Gündem Dünyada tek

Dünyada tek

Paylaş
Dünyada tek

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yıldönümünde hem Anzakların hem de onları durduran 57. Alay şehitlerinin torunları buluştu. Dünyada benzeri olmayan bu buluşmada Avustralya ve Yeni Zelandalılar dedelerini 'Anzak Koyu'ndaki 'Şafak Ayini' ile andı. Binlerce Türk genci de tıpkı 57. Alay'ın yaptığı gibi Eceabat'tan Conkbayırı'na 5 kilometre yürüdü.

Tarihin en kanlı savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale, her yıl 24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece Anzakların torunlarına ev sahipliği yapıyor. Binlerce kilometre uzaktan gelen binlerce kişi, 'Şafak Ayini' ile dedelerinin karaya ilk çıktığı yer olan 'Anzak Koyu'nda Atatürk'ün dediği gibi 'Mehmetçikler'le koyun koyuna Gelibolu topraklarında yatan' dedelerini anıyor.

Haberin Devamı

DEDECİĞİM BİZ GELDİK

Aynı saatlerde yine Gelibolu topraklarında Türkiye'nin dört bir tarafından gelen binlerce genç, Anzaklara canları pahasına direnen 57. Alay'ın askerlerini anmak için bir vefa yürüyüşü yapıyor. Gençler tıpkı Atatürk'ün "Ben size ölmeyi emrediyorum" sözüyle yola çıkan dedelerinin yaptığı gibi Eceabat- Conkbayırı arasını ellerinde bayraklarla ve o dönemin kıyafetleriyle yürüyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve izciler, Şehitler Abidesi önünde şehitleri andı

ATATÜRK’ÜN 1934 YILINDA ANZAKLAR İÇİN SÖYLEDİĞİ SÖZLER

"Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’NiN EVLATLARI

Çanakkale Savaşı'nın 109. yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası’nda 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi. Anzaklar, savaşta ölen atalarını anmak için Anzak Koyu’ndaki ‘Şafak Ayini’nde sabaha kadar nöbet tuttu. Gün boyu süren etkinliklerde şehitliklere karanfiller konuldu. SOLOTÜRK ise yaptığı gösteriyle nefesleri kesti.

57’NCİ ALAY’A VEFA

Tarihin en kanlı savaşlarının arasında yer alan Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıldönümü nedeniyle çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda “57’nci Alay Vefa Yürüyüşü” yapıldı. Yürüyüş öncesi Kocadere köyündeki kamp alanında 57’nci Alay askerlerinin yemeği olan kırık buğday çorbası dağıtılırken, şehitlere saygı için top atışı ve Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. 5 kilometrelik vefa yürüyüşü Conkbayırı’nda sona erdi.

HAKA DANSI İLE ANDILAR

Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Arıburnu önündeki Anzak Koyu’nda bu yıl da Anzaklar için ‘Şafak Ayini Anma Töreni’ düzenlendi. Yeni Zelanda ve Avustralya’dan gelen binlerce kişi, 109 yıl önce savaşta hayatını kaybeden atalarını törenle andı. Conkbayırı’ndaki anma töreninde ise Yeni Zelanda askerleri ‘haka’ dansı yaptı. Törenlerin kapanışında SOLOTÜRK gösterisi nefesleri kesti.

Haberin Devamı