Çözüm zemini oluşturmak mümkün
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in bugün gerçekleştireceği Ankara ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan Kathimerini Gazetesi’ne röportaj verdi. İki ülke arasındaki itilaflı konulara kazan-kazan anlayışı ile çözüm bulunabileceğine işaret eden Erdoğan, Akdeniz’in iş birliği alanı olması gerektiğine vurgu yaptı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bugün Ankara’yı ziyaret edecek. Bu ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunan Kathimerini Gazetesi’ne bir röportaj verdi. İlişkilerin ivme kazandığını söyleyen Erdoğan, iki ülke arasındaki itilaflı konulara kazan-kazan anlayışı ile çözüm bulmanın mümkün olduğunu kaydetti. Erdoğan “Tüm konuları bir arada konuşup çözüm yolunda adımlar atabiliriz. Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgede Türkiye’nin içinde bulunmadığı bir enerji platformunun başarılı olması güçtür” diyen Erdoğan, konunun gündeme geleceği bir Doğu Akdeniz Konferansı’nın toplanması gerektiğini söyledi. Gazze’deki son duruma ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan “Netanyahu ortaya koyduğu soykırım yöntemleri ile Hitler’i kıskandıracak seviyeye gelmiştir” diye konuştu.
‘AZINLIKLARA SAYGILIYIZ’
Erdoğan “Gazze’de insanların yaşama hakkı başta olmak üzere onlarca hak ve özgürlüğü çiğneniyor. İsrail, Birleşmiş Milletler kararlarını, uluslararası hukuku, insan haklarını pervasızca çiğnemeye devam ediyor. Batı’nın ‘terörist’ damgası vurmaya çalıştığı Hamas ve Filistin’deki diğer direniş grupları, esas itibarıyla zulme verilen tepkiden doğmuştur. Hamas ateşkese razı oldu ancak İsrail, Gazze’nin tamamını işgal hevesi nedeniyle bahaneler üretip ateşkes istemiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde ABD’nin denge politikasını muhafaza etmesinden yanayız. Azınlık haklarına son derece saygılıyız. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için çalışmalar yapıyoruz. Yunanistan’daki Türk azınlığın eğitim alanında karşılaştığı sorunlarla ilgili de komşumuzdan aynı yapıcı yaklaşımı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
GAZZE İMHA KAMPINA DÖNÜŞTÜ
Dünya İslam Bilginleri İstişare Zirvesi’nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze son 219 gündür örneğini sadece Hitler Almanya’sında gördüğümüz bir temerküz ve imha kampına dönüştü. Birleşmiş Milletler’in bırakın Filistinlilerin hayatını, kendi personelini bile korumaktan aciz olduğunu gördük. İsrail’le ticareti tamamen durdurduk. Aldığımız kararla yaklaşık 9,5 milyar dolarlık ticaret hacminden sarfınazar ettik” dedi. Gazze’de yaşananları dünyaya duyurmaya çalışan 150 gazetecinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Erdoğan şöyle devam etti: “Gazze’deki soykırımı unutmayacak ve unutturmayacağız. Para, makam ve siyasi ikbali için İsrail mezalimine lojistik destek sağlayanları da unutmayacağız. Bütün ülkeleri bir an önce Filistin Devleti’ni tanımaya davet ediyoruz.”
‘DÜŞMAN DEĞİL KOMŞUYUZ’
Miçotakis, Türkiye ziyareti öncesinde Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’in sorularını yanıtladı. Uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri doğrultusunda sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyleyen Miçotakis “Birbirimiz hakkında konuşmak yerine birbirimizle konuşmalıyız” dedi. Politikasını Yunan- Türk gerilimi üzerine oluşturmadığını söyleyen Miçotakis, “Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki biz düşman değil komşuyuz” diye konuştu. Kapıda vize uygulamasının bölge halkı için ‘kazankazan’ olduğunu belirten Miçotakis, “Bu program, Schengen kurallarından bir muafiyet. Avrupa Komisyonu ile yapılan anlaşmaya göre genişletilemez” dedi. Miçotakis “10 yıl sonrası için nasıl bir Türk-Yunan ilişkisi hayal ediyorsunuz?” sorusuna “İki komşu ülkenin ticarette, ekonomide iş birliği yaptığını, ortak girişimler başlattığını, çağımızın zorlukları üzerinde birlikte çalıştığını görmek isterim” yanıtını verdi.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi