Deprem uyarısı: Şükrü Ersoy, 'Türkiye'nin belki de en riskli yerlerinden bir tanesi' deyip duyurdu: Orada 3 tehlike var
Tokat, Muğla ve Malatya'da meydana gelen depremlerin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulunan Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 'Türkiye'nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi' diyerek bölgeyi paylaştı. Ersoy, orada beklenen 3 tehlikeyi açıkladı.
Malatya ve Muğla'da meydana gelen depremlerin ardından dün gece de Tokat'ta bir sallantı olmuştu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 01.06'da merkez üssü Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Yerin 9,97 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem, Tokat, Sivas, Yozgat ve ilçelerinden de hissedildi. Sarsıntı ile birlikte bu illerde birçok vatandaş panik içerisinde sokaklara çıktı. İlk belirlemelere göre depremin merkez üssünde ve çevre ilçelerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
PEŞ PEŞE DEPREMLERİN ANLAMI NE?
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'ten Kaan Temaltaş'a değerlendirdi;
4'ü geçen depremler insanlar tarafından hissediliyor. İnsanlar korkuyor, kaygı duyuyor. Hatta sokaklarda saatlerce beklemişler. Fakat bu büyüklükteki depremler yıkıcı depremler değil, herhangi bir hasar vermesi mümkün değil.
Tam yerine de baktım. Bu harita Kuzey Anadolu'nun anakolu. İstanbul'a kadar gelen anakolu. Ama Niksar'dan sonra bu anakolda yine dallanma var. Güneyde, ortada ve üstte kolları var. Aynı Marmara'da olduğu gibi. Marmara'nın güneyine inen kollar da vardı. Bolu'dan sonra dağılıyordu.
Daha vahim olan 1939 Erzincan kırığı gidecek 300 km boyunca bir deprem oluşturmuştu. Kabul edilen o ki Türkiye'nin en büyük depremi o. Bu deprem diğer kollar üzerinde oldu. Bu depremin Kuzey Anadolu fayı ile alakası yok. Dolayısıyla o sevindirici bir haber olabilir. Çünkü büyük deprem üretmeyebilir. Devecik-Kargın ve Fakıdağı arasındaki fay zonunda meydana gelen depremler. Bu anakol üzerinde değil.
Tabi bu Kuzey Anadolu Fayı'nın aktif olduğunu gösteriyor. Erzincan'ın olduğu yerde, 1939'da olduğu için büyük bir deprem beklemeyiz. Ama Erzincan'dan doğuya doğru yine Kuzey Anadolu Fayı üzerine tehlikeli yerler var. Onu söylemek gerekir.
BU FAYDA EN FAZLA KAÇ BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREM OLDU?
Burada 6.5'u geçmeyebilir. Biz de biliyorsunuz 6'yı geçtikten sonra hasarlar verebiliyor. 5.5'te bile verebiliyor. Onlar bile büyük depremler. Çünkü 6.5, 5.5'un 30 kat daha büyük bir enerjisine sahip demektir.
Ama bu kol üzerindekiler de 7, 7.5 maksimum 8 büyüklüğüne depremler olabiliyor Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bizim en tehlikeli fay zonlarımızdan bir tanesi. Bunun batı ucunda da Marmara ve İstanbul bulunuyor.
"O TARAFTAKİ DEPREMLER ÇOK SÜRECEK"
Malatya civarındaki depremler... O taraftaki depremler çok sürecek. En az 1 yıl daha sürmesi gerekir. Yine Malatya özelinde, orada çok fazla deprem oluyor. Anakolun, Doğu Anadolu'nun biraz üzerinde bir aktivite var orada. Bunlar da onu gösteriyor ve 4'ün üzerine çıkan çok sayıda depremler var. Dolayısıyla özellikle Malatya bundan çok kaygı duyuyor, çok tedirgin oluyor 'Acaba bundan sonra daha büyük deprem gelir mi?' diye. Bunu söylemek gerçekten zor. Çünkü anakola paralel başka fay zonları da var. Buranın durumu da öyle.
"TÜRKİYE'NİN BELKİ DE EN TEHLİKELİ YERLERİNDEN BİR TANESİ"
Muğla bambaşka bir dünya. Türkiye'nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi Muğla ve çevresi. Çünkü bizim sınırlarımızın dışında Girit ve Rodos'ta büyük depremler olabiliyor. 8'in üzerine çıkabilir. Tarihsel dönem içerisinde 9 büyüklüğünde depremler bile var. Bizim sınırlarımızda olmamasına karşı bu bölgeyi etkileyebilir.
Bir de orada 3'lü tehlike var. Depremler hem büyük olabilir, tsunami olabilir ve aktif volkanlar var. Hemen Bodrum'un açığındaki adaların çoğunda volkanik aktivite olmuş. İnsanlık tarihi için de çok eski değil. İnsanlık tarihi içerisinde Atlantis söylentisi bile buradan doğma.