GündemEge Denizi’nde trakonya alarmı

Ege Denizi’nde trakonya alarmı

Paylaş
Ege Denizi’nde trakonya alarmı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Limanı’nda avlanan balıkçıların oltasına denizlerde yaşayan en zehirli balık türünden biri olan trakonya takıldı

Türkiye denizlerinde yaşayan en zehirli balık türünden biri olan ve halk arasında "Çarpan Balığı“ olarak bilinen trakonya balığı Güllük Limanı’nda avlanan balıkçıların oltasına takıldı. Balıkçıların sırt bölgesinde bulunan dikenlerinden tanıdığı balık dikkatli şekilde oltadan çıkarıldı. Limanda avlanan amatör balıkçılar trakonyanın ülkemizde ki en zehirli balıklar arasında yer aldığını ifade ederek şunları söyledi:

ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ VAR


“Trakonya balığını sırtında bulunan siyah dikenlerinden tanıyoruz. Bu balığa rastladığımızda oltadan dikkatli bir şekilde çıkarmamız gerekli. Dikenleri zehirli olduğu için öldürücü etkisi var ve hatta kalp krizini tetikleyerek büyük tehlikelere yol açıyor.

Birçok balıkçımız bu tür balıkları dikkate almıyor bana bir şey olmaz mantığı ile balığı eli ile tutarak oltadan çıkarmaya çalışıyor. Bu balığı gördüklerinde direkt misinayı keserek balığın ağzında 20 30 cm lik misina ile denize geri gönderiyorlar. Bunu asla yapmamalıyız.”

UZMANLAR DA UYARIYOR

Uzmanlar ise kıyılarımızda görülen bu tür balıkların tedbir alınmadığı takdirde kalp krizi ve ölümlere neden olabileceğini belirtiyor.

Ege Denizi’nde trakonya alarmı

TRAKONYA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ


Trakonya balığı denizlerimizde sık rastlanan zehirli balıklardan yalnızca bir tanesidir. Diğer balıklara oranla zehir oranı açısından oldukça kuvvetlidir. Öldükten sonra dahi zehir saçmaya devam etmektedir. Boyları genelde 18 cm olan balığın kumlu, çamurlu alanlarda kendisini zemine gömerek yaşadığı da bilinmektedir. Dünyadaki en büyük trakonya balığı Türkiye’dedir.

Trakonya balığına temas ettikten sonra aktif zehir içeren dikenleri çıkmak gerekmektedir. Zehirli dikenlerin batması durumda yaralanan bölge şiddetli bir ağrı ile kızarmakta ve şişmektedir. Hemen ardından bulantı, kusma gibi belirtiler görülmektedir. Bazı durumlarda kalbin durmasına bile rastlanmaktadır.

(Tuba Ayhan /İHA)