Ergenlik 6 yaşa düştü
Kız çocuklarında erken ergenlik vakalarında artış yaşanıyor. 6 yaş civarında başlayan erken ergenliğin 20 cm’ye varan boy kısalığına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. İlker Tolga Özgen, yetişkinlikte ise kanser riskini artırabileceğini belirtti.
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de erken ergenlik vakalarında artış yaşanıyor. Çocukların büyüme sürecini olumsuz etkileyen, psikolojilerini bozan bu durum endişe yaratıyor. “4 yaşında adet gören çocuklar görüyoruz” diyen Biruni Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. İlker Tolga Özgen, “Normalde 8 yaşından küçük kız çocuklarında meme büyümesi gibi ergenlik belirtilerinin görülmesi, erken ergenlik olarak kabul edilir. 6 yaş civarında başlayan erken ergenliği son zamanlarda çok sık görmeye başladık” diye konuştu.
BOY KISALIĞINA NEDEN OLUYOR
Erken ergenliğin sebep olduğu olumsuzluklara da değinen Özgen şunları söyledi: “6 yaşından önce başlayan ergenliklerde 20 cm’ye yakın boy kaybı olduğu görülüyor. Yani ciddi boy kısalığına sebep olabiliyor. Psikolojik ve sosyal etkileri de var. Hiçbir arkadaşı adet görmemişken çocuk adet görünce, okul başarısı düşüyor. Erişkin hayatta ise meme, rahim ağzı kanserinde risk faktörünün arttığı, menopoza daha erken girdikleri kanıtlanmış durumda. 6 yaşından küçük olan çocuklarda mutlaka tedavi gerekiyor.”
SEBEPLERİ NELER?
Obezite. Fazla kilo beyni uyarıp, ergenliğin daha erken başlamasına yol açıyor.
Plastiklerin içinde bulunan endokrin bozucu Bisfenol A maddesi (Bu madde kızlarda erken ergenliğe yol açarken, erkeklerde östronejik etkisi yaparak ergenlik yaşını geciktiriyor).
Küresel ısınma.
NE YAPILMALI?
Doğal beslenmek.
Plastikten ve endokrin bozuculardan uzak durmak.
Farkındalık; adet öncesi belirtileri görüp, doktora başvurmak.
- Asgari ücrette konuşulan zam oranı belli oldu! İlk rakam Türk-İş'ten geldi, gözler işverenin teklifinde
- Bakan Şimşek'ten dijital gelir idaresi vizyonu açıklaması
- Asgari ücret için hükümet devreye giriyor! İşte işverenin zam için düşündüğü rakam
- 2025 aidat tarifesi devreye girecek! İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler
- Mağdur tüketiciye 'Hakem' rehberi