GündemEkran koruyucular: Geniş aile, evcil hayvan

Ekran koruyucular: Geniş aile, evcil hayvan

Paylaş
Ekran koruyucular: Geniş aile, evcil hayvan

Türkiye genelinde çocuklarla ilgili kapsamlı bir araştırma gerçekleştirildi. 6-14 yaş arasındaki çocuklar ve ebeveynleriyle görüşülen araştırmadan çocuklarla teknoloji arasındaki ilişkiye dair çarpıcı sonuçlar çıktı.

163 DAKİKA EKRAN BAŞINDA GEÇİYOR:

Haberin Devamı

Türkiye’de çocuklar günün 163 dakikasını ekran başında geçiriyor. Çocuk yaşı arttıkça, ekran kullanım süresi de artıyor. Kardeş sayısı arttıkça ve denetim olmadıkça ekran erişimi yükseliyor. Evcil hayvanı olan çocuklar ekran karşısında daha az zaman geçiriyor.

HER 5 ÇOCUKTAN 4’ÜNÜN TABLET YA DA TELEFONU VAR:

Türkiye’deki her 5 çocuktan 4’ü tablet veya telefon kullanıcısı. Erkek çocuklar konsol/PC/mobil üzerinden oynanan oyunlardan kız çocuklarına kıyasla daha fazla zevk alıyor.

AİLE TİPİ ETKİSİ:

Çekirdek ailelerdeki çocuklar dijital oyunlara daha yoğun ilgi gösterirken, geniş aile çocukları fiziksel aktiviteli oyunları tercih ediyor. Konsol oyunları metropol dışındaki illerde daha çok oynanıyor. 12-14 yaş arasındaki çocuklar konsol oyunu oynamaya daha hevesli.

Haberin Devamı

AİLELERE İŞ DÜŞÜYOR

Araştırmayı yapanlardan KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur, “Ekran başında geçirilen sürenin azaltılması için başta ebeveynler olmak üzere hepimize iş düşüyor” derken, FutureBright Group’un kurucu ortağı Akan Abdula, “Ekran karşısında geçirilen zamanın artması; obezite, dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açabilmektedir. Toplumun çocukların teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

YAŞA GÖRE EKRAN SÜRESİ

Amerikan Pediatri Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Yaşa Göre Ekran Süresi Kılavuzu’na göre; 18 aylıktan küçük çocuklara görüntülü sohbet dışında ekran kullanımı önerilmiyor. 18-24 ay arası çocuklar için sıfır ekran, 3-5 yaş arası günde 1 saate kadar, 6-10 yaş arası için günde 1-1.5 saate kadar, 11-13 yaş arası için günde 2 saate kadar ekran sınırlaması öneriliyor.