GündemDolar neden yükseliyor? Euro ve dolar ne kadar oldu?

Dolar neden yükseliyor? Euro ve dolar ne kadar oldu?

Paylaş
Dolar neden yükseliyor? Euro ve dolar ne kadar oldu?

Gece saatlerinde hareketlenen dolar, 4,67'den bir anda 4,82'yi gördü. Bu sabah itibarıyla 4,75'e kadar gerileyen dolar, bir anda tekrar yükselişe geçerek 4,92'ye çıkarak yeni bir rekor kırdı. Dakika dakika dalgalanan dolar şu anda 4,65 TL'den işlem görüyor. Euro ise 5,35 TL...

24 Haziran seçimlerine yaklaşılırken dolardaki artış durdurulamıyor. Dün, 4,67 seviyelerinde seyreden ve gece bir anda 4,92'ye kadar çıkan dolar bu sabah 4,75'e kadar gerilemişti. Fakat tekrar yukarı yönde hareket eden dolar, bir ara 4,92 görerek rekor tazelerken şu sıralar 4,65 TL'den işlem görüyor. Euro ise 5,35 TL...

Haberin Devamı

BAKAN ZEYBEKÇİ'DEN AÇIKLAMA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki hareketlilikle ilgili sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yaptı. Zeybekci şunları yazdı:

Reel ekonomi, büyüme, ihracat, istihdam ve kapasite kullanım oranları, ayrıca gelecek beklentilerine ilişkin öncü gösterge olarak yatırım teşvik başvuruları ve dünyanın en iddialı teşvik sistemine olan ilgi ile dünyada bu bakımdan ilklerde yer alan ülkemiz kur ve faiz oranlarında hak etmediği dalgalanmalar ve döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumları yaşamaktadır. İlgili kurumlarımız, reel sektörün başarısının, emeğinin ve alın terinin bu doğrultuda heba edilmemesi; döviz piyasasındaki dengesizliğin kaldırılması için gerekli araç ve yetkiye sahiptir. Bu sorumluluğu alarak, en doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağı konusunda güvenimiz tamdır. Hükümetimiz her zaman serbest piyasa ekonomisini esas almıştır ve bu anlayışla devam edecektir. Mali disiplinden ve enflasyonla mücadeleden ödün verilmeden, sürdürülebilir ve dengeli büyüme hedeflerimiz gerçekleştirilecektir.

Haberin Devamı

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Kurdaki sert dalgalanmanın sebeplerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Dr. Mahfi Eğilmez, "Son dönemde TL’nin özellikle dolar ve euro karşısında değer kaybında yaşanan hızlanmanın birçok nedeni var. Bunlardan bazısı bizim dışımızdaki nedenlerden kaynaklanıyor. Mesela dolar endeksi yükseliyor. Ayrıca euro/dolar paritesi de dolar lehine değişiyor. Bu demektir ki dolar, diğer paralara karşı değer kazanıyor. Bu değişimin etkisi diğer paralarda olduğu gibi TL’de de değer kaybı oluşturuyor. Buna ek olarak Türkiye’nin 2018 Şubat-Aralık döneminde yapması gereken dış borç geri ödemesi tutarı toplamda 93,5 milyar dolar. Bu dönemde yapılan döviz talebi bu dönemde kurları yükseltiyor" açıklamasında bulundu.

"ORTAYA ÇIKAN EK DÖVÜZ TALEBİ KURLARIN DAHA DA YÜKSELMESİNE YOL AÇIYOR"

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ortaya çıkan ek döviz talebinin de kurların yükselişinde etkili olduğuna vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: "Bir başka neden, kurların bu iki etki ile yükselmesinin yol açtığı ek talep artışları. Şubat ayı itibariyle reel kesimin (finans kuruluşları dışında kalan özel kesim kuruluşları) döviz açık pozisyonu toplamı 222,7 milyar dolar. Kurların yükseldiğini gören reel kesim kuruluşları, kurlar daha fazla yükselmeden döviz alıp açık pozisyonlarını kapatmak istiyorlar. Böylece ortaya çıkan ek döviz talebi kurların daha da yükselmesine yol açıyor."

Haberin Devamı

"HANE HALKLARI DA KURLARDAKİ YÜKSELMEYİ GÖREREK DÖVİZE TALEP OLUŞTURUYOR"

Merkez Bankası’nın faiz artırımı yoluyla müdahale etmemesinin otomatik dengelemenin işlemesini engellediğini belirten Dr. Eğilmez, "Benzer biçimde hane halkları da kurlardaki yükselmeyi görerek dövize talep oluşturuyor ve kurların daha da yükselmesine neden oluyor. Eskiden hane halkları kurlar yükseldiğinde Merkez Bankası’nın faiz artıracağını ve dolayısıyla kurların daha fazla yükselmeyeceğini düşünürler, o aşamada ellerindeki dövizi satar ve bu kez kur düşüşüne yol açarlardı. Bu kez Merkez Bankası’nın faiz artırımı yoluyla müdahale etmemesi bu tür bir otomatik dengelemenin işlemesini de tıkıyor" dedi.

Haberin Devamı

"SON YILLARDA BU KADAR KISA SÜREDE YAŞANMIŞ EN BÜYÜK DEĞER KAYBINA İŞARET EDİYOR"

Yılbaşından bugüne kadar Türk Lirasındaki değer kaybının son yıllarda kısa sürede yaşanan en büyük değer kaybı olduğuna işaret eden Mahfi Eğilmez, "Yılbaşından bugüne kadar değer kaybı yüzde 22’nin üzerine çıkmış bulunuyor. Bu, son yıllarda bu kadar kısa sürede yaşanmış en büyük değer kaybına işaret ediyor. Merkez Bankası, bankaları, geç likidite penceresinden gecelik yüzde 13,5 faizle fonluyor. Piyasada 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 17,05. Merkez Bankası faizi artırıp kuru düşürse yabancı fonların bir kısmı düşük kurdan dövizi alıp gidecekler, faizi artırmazsa, piyasada yüzde 17’yi aşmış faize karşılık bankaları yüzde 13,5 ile ucuza fonlamaya devam edecek. Karar almakta geç kalmak çoğu kez böyle ‘iki arada bir derede kalmakla’ sonuçlanır" değerlendirmesinde bulundu.