GündemCumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa milli ödev

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa milli ödev

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa milli ödev

Cumhurbaşkanı Erdoğan 27 Mayıs darbesi sonrası Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamıyla biten süreçte asıl mahkum edilenin milletin özgür iradesi olduğunu söyledi. Mevcut anayasayı ‘darbe anayasası’ diye niteleyen Erdoğan, “Siyaset müessesesinin yeni anayasa yapmasının milli ödev olduğuna inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıldönümünde, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda (Yassıada) düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılı Anayasası-Sivil Anayasa, Güçlü Türkiye Sempozyumu’nda konuştu. Erdoğan, “27 Mayıs’ta yargı tiyatrosu ile idam edilen Adnan Menderes’i rahmetle minnetle yad ediyorum. Darbecileri unutmayacağız, affetmeyeceğiz. 27 Mayıs bir provokasyonun sonucudur” dedi. Yassıada yargılamaları ve idamlarında mahkum edilenin milletin özgür iradesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Menderes ve iki arkadaşını bunun için astılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘HER YOLU DENEDİLER’

Aynı senaryonun birkaç kez yeniden tedavüle konulduğunu söyleyen Erdoğan, “En fazla darbe girişimine maruz kalan hükümetiz. 22 yıl boyunca her yolu denediler. Ordu göreve pankartları ile darbe çağrısı yaptılar. Cumhuriyet mitingleri ile belli hassasiyetleri kaşımaya çalıştılar” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “15 Temmuz’da doğrudan şahsımızı, aziz milletimizin kendisini hedef alacak kadar gözlerini kararttılar. Bunların dışında gizli açık pek çok teşebbüs oldu. Ne kadar vesayet aparatı varsa üzerimize saldılar, sapasağlam olduğumuz yerde durduk.”

‘TAVRIMIZI KORUYACAĞIZ’

Erdoğan “Bu ülkede artık darbeler ve muhtıralar dönemi bitmiştir. Sandık dışında yol arayanlar bu ülkede artık başarılı olamazlar” dedi. Milli iradenin üstünde hiçbir güç tanımadıklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Yeni anayasa ile bu kazanımları daha öteye taşımayı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz 28. yasama döneminde siyaset müessesesinin yeni anayasa yapmasının milli ödev olduğuna inanıyorum. Yapıcı ve uzlaşmacı tavrımızı sonuna kadar koruyacağız. Muhalefetin de ülkemizi darbe anayasasına mahkum ve mecbur etmekte ısrarcı olmayacağını düşünüyorum.” DHA

Haberin Devamı