Davutoğlu ve Çipras'tan ortak basın açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Çipras ortak basın açıklaması yaptı
Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan’ın göçmen krizinde aynı perspektifi yaşadığını belirterek, “Önümüzdeki süreçte Ege’nin masumların hayatlarını kaybettiği bir dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında mutluluğun paylaştığı bir deniz olarak görmek istiyoruz” dedi. Kritik Brüksel zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında yaptıkları ikili görüşmelerin ardından Başbakanlık İzmir Ofisi’nde basın toplantısı düzenledi.
İki ülke arasında Selanik Alsancak Kardeş Liman İlişkisi Anlaşması, Her iki Turizm Bakanlığı arasında Turizm ortam İşbirliği Ortak Bildirisi, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Yunanistan Radyo Televizyon Kurumu arasında iş protokolü, Anadolu Ajansı ve Atina Makedonya Ajansı arasında işbirliği anlaşması, Türkiye İçişleri Bakanlığı ile Yunanistan İçişleri Bakanlığı düzensiz göçe yönelik niyet beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti arasında ortak bildiri imzalandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün 2010 yılında başladığımız 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştiriyoruz.
İzmir Anadolu’nun Egeye uzanan kapısı. Yunanistan’a en yakın noktada, en güzel mesajın gönderileceği şehirdir. İyi komşuluk mesajlarımızı, birlikteliğini dünyaya göstermiş olduk. Çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Bugün özel bir gün. Dünya Kadınlar Günü, kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.
İKİ BAŞKENT ARASINDA HAVAYOLU ULAŞIMI BAŞLAYACAK
İzmir’den Atina ile Ankara arasında havayolu ulaşımının başlayacağının müjdesini veren Davutoğlu, “Dün Avrupa Birliği zirvesinden buraya geldik. Son gelişmelerle birlikte Suriye krizini de ele aldık. Öncelikle eş başkanlığını yaptığımız konsey toplantısında dostluk ilişkisinden memnuniyetimizi ifade ediyorum. İki ülke arasında çok önemli iş imkanları var. Ama en önemli unsur dostluk ilişkileridir. Bakanlarımız bundan sonra dostluk köprülerini kuracaklar. Ulaştırma anlamında egenin iki yakasına yatırımlar yapılacak. İzmir ile Selanik arasında feribot seferleri alt yapısı olacak. Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren önemli geliştirmek istiyoruz. İki başkent arasında doğrudan havayolu iletişimi olmadığını fark ettik. Türk Hava Yolları ile temas kurduk. Ankara ile Atina arasında ulaşım en kısa sürede başlayacak. Ankara Atina ile Atina Ankara uçakları İzmir’den oluşturduğumuz barış mesajı daha da güçlenecek. Turizm bağlamında ortak turlar dahil kapsamlı iş birliği ile geniş bir potansiyel var. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştireceğiz” dedi.
“TİCARET HACMİNİN 10 MİLYAR DOLARA ÇIKMASINI İSTİYORUZ”
İki ülke arasındaki 6 milyarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması için imkanları değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, “Ticaretimizde 6 milyar dolara yakın olan hacmin 10 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. özellikle karşı yatırımlar bağlamında Yunanlı yatırımcıları ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında çok geniş iş imkanları var. İşbirliği alanlarını kültür ve eğitim alanlarında ortak bir tarih yazma konusunda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
“GÖÇMEN SORUNLARINI ELE ALDIK”
Brüksel’de önemli bir zirveye katıldıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Göçmen sorununu ele aldık. Yunanistan’a teşekkür ediyorum. Türkiye ile Yunanistan göçmen krizinde aynı perspektifi yaşıyoruz. Suriye’de barbar rejimden kaçan Suriyeli masumlara Türkiye kapılarını açtı. Bu göçten Yunanistan’da doğrudan etkileniyor. Türkiye ve Yunanistan dün zirvede ortak bir perspektif ile cevap veriyor. Dün aldığımız kararlar gereği Yunanistan ile Türkiye işbirliği büyük bir önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte Ege’nin masumların hayatlarını kaybettiği bir dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında mutluluğun paylaştığı bir deniz olarak görmek istiyoruz. Azınlıkların hakları konusunda açık yüreklilikle paylaştık. Gerek Ege sorunları gerek Kıbrıs sorunlarında çözüme çok yakınız. Doğu Akdeniz ve Ege’yi çekim merkezi haline getireceğiz” dedi.
Çipras'ın konuşmasında satır başları
İzmir'de ağırlanmaktan son derece memnunuz. Biz burada Ege denizini gören balkonda tarihi bir sorumluk hissetmekteyim. Bir çoğumuzun hafızasında bu şehir savaşı ve göçü hatırlatıyor. "İzmir, tarihi bir şehir. Halkların barış içinde yaşadığı bir şehir. Akdeniz bölgesinde önemli bir şehir. İpsala yakınlarında yeni bir kapı açacağız. Burası çok önemli şehir, o yüzden bu toplantıyı burada geçekleştirdik. Bu konsey toplantısıya iki ülke arasındaki ilişkilerin ileriye götürülmesi alnında ortak noktalar keşfetti. Örneğin enerji ve doğalgaz konusunda önemli işbirlikleri için çalışacağız. İki başkent arasında yakında doğrudan seferlerin başlaması konusunda karar aldık.
Göçmen konusu
Onbinlerce göçmenin Avrupa'ya göçünün neden Yunanistan ve Türkiye değil. Suriye'deki ateşkes devam etmeli. Türkiye ve Yunanistan, sığınmacı krizinin sorumlusu değil.
Kıbrıs konusu
Kıbrıs konusunda da konunun adil bir şekilde çözülmesi konusunda hem fikiriz. Ege'deki durumu da ele aldık. Kendisine samimiyetle ilettim. Yunanistan'ın hava sahasının ihlallerinin arttığı söyledim. Davutoğlu'da bu konuyla ilgilenecek. Türkiye'nin AB üyeliği Türkiye'nin AB üyeliğini Yunanistan olarak herzaman destekliyoruz. Türkiye'nin üyeliği, Hem demokratik reformlar için hem de bölgemiz için önemlidir.
- Kira sözleşmelerinde yeni dönem! e-Devlet üzerinden yapılacak
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi
- Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını değerlendirdi
- Yeniden değerleme oranı belli oldu! Pasaport, kimlik, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV…
- Memur ve emekli maaşında zam için kritik enflasyon verisi açıklandı