GündemCumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım Ukrayna'ya iade edilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım Ukrayna'ya iade edilmeli

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım Ukrayna'ya iade edilmeli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne gönderdiği video mesajda Kırım’ın Ukrayna’ya iade edilmesinin uluslararası hukukun gereği olduğunu söyledi. Kırım Tatar Türklerinin özgürlüklerine kavuşması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir” dedi.

KIRIM’DA 80 YILLIK ACI

Haberin Devamı

Dördüncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gönderdiği video mesaj ile damga vurdu. 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ın tekrar Ukrayna’ya iade edilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gönderdiği videoda bu sene zirvenin Kırım Tatar halkının sürgününün 80. yıldönümüne denk gelmesine vurgu yaptı. Erdoğan, anavatanlarından zorla çıkarılan Kırım Tatar Türkü soydaşların maruz kaldıkları trajedinin acısının 80 yıldır dinmediğini, yaraların kapanmadığını ifade etti.

‘ÖZGÜRLÜKLERINE KAVUŞMALILAR’

Türkiye’nin ilk günden bu yana karşı çıktığı ve tanımadığı Kırım’ın ihakının acıları daha da derinleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına verdiğimiz destek bakidir. Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi uluslararası hukukun bir gereğidir. Kırım’ın yerli halklarından olan Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın güvenliği ve esenliğinin temini Türkiye’nin dış politikasının öncelikleri arasında yer alıyor. Tüm Kırım Tatar soydaşlarımızın bir an evvel özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KALICI BARIŞ VURGUSU

Savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Yürüttüğümüz çalışmaların Kırım’da, Ukrayna’da ve bölgemizde kalıcı barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlamasını temenni ediyorum. Sürgün edilişlerinin 80. yıldönümünde ebediyete irtihal eden Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın aziz hatıralarını bir kez daha hürmetle yad ediyorum” diye konuştu.