GündemCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna'ya teklif: Tahıl koridorunu yeniden açalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna'ya teklif: Tahıl koridorunu yeniden açalım

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna'ya teklif: Tahıl koridorunu yeniden açalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için bulunduğu Washington’dan dönüşte uçakta, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte, dış politika konusunda birçok soruya yanıt veren Erdoğan’ın sözlerinden öne çıkan noktalar...

NETİCE ALINAMADI

Haberin Devamı

“Batı, Ukrayna’ya silah, mühimmat dahil her türlü desteği veriyor. Bütün bu desteklere rağmen şu anda Ukrayna’da bekledikleri neticeyi henüz alabilmiş değiller. Bu noktada en büyük güvenceleri NATO’nun varlığı. Türkiye olarak bizim konumumuz ise farklı. Biz, hem Rusya hem Ukrayna ile iletişim halindeyiz. Bunu yaparken de mümkün olduğunca adilane yaklaşmanın gayreti içerisindeyiz. Şimdi diyoruz ki; tahıl koridorunu biz yeniden açalım. Şimdi bunun görüşmelerini hem Rusya hem Ukrayna’yla yapıyoruz. Henüz bir netice alamadık. Temenni ederim ki bu koridoru yeniden işletmeye başlarız.”

F-16 SORUNU ÇÖZÜLECEK

“Amerika ile F-35 uçakları meselesinde önceliğimiz F-16 talebimizin karşılanması. Biz F-35 üzerinden zaten ödememizi yaptık. Hatta 5 tane F-35 hangara da alınmıştı ama ne yazık ki ABD, bizim F-16’larımızı da vermeme noktasına dahi gelmişti. Son görüşmede ABD Başkanı Biden ‘3-4 hafta içerisinde F-16 sorununu çözeceğim’ dedi. Bizim için bu noktada önemli olan F-16 konusudur. Bu uçakların ve parçalarının bize gelmesi halinde zaten bizim şu anda teknik kadrolarımız yeterlidir. Bu süreci gerek biz, gerek ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız yakından takip ediyor.”

Haberin Devamı

GETİRİSİ MUTLAKA OLACAK

“Gerek Rusya, gerek Çin, hatta Belarus’la kırmadan, dökmeden münasebetlerimizi devam ettiriyoruz. Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile çok samimi bir havada görüştük. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’le de, Belarus Devlet Başkanı Sayın Lukaşenko ile de güzel görüşmelerimiz oldu. Bütün bu temasların bana göre getirisi er veya geç olacak. Bunu göreceğiz. Büyük ihtimalle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısından sonra bizim bir Çin ziyaretimiz olabilir. Ama 2025’te de inanıyorum ki Sayın Şi Cinping, bize iade-i ziyaretini yapacaktır.”

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

“Dışişleri Bakanım şu anda Suriye’deki muhataplarıyla görüşmek suretiyle Esed’i davet işinin bütün yol haritasını belirleyecek. Ona göre de inşallah adımı atacağız. Biz Suriye’de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu inşa sürecinin en önemli adımının da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söylüyoruz.”

Haberin Devamı

DÜNYA SAVAŞI RİSKİ GÖRMÜYORUM

“3. dünya savaşı riski görmüyorum, görmek de istemiyorum. Dünyayı bundan önce savaşa sürükleyen gerekçeleri ve alınmayan önlemleri düşündüğümüzde bugün o hatalara düşmemeye özen göstermenin gerektiği ortadadır. Savaştan çok barışı söylemeli, barışı konuşmalıyız. Attığımız her adımı gerilim değil barış için atmalı, planlarımızı barışı sağlamak ve kalıcı hale getirmek üzere yapmalıyız. Bütün ülkelerin gerilim değil, barış ve huzur iklimini inşa edecek çabaları hayata geçirmesi gerekiyor.”

NATO ZİRVESİNDE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

NATO zirvesinde art arda temaslarda bulunan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Başbakanı Scholz’la bir araya geldi. Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve İtalya Başbakanı Meloni ile de ikili görüşmelerde bulundu. ABD Başkanı Biden’ın verdiği akşam yemeğine konuk olan Erdoğan dün yurda döndü.

Haberin Devamı