak.