Dünyada bir ilk! Nobel ödüllü Aziz Sancar keşfetti
Dünyada bir ilk olan Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın keşfi, 'kanseri önleyebilecek' bir ilaca dönüşüyor
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın keşfi, Türkiye'de yapılan yeni bir araştırma sayesinde 'kanseri önleyebilecek' bir ilaca dönüşüyor. Dünyada ilk olan bu yeni araştırma, kanserle mücadelede yeni bir cephe açacak.
Hücrelerin DNA onarım mekanizmasını haritalandırmasıyla 2015 yılında Nobel ödülünü alan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçen Prof. Dr. Aziz Sancar'ın başka bir araştırmasından elde edilen sonuçlar, kanser tedavisi için kullanılacak potansiyel bir ilaca dönüşüyor. Kansere karşı "koruyucu melek" olarak adlandırılan ve hücrenin kontrolsüz çoğalmasını önleyen p53 geninin yokluğu, tüm kanserlerin yüzde 50'sine davetiye çıkarıyor.
Prof. Dr. Sancar'ın araştırmasına göre ise "p53 geninin mutasyona uğradığı bir hücrede", biyolojik saatimizi düzenleyen mekanizmalardan biri olan 'CRY' adlı protein silindiğinde, kanser gelişimi önleniyor. Çünkü CRY yok edildiğinde, canlı vücudunda kanser hücresini "kendi kendine ölüme götüren" başka yolaklar aktive oluyor ve tümör, daha oluşmadan engelleniyor. Ancak Prof. Dr. Sancar'ın hayvanlarda 'genetik müdahale' ile gerçekleştirdiği bu silme işlemini, insanlara uygulamak, yani CRY proteinini genetik yollarla yok etmek mümkün değil.
5-6 YIL İÇİNDE KANSERİ ÖNLEYİCİ İLAÇ OLARAK KULLANILABİLİR
Koç Üniversitesi'nden Türk bilim insanları, bu proteini "ilaçla" silebilecek bir çalışma gerçekleştirdi. Hayvan deneylerinde "ilaç adayı" molekülün etkinliğini de ispatlayan araştırmacılar, insanlar üzerinde yapılacak faz çalışmaları için hazırlanıyor. Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Eczacılık Fakültesi, Medipol Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'nden bilim insanlarının birlikte yürüttüğü araştırmanın başındaki isim Koç Üniversitesi Biyoloji Mühendisliği ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümlerinde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Halil Kavaklı. Prof. Dr. Kavaklı, 2000'li yıllarda 5 yıl boyunca Prof. Dr. Aziz Sancar'la da yan yana çalışmalar yürütmüş bir isim. Prof. Dr. Kavaklı, henüz araştırma aşamasında olan bu yeni keşfin, "her şey yolunda giderse" 5-6 yıl içinde eczanelerde ilaç olarak raflarda yerini alabileceğini kaydetti. Ekip, şimdilerde özellikle ölüm oranı çok yüksek olan pankreas ve karaciğer kanserinde bu molekülün etkinliğini görmek üzere farelerde çalışmalara başladı.
HER ŞEY "KORUYUCU MELEK GENİ" P53'ÜN DEĞİŞİMİ İLE BAŞLIYOR
Prof. Dr. Kavaklı, Prof. Dr. Aziz Sancar ile beraber yürüttükleri çalışmalardan da bahsederek, "Ben 2000-2005 yılları arasında Aziz Hoca ile birlikte çalışmıştım. Beraber, bu biyolojik saati düzenleyen ana proteinlerden bir tanesi olan Kriptokrom (CRY) üzerinde yıllarca çalışma yürüttük. Kriptokrom olmazsa, biyolojik saatin bozulduğunu biliyoruz. p53 geni ise diğer bir adıyla 'koruyucu melek' diyoruz buna, normal bir hücrede, hücre bölünmesini kontrol eden bir gen. Yani hücre bölünmesinin tam 24 saatte bir olmasını sağlıyor. İşte bu koruyucu melek geni olmadığında, hücre içerisinde bölünmeyle ilgili yolaklarda bir takım problemler ortaya çıkıyor. Aslında kanser dediğimiz şey de tam olarak bu. Hücrenin kontrolsüz bölünmesi. p53, sağlıklı bireylerde mutasyona uğramadan var olan bir gen iken; çeşitli faktörlerden dolayı mutasyona uğrayabiliyor. Tüm kanser türlerinin yüzde 50'sinden ise bu değişim sorumlu. Bazen p53 geni hiç çalışmıyor. Bu da kansere neden oluyor. 2011 yılında Aziz Hocanın çalışması şunu gösterdi: p53 olmayan farelerde, biyolojik saatin önemli proteinlerinden birisi olan Kriptokromlar (CRY) silindiğinde, hayvan kansere yakalanmıyor ve hayvanın ömrü yüzde 50 artıyor" dedi.
- Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? İlk evim kampanyasında detaylar ortaya çıktı!
- Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak!
- Merkez Bankası rezervleri açıklandı
- Market poşeti zamlanacak mı? Komisyon toplantısı yapıldı
- FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Merkez Bankası merakla beklenen duyuruyu yaptı