GündemKahramanmaraş'ta şiddetli deprem!

Kahramanmaraş'ta şiddetli deprem!

Paylaş
Kahramanmaraş'ta şiddetli deprem!

Kahramanmaraş'ta 5 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, deprem sonrası olumsuz bir durum bulunmadığı belirtildi. Saha tarama çalışmalarının devam ettiği ifade edilirken, bölgedeki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, 7 Eylül 2024 tarihinde saat 09:31'de 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Haberin Devamı

SARSINTI SONRASI BÖLGEDE PANİK

Depremde can ve mal kaybı olup olmadığına dair Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) tarafından X hesabından açıklama gerçekleştirildi.  Vatandaşlar, bölgede hissedilen sarsıntı sonrası halk panik yaşadı. AFAD ve diğer yetkili kurumlar, gelişmeleri yakından takip ediyor.

Kahramanmaraş'taki 5.0 büyüklüğündeki deprem anları kamerada! İnsanlar panik halde dışarı kaçtı

VATANDAŞLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Depremin ardından vatandaşların panikle sokağa çıktığı görüldü.

Sabah saatlerinde yaşanan sarsıntının hissedildiği yerlerde yaşayanlar, cep telefonuyla yakınlarından haber almaya çalıştı.

Kahramanmaraşta şiddetli deprem

VALİ ÜNLÜER: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar bize intikal etmiş olumsuz bir durum yok. Arkadaşlarımız saha taramalarını yapıyorlar. Hasarlı konutlara biz tamamen müdahale ettik. Orta hasarlı dahil vatandaşlarımız konteynerlerde kalıyor. Her türlü duruma karşı hazırlığımız mevcut ama şu an öyle bir durum söz konusu değil" dedi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Furat Görgel ise yaptığı açıklamada," Arkadaşlarımız bölgede. Şu ana kadar birimlerimize gelen bir ihbar yok." dedi.

AFAD: OLUMSUZ BİR DURUM BULUNMAMAKTADIR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) resmi X hesabı üzerinden yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer aldı;

"Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ilçesinde saat 09.31’de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır.

Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."

"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM"

CNN TÜRK'e bağlanan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"6 Şubat depremi Pazarcık'ta başladı. Bu depremin artçı olduğunu düşünüyorum. Hasarlı binalara zarar verebilecek deprem. Bu deprem 30 tane 4 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin enerjisine sahip. Hasarlı binalara girilmemeli. 1-2 yıl bu artçı depremler devam edecek diye uyarmıştık. 5 büyüklüğündeki bu depremin merkezi Pazarcık olduğu için artçı olduğunu düşünüyorum.

6 Şubat depreminin olduğunu sayarsak ciddi bir deprem bu bölgede meydana gelmez ama 5 büyüklüğünde depremler gerçekleşebilir. Bu depremler bir süre yaşanacak.

Haberin Devamı

Bölgede değil ama komşu alanlarda (Elbistan'ın batı civarında) bu depremler yine olabilir. Deprem olan yerlerin komşu alanları Adana'ya kadar olan faylarda depremler olabilir. Yine Malatya civarında 5'i geçen depremler zaten oluyor. Bir de Hatay'ın güneyinde Suriye'de kalan depremlere dikkat etmek gerekir çünkü her zaman büyük bir deprem oluşma durumu var.

Normal şartlar altında 5'in üzerinde deprem beklemiyorum ama yüzde yüz garanti verilebilecek bir durum değil. Büyük bir deprem olduğu zaman bir süre artçılar yaşanır ama uzun bir süre büyük deprem olmaz. 5'ten sonra burada küçük depremlerin yaşanma durumu var ama büyük bir deprem beklemiyorum.

MARMARA VE EGE'YE UYARI

Beklenen İstanbul depremiyle alakası olamaz. Ama çok çok dikkatli olmalıyız. Oranın fayı farklı. Bugün olmazsa gelecekte Marmara'da bir deprem meydana gelecek.

Depremi önceden kimse söyleyemiyor. Ege Bölgesi'nin çok fazla faylardan ibaret olduğunu biliyoruz. 1970'ten bu yana önemli bir deprem yok ama yıkıcı bir depremin olması bizi şaşırtmaz."

Haberin Devamı

“6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM İLE O BÖLGE RAHATLAR”

Depremden sonra konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, “Yaşanan deprem bir artçı depremdir. Hareket eden Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl arasındaki 2. blok yerine oturmadı. Bu blok yerine oturuncaya kadar artçılar devam edecek. Beklediğimiz artçı deprem meydana gelmedi. 7,7 ve 7,6’lık depremlerin artçısı 6 büyüklüğünde bir depremdir. 6 ile 6,6 arasında büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse o bölge uzun bir süre rahatlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Melih Baki, her duruma hazırlıklı olmak gerektiğini ve önlemlerin alınmasını istedi.

DEPREM DOĞU ANADOLU FAYI'NA YAKIN BİR NOKTADA YAŞANDI

Depremin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bildiğiniz gibi 6 Şubat’tan bu yana bölgede sürekli bir hareketlilik var. Doğu Anadolu Fayı’na yakın bir noktada meydana gelen deprem. Bunları olağan karşılamak gerekiyor. 6 Şubat’ta yaşadığımız çok büyük bir depremdi. Bunun yerine oturması önümüzdeki birkaç yılı bulacaktır.” dedi.

Haberin Devamı

DAHA BÜYÜK DEPREM OLUR MU?

“Bir konuda uyarı yapmak gerekiyor. 6 Şubat’ta deprem yaşamış binalar varsa, bunlardan uzak durmakta yarar var. 5 büyüklüğündeki bir depremin 4’e varan artçılarının olması olağandır.” diye konulan Tüysüz, daha büyük bir deprem beklentisi olmadığını ifade etti.

VATANDAŞLAR SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE PAYLAŞTI

Vatandaşlar, Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili endişelerini sosyal medyada #DEPREM etiketiyle dile getirdiler. Vatandaşlar, AFAD ve diğer yetkili kurumların paylaşımlarını yakından takip ederken, depremle ilgili bilgilerini ve yaşadıkları anları sosyal medya platformları üzerinden paylaştılar.

Kahramanmaraşta şiddetli deprem
Kahramanmaraşta şiddetli deprem
Kahramanmaraşta şiddetli deprem