Dünya tarihini değiştirdi
Yaklaşık 500 bin insanın hayatını kaybettiği Çanakkale Zaferi sadece Türkler için değil Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları için de dönüm noktalarından biri oldu.
Çanakkale’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün komutanlığı ile kazanılan büyük zafer, kurtuluş mücadelesini güçlendirmiş Misak-i Milli sınırları içerisinde itilaf devlerinin elini de zayıflatmayı sağlamıştı. Çanakkale Savaşı başta Türkler olmak üzere birçok milletin tarihini yeniden yazmasını sağladı.
DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİREN SAVUNMA
Çanakkale’de Türklerin kazandığı zafer, İngiliz ve Fransızların müttefikleri olan Rus Çarlığı’na yardım götürememisine neden olmuştur. Böylece Lenin önderliğindeki Bolşevikler devrim yapmış ve Rusya’daki monarşiyi yıkmışlardır. Kurulan Sovyetler Birliği savaştan çıkmış ve 1991’e kadar süren bir soğuk savaşın da adımları atılmış oldu.
MİLLİ MÜCADELEYE YARDIM ETTİ
Zafer kazanılmış ama savaş kaybedilmişti. Başkent İstanbul’da İngiliz ve Fransız gemileri demirlemiş, Osmanlı topraklarını paylaşıyorlardı. Ama Çanakkale’de ünü her yere yayılan Mustafa Kemal, bu zaferdeki büyük payı sayesinde duyulmamış olsaydı, 1919 yılının 19 Mayıs’ında Samsun’a çıktığında sonradan Kurtuluş Savaşı’na dönüşecek milli mücadele için bu kadar insanı yanına çekemeyebilirdi.
“SAVAŞ MİLLETLERİN DEĞİL, DEVLETLERİN İŞİ”
İngiltere sömürgesi olan Avustralya ve Yeni Zelanda, ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) adındaki birlikleriyle Çanakkale’ye gelmişler, belki de hiç görmedikleri İngiltere ve onun kralı için canlarını vermişlerdi. Savaşların milletlerin değil kişilerin işi olduğunu bilen Atatürk ise, savaşta hayatını kaybeden Anzak askerlerine ve annelerine hitaben söylediği “Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır” sözleriyle dünyaya bir kere daha örnek olmuştur.
TEK YÜREK OLDULAR
Türkiye’nin en köklü 3 spor kulübü olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın sporcuları, Çanakkale’de kazanılan zaferde pay sahibidir. Resmi kayıtlara göre “3 büyükler”de o zamanlarda sporcu olan 30 oyuncu (Galatasaray 23, Fenerbahçe 5, Beşiktaş 2) farklı cephelerde şehit olmuştur. Cephede savaştıktan sonra saatlerce yol gidip İstanbul’da aç yapmaya gelip, maç sonunda tekrar cepheye dönen futbolcuların hikayeleri ise kitaplara konu olmuştur.
HER İKİ TARAF DA AĞIR KAYIPLAR VERDİ
Büyük bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da Çanakkale; hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu. 490 bine yakın askerle gelen işgalci kuvvetler, yarıdan fazla kayıp verdi. Buna karşılık Osmanlı tarafının 315 bin askerinin 250 bine yakını anayurdunu korurken şehit oldu. O tarihe kadar eşi görülmemiş bir cephe olan Çanakkale’de yarım milyona yakın insan, genç yaşta hayatını kaybetti.
ATEŞKES ZAMANI
Aylarca süren savaşta, karşılıklı siperlerden birbirlerini yenmeye çalışan iki taraf, bazen ateşkes yapıyordu. Dakikalar önce birbirini öldürmek için karşılıklı ateş eden askerler, ateşkes olduğunda birlikte çalışıp hayatını kaybeden arkadaşlarını gömüyorlardı. Bu da, savaşın dramatik yönünü gözler önüne seren olaylardan birisidir.
HAYAT DURDU
1915 yılında okullar mezun vermedi, kimse evlenmedi, kimse kendini düşünemedi. Bütün dünya birbirine karşı savaşıyordu ve bu savaşta herkese ihtiyaç vardı. Bunun en büyük örneklerinden birisi ise Tıbbiye’nin 1915 yılında eğitimine 1 yıllık ara vermesidir. Genç yaşlı dinlemeden insanlar savaşa giderken,1915 yılında hayat durmuştu.