GündemErdoğan'dan Mısırlı yatırımcılara davet

Erdoğan'dan Mısırlı yatırımcılara davet

Paylaş
Erdoğan'dan Mısırlı yatırımcılara davet

Şubat ayında Kahire’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl sonra Türkiye’ye gelen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yi ağırladı. İki ülke arasında 17 ayrı anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşbirliğimizi değerli kardeşimin iadeiziyareti ile daha da ileriye taşıyoruz. Mısırlı yatırımcıları, Türkiye’ye bekliyoruz” dedi.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat’ta Kahire’ye yaptığı ziyaretin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 12 yıl sonra Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşıladığı Mısırlı mevkidaşı ile Ankara Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonu’nda bir araya geldi. Erdoğan ve Sisi, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti. Resmi karşılama töreni sonrası Erdoğan ve Sisi baş başa görüşme gerçekleştirdi.

GÜÇLÜ BAĞLARA DİKKAT ÇEKTİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, yaptığı ziyareti X’ten yaptığı açıklamayla değerlendirdi. Sisi, Ankara ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önceki Kahire ziyaretinin, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iş birliğini başlatma iradesini yansıttığını bildirdi. Mısır ve Türkiye arasındaki köklü tarihi ilişkilere vurgu yapan Sisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluşunu ilan ettiğinden beri Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi bağların olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘100’ÜNCÜ YILI KUTLAYACAĞIZ’

İkili görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na başkanlık yapan Erdoğan ve Sisi ortak açıklama yaptı. Şubat ayında Kahire’ye yaptığı ziyarette sıcak şekilde ağırlandığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşbirliğimizi değerli kardeşimin iadeiziyareti ile daha da ileriye taşıyoruz. Mısır’la ortak geçmişe, yakın dostluk bağlarına sahibiz. Önümüzdeki sene diplomatik ilişkilerimizin 100’üncü yıldönümünü kutlayacağız. Sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerleme irademizi teyit ettik. Ticaret ve ekonomi işbirliğimizin en güçlü boyutunu oluşturuyor. Mısırlı yatırımcıları Türkiye’ye bekliyoruz. Doğalgaz, nükleer enerji başta olmak üzere enerji alanında işbirliğimizi geliştirmek durumundayız” dedi.

PEK ÇOK KONUDA İŞ BİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısırlı mevkidaşı Sisi huzurunda iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı. Yükseköğretimden demiryoluna, sivil havacılıktan tarımsal mutabakatlara kadar farklı alanlarda iki ülke arasında işbirliği yapıldı.

‘ALINAN KARARLAR İSTİKBALİMİZE YÖN VERDİ’

Haberin Devamı

Sivas Kongresi’nin 105’inci yıldönümü için mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İstikbalimizin önemli başlangıç noktalarından biri olan Sivas Kongresi’nde alınan tarihi kararlar, Kurtuluş Savaşı’nın yolunu açtığı gibi, Cumhuriyetimizin istikbaline de yön vermiştir” dedi.