GündemEskişehir canisinin anatomisi! Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

Eskişehir canisinin anatomisi! Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

Paylaş
Eskişehir canisinin anatomisi! Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

Türkiye başına kask, yüzüne maske takıp rastgele 5 kişiyi bıçaklayan Arda Küçükyetim’in şokunu yaşıyor. Yakınları ve mahalle sakinleri, 18 yaşındaki saldırganın eve kapanıp saatlerce bilgisayarın başından kalkmadığını anlatıyor. Öte yandan Küçükyetim’in saldırıyı internette tanıştığı Doğu Avrupa uyruklu bir arkadaşı ile planladığı ihtimali üzerinde duruluyor. Kamuoyunda dehşete düşüren saldırıyı canlı yayınlayan Küçükyetim’in aralarında neo Nazi terör eylemcisi Breivik’in de bulunduğu yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu suikastçileri ‘aziz’ olarak nitelendirdiği görüldü.

Hürriyet'ten Beyazıt Şenbük'ün haberine göre, Arda Küçükyetim, önceki gün sırt çantasıyla Eskişehir Tepebaşı ilçesinde bir binaya girdi. Orada çantasından çıkardığı miğfer şeklindeki kaskını başına, iskelet figürlü maskesini yüzüne takan, üzerinde Nazi sembolleri olan hücum yeleğini giyen18 yaşındaki zanlı, eline bıçağını aldıktan sonra tekrar sokağa çıktı. Ardından caminin bulunduğu kısma doğru ilerledi. Burada cep telefonuyla canlı yayın başlatan, hücum yeleğinin ceplerinde balta ve biber gazı da bulunan Küçükyetim, caminin karşısındaki çay bahçesinde oturanlara ve yürüyenlere saldırmaya başladı. Çevrede panik yaşanırken, Arda Küçükyetim’in rastgele saldırdığı 5 kişi yaralandı, diğer vatandaşlar da dehşete kapılıp kaçışmaya başladı. Görev yerine giderken kargaşayı fark eden bir polis memuru hemen müdahale edip Arda Küçükyetim’i etkisiz hale getirdi. 

Haberin Devamı

KASKINI TAKTI VE SALDIRDI

Görgü tanıklarından Yakup Taşçı, evindeyken dışarıdaki bir gencin giyiminden dolayı dikkatini çektiğini söyledi. Pencereden onu izlediğini anlatan Taşçı, “Çantadan bir şeyler çıkarıp giydi. Yanında getirdiklerini bıraktı. Kaskını taktı, ondan sonra buradan yürüyüp gitti. Motosiklete binecek sandım. Polise haber verdim. Sonra yaşlılara saldırdığını öğrendim” diye konuştu.

Oyundan kafası bulanmış Eskişehir'deki bıçaklı cani tutuklandı!

‘ÇOK İÇİNE KAPANIKTI’

​​​​​​​Olayın yaşandığı Uluönder Mahallesi Muhtarı Hasan Güler ise saldırıyı öğrenip olay yerine gittiğinde polisin, saldırgan Arda Küçükyetim’i etkisiz hale getirerek emniyete götürdüğünü aktardı. Yaralılara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Güler, şunları söyledi: “Bizim mahallemizde oturuyordu. 3 yıl önce Çamlıca Mahallesi’ne taşındılar. Ailesi bir fabrikada çalışan kendi halinde bir çift. Ailenin 2 çocuğundan biri. İçine kapanıktı. Olayı gerçekleştiren kişinin burada tanıdıkları vardır, çünkü çocukluğu burada geçti.”

Haberin Devamı

Eskişehir canisinin anatomisi Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

SALDIRIYI PLANLAMIŞ

Saldırı öncesi ekipmanlarının fotoğraflarını paylaşan Arda Küçükyetim, altına da “Duşumu alıp ekipmanlarımla dışarı çıkacağım, arabayla ya da toplu ulaşım aracıyla saldırıyı gerçekleştireceğim yere gidip kıyafetlerimi değiştireceğim. Baltamı yeleğimi alıp herkese saldırıyorum” notunu düştü. Küçükyetim’in daha önceki paylaşımlarında da “Orta halli mahallede büyüdüm, ortaokul yıllarımın sonlarına doğru insanlara karşı nefretim arttı” ifadelerini kullandığı görüldü.

TUTUKLANDI

Emniyette işlemleri tamamlanan Arda Küçükyetim, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrollerinin ardından çelik yelek giydirilerek geniş güvenlik tedbirleri altında adliyeye sevk edildi. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Eskişehir canisinin anatomisi Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

NAZİ SEMPATİZANI

Bir arkadaşından canlı yayını kaydedip arşivlemesini isteyen Küçükyetim’in amacının, gelecekteki “azizler” için motivasyon kaynağı olduğunu ifade ediyor. Nazi sempatisiyle dikkati çeken saldırganın ‘azizler’ olarak nitelediği Anders Behring Breivik, Brenton Yarrant, Stephen Paddock, Timothy McVeigh ise nefret suçu işleyerek yüzlerce kişinin ölümüne neden olan ırkçı isimler.

Haberin Devamı

‘KARA GÜNEŞ’ NEDİR?

Öte yandan Milliyet'in haberine göre, saldırganın kıyafetindeki Nazi amblemi de dikkat çekti. Kara Güneş (SS-Sembolü), Nazi Almanyası’nın paramiliter örgütü Schutzstaffel (SS) tarafından kullanılan bir sembol. SS-Sembolü, genellikle iki dikey olarak yerleştirilmiş ve köşeleri yukarıya doğru bakan iki “S” harfi şeklinde tasvir edilir. Bu sembol, Schutzstaffel’in (SS) baş harflerinden oluşur ve orijinal olarak Heinrich Himmler tarafından tasarlanmıştır. Nazi döneminde SS-Sembolü, rejimin baskısını ve uygulamalarını yansıtıyordu. Sembol, özellikle Holokost ve diğer savaş suçlarıyla ilişkili. Nazi Almanyası’nın 2. Dünya Savaşı’nı kaybetmesiyle birlikte gamalı haç sembolü birçok Avrupa ülkesinde yasaklandı. Neo-Nazi ve beyaz ırkçısı fikirlere sahip gruplar, Kelt haçı ve özellikle kara güneş sembollerine yöneldi.

16 SAYFALIK MANİFESTO

Arda Küçükyetim’in, sosyal medya hesabından daha önce de 16 sayfalık bir manifesto yayımladığı ortaya çıktı. Manifestoda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

- Yahudi medyasının yalanlarına gelmeyin. Bu tamamen bir lonewolf (yalnız kurt) saldırısıdır.

- Eski planımda TKP binasına saldırmayı amaçlıyordum.

‘UMARIM BÖCEKLERİ TEMİZLERİM’

- Beni insan nefreti, mizantropi motive etti.

- Umarım bunlarla yeteri kadar böcek temizleyebilirim.

- Ailemle aram hiç iyi olmadı.

- Göçmen kayıt merkezine EYP yerleştir ve havaya uçur.

Saldırganın paylaşımlarında ayrıca bazı etnik gruplara ve LGBT üyelerine hakaretler ettiği, “Çocuk ve yaşlı fark etmeden hepsi temizlenmelidir” dediği görüldü.

BOMBA YAPIMINI ARAŞTIRMIŞ

Eskişehir’de Fabrika işçisi bir anne babanın oğlu olduğu öğrenilen saldırgan dün sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Eskişehir Emniyeti ekipleri Arda Küçükyetim’in saldırı öncesi ekipmenları internetten satın aldığını ve oyunda olduğu gibi saldırı keşifleri yaptığını belirledi. Şüphelinin bilgisayarında aziz olarak adlandırdığı 4 Nazi ismi ve bomba yapımı ile malzemelerinin teminine yönelik aramalar yaptığına yönenlik izlere rastlandığı öğrenildi. Saldırganın Telegram kanalında 16 sayfalık bir manifesto yayımladığı da ortaya çıktı. “Mass Cleaner El Kitabı” adını verdiği manifestosunda ailesiyle arasının hiç iyi olmadığını belirten Küçükyetim, genellikle dedesi ve anneannesi ile daha samimi olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

‘AZİZLER’İ TERÖRİSTLER

Arda Küçükyetim’in Yeni Zelanda’da 2019 yılında bir camiye düzenlediği terör saldırısıyla 51 kişinin ölümüne neden olan Brenton Tarrant ve Norveç’te 2011’de gençlik kampını basıp 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik için ise ‘aziz’ ifadesini kullandığı ortaya çıktı.

Eskişehir canisinin anatomisi Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

SALDIRGANIN ÖRNEK ALDIĞI 4 İSİM

Anders Behring Breivik: 2011’de Norveç’te 77 kişiyi katletmişti. 22 Temmuz 2011’de önce Oslo’daki kamu binalarının yakınında bir otomobile yerleştirdiği bombayı patlatmış ve 8 kişinin ölümüne neden olmuştu. Daha sonra Ütöya adasındaki İşçi Partisi gençlik kampında 69 kişiyi öldürmüştü.

Brenton Tarrant: Aşırı sağcı terörist Tarrant, Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki iki camide namaz kılan Müslümanlara otomatik silahlarla saldırmıştı. 15 Mart 2019’da Nur ve Linwood camilerine düzenlenen 51 kişinin öldüğü kanlı saldırıyı sosyal medya hesabından canlı yayınlayan terörist, saldırıdan hemen sonra polis tarafından yakalanmıştı. Üzerinde ‘kara güneş’ sembolü bulunan teröristin kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı da ortaya çıkmıştı.

Stephen Paddock: ABD yakın tarihinin en kanlı silahlı saldırını gerçekleştiren terörist Las Vegas’ta düzenlenen bir konser sırasında, Mandalay Bay Oteli’nin 32’nci katında tuttuğu odadan kalabalığın üzerine kurşun yağdırdı. En az 59 kişinin ölümüne, 527 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Saldırgan daha sonra kendisini vurmuştu.

Timothy James McVeigh: ABD Oklahoma City’de 19 Nisan 1995 sabahı bir federal bina önünde bomba yüklü bir kamyon patlatıldı. Bombalı saldırıda 19’u çocuk olmak üzere 168 kişi hayatını kaybetti. McVeigh saldırıdaki rolü nedeniyle 11 Haziran 2001’de idam edildi.

BIÇAĞINDA GAMALI HAÇ VAR

Olay yerinde kıskıvrak yakalanan saldırgan Arda Küçükyetim’in üzerinden iki bıçak ve bir balta çıktı. Bıçaklardan birinin üzerinde Nazilerin sembolü olan gamalı haç simgesi bulunduğu görüldü. Sağlık ekipleri, yaralanan T.A. (71), C.Ö. (57), N.Ö. (87), M.K. (64) ve C.A.’yı (64) Şehir Hastanesi’ne kaldırdı. ​​​​​​Yaralılardan 3’ünün tedbiren yoğun bakımda, diğerlerinin ise servislerde tedavilerine devam edildiği öğrenildi.

BAKAN GÖKTAŞ’TAN DİJİTAL BAĞIMLILIK UYARISI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Eskişehir’de maskeli bir saldırganın oynadığı oyunun etkisiyle gerçekleştirdiği saldırı, dijital oyunların çocuklarımızın, gençlerimizin sağlığına olumsuz etkisini net bir şekilde gözler önüne serdi. Geçtiğimiz mayıs ayında kamuoyuyla paylaştığımız ‘Aile Eylem Planı’mızda da önemli yer verdiğimiz dijital bağımlılıkla mücadele etmeye kararlıyız” dedi. 

CALL of DUTY’DEN Mİ ETKİLENDİ

Arda Küçükyetim’in taktığı maskenin, şiddet içerikli bilgisayar oyunu ‘Call of Duty’deki karaktere benzemesi, bu oyundan etkilendiği yorumlarına yol açtı.

Eskişehir canisinin anatomisi Saldırıda Doğu Avrupa şüphesi

UZMAN GÖRÜŞÜ

GERÇEKLİK ALGISINI KAYBETMİŞ

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal: “Şiddet içerikli oyun oynayan insanlarda öfke sorununun arttığı bilimsel bir gerçek. Ancak bu olayı sadece bununla açıklayamayız. Burada bir düşünce sürecinin ve gerçeklik algısının bozulması var. Saldırgan kafasında bir senaryo kurup bunu gerçekleştirmiş. Bu ergenin çok uzun süreler şiddet içerikli bir oyun oynadığını, uyku yoksunluğu sonrası gerçeklik algısının bozulduğunu tahmin ediyorum.

KENDİSİNİ OYUN KAHRAMANI SANIYOR

Kendisini bir ‘oyun kahramanı’ olarak görmüş. Bu duruma ‘kişinin kendini oldukça önemli, güçlü veya ünlü olarak algılaması anlamına gelen ‘grandiyöz sanrı’ diyoruz. Mavi Balina gibi oyunlarda suç işleyen, kendisine ya da çevresine zarar veren çocukları gördük. Bu oyunları tercih eden çocuklar genellikle ödülden hoşlanır. Aileler sınırları iyi çizmeli. Bir çocuğun gece gündüz oyun oynamasına hele ki şiddet içeriklerine maruz kalmasına izin verilmemeli.”