Fatma Şahin: Gaziantep'te Arapça tabelalar kaldırılacak
"Arapça tabelalar kaldırılacak, Suriyelilerin çalışma hayatı yeniden düzenlenecek, artan kira fiyatları yeni konut yapımıyla çözülecek..." Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentteki 'Suriyeli gerginliği'ni ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri anlattı
Gaziantep'te bir Türk ev sahibinin Suriyeli kiracısı tarafından öldürülmesinin ardından yaşanan gerilim, kentteki pek çok Suriyelinin otobüslerle İstanbul ’a taşınmasına kadar varmıştı. El Cezire muhabiri Alper Altuntaş’a konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentteki huzursuzluğa karşı alınacak önlemleri anlattı.
El Cezire muhabiri Alper Altuntaş, başkanlığının henüz dördüncü ayında olan Fatma Şahin’in, kentte yaşananlar nedeniyle ‘yorgun ve moralsiz’ olduğuna dikkat çekiyor.
Kentteki gerginliği azaltmak için bir dizi önlem sıralayan Şahin’in anlattıkları arasında en ilginç olanı ise tabelaları Türkçeleştirmek. Buradaki amacın, ‘linç durumlarında Suriyelilere ait iş yerlerinin zarar görmesini engellemek’ olduğu söyleniyor.
Şahin’in, Suriyelilere karşı kentte genel bir havaya dönüşen ‘memnuniyetsizlik’ konusunda söylediklerinden satır başları şöyle:
"215 bin kişi artık bu şehirde yaşıyor. Şehrin içinde bir şehir var. Üç yıldan beri hamdolsun hiçbir sorun çıkmadan, tam bir misafirperverlik ve fedakarlık içerisinde hemşehrilerimiz gereğini yaptılar. Üç yıl uzun bir süre. Özellikle şehrin içerisinde sayı yükselince, ekonomik hayatı, güvenlik boyutunu etkileyen birtakım istenmeyen olayların olabileceğini gösteren son bir, iki olay yaşamaya başladık. Bundan kaynaklı da özellikle ulusal medya üzerinden bu lokal ve küçük olayların çok daha büyükmüş gibi, bütün Gaziantep Suriyelilere karşıymış gibi algı da üretilmeye çalışıldığını görüyorum. Negatif bir algı üretilmeye ve korkutulmaya çalışılıyor. Bunun da doğru olmadığını düşünüyoruz. Onun için biz buradaki entegrasyonu, geçiş sürecini en az zararla yönetilmesi ile ilgili belediye bünyesinde de bu konularla alakalı bir birim oluşturduk. Valiliğimiz ve AFAD'la birlikte koordineli bir şekilde bunları çalıştırıyoruz."
'Suriyelilerin suç oranı yüzde 2,5'
“Sayıya baktığınız zaman Suriyelilerin karıştığı suç oranının yüzde 2,5 olduğu görünüyor. Bir de burada kendi içinde de, iki Suriyeli arasında işlenen suçlar var. Mağdur olan Suriyeliler de var. Onun için bu olanlardan, bugün yaşanan ya da yaratılmaya çalışılan resimden çok farklı bir tablo var. Ama sonuçta bunlar da önemli. Her bir vaka önemli...”
Artan kira fiyatları
"Bu konuyla alakalı çok sayıda konut yapılması planlanıyor. Aslında Suriyelilerle de alakalı değil. Göç aldığımız için zaten beyannameye de koyduğumuz çok sayıda konut yapmamız gerekiyordu. Suriyeliler geldiği zaman bu ihtiyaç daha da arttı. Sosyal konutlar... Daha ucuz, daha çok onların ekonomik durumuna uygun konutların yapılması, uydu kentlerin yapılması bizim kendi beyannamemizde var ve şu anda onun üzerinde de çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz."
7 bin Suriyeli kamplara
"Evi olmayanlar götürülecek. Şehrin içerisinde tek başına yaşayacak gücü olmayan, sosyal destek vermeden yaşayacak altyapısı olmayan gruplar bizim hedef kitlemiz. Aksi takdirde burada sistemin içerisine giren, ekonomik hayatın içerisinde olanlar değil. Eğitimli bir nüfus var. Gazianteplilerin de burada yaşamalarından memnun olduğu grup... Onlara hiç karışmayacağız. Bizim ilk tespitlerimize göre bu 215 bin kişinin 7 bin kişisi bu şekilde, bunun 700'ünü de taşımış olduk zaten."
‘Tabelalar Türkçeleştirilecek’
"Valilik bünyesinde Arapça tabelaların Türkçeleştirilmesi çalışması var. Bize düşen durum olduğunda da biz müdahale ediyoruz zaten. Suriyelilerle ilgili bir data bankası kurulması için muhalif geçici hükümet bize geldi. İlgili arkadaşlara yönlendirdim. Bununla ilgili de çalışma var."