En kanlı ameliyatla hayata tutundu
Kanama bozukluğu olan Emrullah Çiftçi’nin kalp kapağı iltihabı nedeniyle ameliyat olması gerekti. 20 kat daha riskli olan ameliyat ilk kez yapıldı. 5 saat süren ameliyatta 22 ünite kan verildi, kalp kapağı yapay kapakla değiştirildi. Kalbi 24 saat açık şekilde izlendi. Göğüs duvarı ikinci ameliyatla kapatıldı.
Özlem YURTÇU KARABULUT-Erdi DEMİR/DHA
Rize’de kanama bozukluğu hastalığı olan Von Willebrand teşhisi konulan inşaat mühendisi Emrullah Çiftçi (31), kısa süre önce yüksek ateş ve aşırı yorgunluk şikayetiyle doktora gitti, ‘infektif endokardit’ (kalp kapağı iltihabı) teşhisi konuldu. Acil ameliyat olması gerekiyordu. Ancak kanama bozukluğu nedeniyle ameliyat 20 kat daha riskliydi. Nitekim görüştüğü hastane ve isimler “Çok riskli yapamayız” dedi. İstanbul’a gelen Çiftçi, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat oldu
22 ÜNİTE KAN VERİLDİ
Prof. Dr. Koray Ak, “Yönetimi zor bir vakaydı. Kalp kapağı enfeksiyona bağlı ciddi derecede harap olmuştu, mekanik protez kapakla değiştirdik” dedi. Çiftçi 5 saat süren, 22 ünite kan verilen açık kalp ameliyatı sonrası kanama nedeniyle göğüs duvarı açık şekilde yoğun bakıma alındı. 24 saat kalbi izlendi. Ertesi günkü ameliyatta göğsü kapatıldı. Prof. Dr. Ak, “Uyguladığımız yöntemler, bundan sonra bu hastaların tedavisine ışık tutacak. Bu vakamızı literatüre bildireceğiz” diye konuştu.