Deniz 50 metre içeriye girdi, göl çekildi! Sular bir ilçeyi parça parça yutuyor
Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu ilçesinin sahil kesiminde devam eden kıyı erozyonu etkisini artırdı. Karadeniz'in dalgaları, yaklaşık 50 metre kadar içeriye girerek Sahil Park önünde 3 metrelik falezler oluşturdu. Öte yandan Sakarya ve Kocaeli'nin su ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nde ise sular 17 metre çekildi.
İHA
Karasu sahili, bu yıl da kıyı erozyonunun tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Doğu Karadeniz Caddesi üzerinde bulunan Sahil Park önünde etkili olmaya başlayan erozyon, yaklaşık 200 metrelik alanı olumsuz etkiledi. Karadeniz'in dalgaları, sahilde 50 metre kadar içeriye girerek Sahil Park önünde 3 metrelik falezlerin oluşmasına sebep oldu.
İnsan boyunu aşan kıyı erozyonunun yaşandığı bölge havadan da görüntülendi.
“NEREDEYSE KUMSALIMIZ KALMADI”
Kıyı erozyonunu gören vatandaşlar da sahilde önlem alınmasını istedi. Eda Damar, “Eski zamanlarda çok fazla kumsalımız vardı. Metrelerce, ayaklarımız yanardı, yürüyemezdik. Maalesef liman olduktan sonra çok üzücü erozyon yaşıyoruz. Neredeyse kumsalımız kalmadı. Kumsalımız dillere destan, birçok yerde bulunmayan kuma sahibiz. Son yıllarda kumsal kalmadı” dedi.
“ÖNCEKİ HALİNDEN ESER YOK”
Kübra Özoğlu ise, “Ben, sahilin 17 sene önceki halini biliyorum. Tesis ve denizin üzerinde lokanta vardı. Ne tesis kaldı ne kum kaldı. Önceki halinden bir tanesi yok. Her sene kum dolduruyorlar, her sene bu kum boşalıyor. Kumun üzerinde ağaçlar vardı, gittiler. Karasu kalmadı” diye konuştu.
SAPANCA GÖLÜ’NDE KORKUTAN ÇEKİLME
Sakarya ile Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nde yaşanan kayıp ile iskeleler susuz kalırken göl içerisindeki kayıklar ise tamamen karaya oturdu. Gölde su miktarı, ise kritik seviye sayılan 30,57 metre koduna gerileyerek adeta kırmızı alarm vermeye başladı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), kuraklık, artan nüfus ve bilinçsiz kullanım nedeniyle göl havzasında yaşanan su kayıplarını fotoğrafladı. Tüm uyarılara rağmen yaz mevsimi boyunca yapılan bilinçsiz sulama, kaçak kullanım ve diğer faktörlerden dolayı yaşanan su kaybı sonrası göl havzası kıyıdan 17 metre geri çekildi.
Maksimum doluluk oranı 32,20 metre olan Sapanca Gölü'nün yüksekliği son yapılan ölçümlerde ise 30,57 metre olarak bildirildi.
Kurum tarafından yapılan açıklamada ise, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan yağışlar göl üzerinde beklenen etkiyi maalesef göstermedi. Gölün ihtiyacı olan yağışların ise ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor. Belirsizlikler ile birlikte su kaynağımız her geçen gün daha fazla su kaybediyor. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Fotoğraflar yaşanan sorunu gözler önüne seriyor. Su kaynakları sınırsız değil, tasarruflu kullanalım” ifadeleri kullanıldı.
- FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Merkez Bankası merakla beklenen duyuruyu yaptı
- Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti! Cevdet Yılmaz: Tarihi bir adıma daha şahitlik ettik
- Bakan Uraloğlu’ndan ‘kış lastiği’ uyarısı! Bu tarihten itibaren zorunlu
- Rekabet Kurulu’ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma!
- Emekli maaşına zam oranı güncellendi! 4 aylık zam oranı netleşti! İşte yeni maaşlar