Çeşme, Yunanistan'ı tahtan indirmeye aday
İzmir Çeşme’de 100 kilogramı aşkın sakız toplandı. Sakız, kilogramı 12 bin TL’den satılıyor. 200 bin adet sakız fidanını toprakla buluşturup, Türkiye’nin sakız ihtiyacını karşılamayı amaçlayan üreticiler, Yunanistan’ın Sakız Adası’nı tahtından indirerek, dünyada en fazla sakız üretiminin yapıldığı bölge olma hedefinde.
Gazete Haberi
MİS KOKULU HASAT
İzmir Çeşme’de sakız hasadı başladı. Asırlık ağaçlardan özenle toplanan sakızlar, ardından titizle temizlenerek, kilogramı 12 bin TL’den satılıyor. İlçe genelinde ortalama 100 kilogramı aşkın sakız toplandı. Mis kokan sakızlar gıda, kozmetik gibi çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Çeşme’de sakız ağaçları gün geçtikçe yaygınlaşıyor. 200 bin adet sakız fidanını toprakla buluşturmaya hazırlanan üreticiler, Yunanistan’ın Sakız Adası’nı tahtından indirerek, dünyada en fazla sakız üretiminin yapıldığı bölge olma yolunda ilerliyor.
STRATEJİK BİR PROJE
Sakız Adası’ndan her yıl 20 ton civarında sakız ithal edildiğini, 250-300 milyon lira ödendiğini anlatan üretici İbrahim Topal, “Bunu kendimiz üretelim istiyoruz, hedefimiz bu. Bunu üretmek için, 200 bin ağacı toprakla buluşturmak lazım. Bu yıl 20 bin fidan dikilecek. Bu ülkemiz için stratejik bir proje” dedi. Sakız Adası’nda 22 köyde, 904 kilometrekare alanda 5 bin ailenin sakız üretimi yaptığını belirten Topal, “Yetişme potansiyeli olarak Sakız Adası’ndan en az 5 misli daha fazla bir alana sahibiz. Biz inanıyoruz sakız, hem turizmde hem tarımda Çeşme’nin baş aktörü olur” diye konuştu.
İbrahim Topal, “Devletin tekelinde olan arazilere sakız ağacı dikilsin” dedi.