Dolandırıcıların yeni tuzağı! Prof. Dr. Kırık uyardı: ‘Seçimde oy kullanacağınız sandık değişti’ mesajıyla dolandırıyorlar
Yerel seçimlere günler kala yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. "Oy kullanacağınız sandık değişti" yazılı mail ve SMS gönderen dolandırıcılar, vatandaşları ağına düşürmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Hiçbir resmi kurum veya kuruluş, kişisel bilgilerinizi e-posta veya SMS yoluyla istemez. Dolandırıcılar ele geçirdikleri kişisel bilgileri kullanarak kimlik hırsızlığı yapabilir!” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Elif Bayram
Elif Bayram / Posta.com.tr – Seçimler yaklaştıkça dolandırıcıların yeni tuzağı belli oldu. Dolandırıcılar, ‘Sandık numaranızı öğrenmek için linke tıklayınız. Seçim sandığınız değişti’ mesajıyla amaçlarına ulaşmaya çalışıyor. Linke tıklayanların telefonuna virüs bulaşıyor ve tüm bilgiler dolandırıcıların eline geçiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcıların hedefi kişisel bilgileri ele geçirmek. Sahte mesajlarla insanları kandırarak para ödemelerini talep ediyorlar. Şüpheli bağlantılara veya mesajlara tıklamamak çok önemli!” diyerek alınması gereken tedbirleri anlattı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcılar, kısa mesaj yoluyla kişisel bilgileri ele geçirmeye çalışıyor. Bu bilgiler arasında kimlik bilgileri, banka hesap bilgileri, kredi kartı numaraları gibi hassas veriler bulunabilir” diyerek vatandaşları uyardı.
SEÇİM ÖNCESİ YENİ TEHLİKE
Vatandaşların seçim öncesi siber dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Yaklaşan yerel seçimler dolandırıcıların yeni hedefi haline geldi. Gelen mesajı veya e-postayı gönderen kurumun gerçekten resmi bir kaynaktan mı geldiğini kontrol etmek gerekiyor. Özellikle devlet kurumlarının resmi iletişim kanallarını kullanarak iletişim kurduklarından emin olmak gerekir. Herhangi bir mesajda veya e-postada bulunan linklere tıklamadan önce dikkatlice incelemek çok önemlidir” dedi.
Dolandırıcıların, seçim kaydı sorgulaması yapılması için vatandaşlardan adres ve telefon gibi iletişim bilgilerinin istendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Linkin resmi bir kuruma ait olup olmadığını kontrol etmek için, bağlantının URL'sini görüntülemek ve güvenilir kaynaklardan (Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi web sitesinden) doğrulamak önemlidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık
ŞÜPHELİ MESAJ UYARISI
“Hiçbir resmi kurum veya kuruluş, kişisel bilgilerinizi e-posta veya SMS yoluyla istemez” diyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti:
Dolandırıcıların hedefi genellikle kişisel bilgileri ele geçirmek olduğundan, bu tür isteklere karşı dikkatli olunmalıdır ve asla kişisel bilgilerinizi paylaşmamak gerekir. Eğer şüpheli bir mesaj veya e-posta alırsanız, bunu ilgili yetkililere bildirmek gerekir. Bu, dolandırıcılık girişimlerine karşı mücadele etmek için önemli bir adımdır. Seçimlerle ilgili herhangi bir bilgi almak için resmi ve güvenilir kaynakları tercih etmek önemlidir. Yüksek Seçim Kurulu gibi resmi kurumların web siteleri ve sosyal medya hesapları, doğru ve güncel bilgiler sağlayacaktır.
DOLANDIRICILARIN SEÇİM TUZAĞI
Dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkat edilmemesi halinde vatandaşları bazı tehlikelerin beklediğini ifade eden Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcıların vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçirmesiyle kimlik hırsızlığı ve finansal dolandırıcılık gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Yine sahte mesajlar aracılığıyla insanları kandırarak para ödemelerini talep edebilirler. Örneğin, sahte bir mesaj aracılığıyla seçim kaydınızı sorgulamanız gerektiği ve bu hizmet için bir ücret ödemeniz gerektiği belirtilebilir. Bu tür dolandırıcılık yöntemleriyle insanlar parasal kayıplarla karşılaşabilirler” ifadelerini kullandı.
KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT
Dolandırıcıların ele geçirdikleri kişisel bilgileri kullanarak sahte hesap açabilecekleri belirten Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Dolandırıcılar, ele geçirdikleri kişisel bilgileri kullanarak kimlik hırsızlığı yapıyorlar. Bu, sahte hesaplar açmak, kredi kartı dolandırıcılığı yapmak veya başka dolandırıcılık yöntemleriyle kişisel bilgilerinizi kötüye kullanmak anlamına geliyor. Öte yandan şüpheli bağlantılara tıklayarak bilgisayarınıza zararlı yazılımlar bulaşabilir. Bu yazılımlar, bilgisayarınızdaki verilere zarar verebilir, bilgilerinizi çalabilir veya bilgisayarınızı kontrol altına alarak sizinle ilgili daha fazla bilgi toplayabilirler” şeklinde konuştu.
“SAKIN TIKLAMAYIN!”
Dolandırıcıların, vatandaşlara mail ve SMS yoluyla ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Sandık yeriniz değişti! mesajına sakın tıklamayın” diyerek önemli uyarılarda bulundu:
Seçimler yaklaştıkça dolandırıcılık olayları artmaya başladı. Herhangi bir şüpheli bağlantıya veya mesaja tıklamamak çok önemli. Özellikle 'Seçimde oy kullanacağınız sandık değişti' gibi mesajlar dikkate alınmamalı ve resmi kaynaklardan doğrulanmadan inanılmamalıdır. Oy kullanacak kişilerin, oy kullanacakları sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi internet sitesinden, e-devlet üzerinden, YSK'nın seçmen sorgulama mobil uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol etmeleri son derece önemlidir.
- Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
- Kamuya toplu akaryakıt alımıyla 3 milyar lira tasarruf sağlandı
- Asgari ücret için 2 rakam öne çıktı! İşte 2025 asgari ücret için konuşulan ihtimaller
- Faize para yatıracaklar dikkat! Faiz oranında değişiklik
- Çift maaş, düşen aylığa önlem, az primle emeklilik! Emeklilerin merak ettiği sorulara yanıt