Gündem Diplomaside yaz trafiği

Diplomaside yaz trafiği

Paylaş
Diplomaside yaz trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayram arası verdiği diplomasi trafiği temmuz ayı başından itibaren hızlanacak. Erdoğan önce Şangay İşbirliği Örgütü zirvesine katılmak için Kazakistan’a, daha sonra NATO Liderler Zirvesi için ABD’ye gidecek. Erdoğan’ın zirvelerde ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile baş başa görüşmesi bekleniyor.

12-13 Haziran’da İspanya’yı 14 Haziran’da ise G-7 Zirvesi kapsamında İtalya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan temaslarına bayram sonrasında devam edecek. Erdoğan’ın ilk durağı Kazakistan olacak. 3-4 Temmuz’da Astana’da Şangay İşbirliği Örgütü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi düzenlenecek. Türkiye’nin ‘diyalog ortağı’ olduğu uluslararası teşkilatın toplantısında Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşecek. O görüşmenin gündeminde; Rusya-Ukrayna savaşı, Akkuyu Nükleer Santrali’nin son durumu, Trakya’da kurulacak gaz merkezi ile Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’nin sözde seçim girişimi olacak.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME ERTELENMİŞTİ

Erdoğan, Astana’nın ardından Azerbaycan’a geçecek. 5-6 Temmuz tarihlerinde Şuşa’da, Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak. Zirvede Hazar gazının Türkiye üzerinden batıya taşınması en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde ise bu kez rotasını Amerika’ya çevirecek. 9-11 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek NATO liderler zirvesi için Washington’a gidecek. Zirvenin en sıcak gündem maddeleri Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail’in Gazze saldırıları olacak. Mayısta yapılacağı açıklanan ancak ertelenen Erdoğan-Biden görüşmesinin de zirvede gerçekleşmesi planlanıyor.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya’daki G-7 Zirvesi’nde yan yana oturduğu Biden ile kısa bir görüşme gerçekleştirmişti

Haberin Devamı