Gördükleri karşısında dili tutuldu! Savaştan kaçtı, Türkiye kucak açtı
Rusya, Ukrayna'yı işgal ederek savaş gerçeğini Avrupa kıtasına geri getireli tam 10 ay oldu. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı ve o andan sonra birçok kişinin hayatı tamamen değişti. Her yer bombalanıyordu. Otobüse binerken kadınlar ve çocuklar güvenli bir yaşam umuduyla geride bıraktıklarıyla vedalaşmak zorunda kaldılar. Yüz binlerce Ukraynalı savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınırken, yıllar önce ülkemize gelerek Kuşadası'nda yaşamaya başlayan Olena Burgaç, savaş mağduru Ukraynalılar için yeni bir umut oldu.
Elif Bayram / Posta.com.tr - 24 Şubat’ta canlı yayımlanan bir konuşma her şeyi değiştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde bir “özel askeri operasyona” başlattıklarını ilan etti. Ardından Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy “Birileri toprağımızı, özgürlüğümüzü, yaşamlarımızı almayı denerse, kendimizi savunacağız” açıklamasında bulundu. Bu anlar, milyonlarca kişinin hayatının sonsuza kadar değiştiği bir anın başlangıcıydı. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı saldırılar 10. ayında hız kesmeden devam ediyor. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, bugüne kadar savaş nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan Ukraynalıların sayısı 10 milyonu geçti.
GÜVENLİ BİR YAŞAM İSTİYORLAR
Güvenli bir yaşam umuduyla ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılar, başta Polonya ve Romanya olmak üzere pek çok ülkeye sığınıyor. Ukraynalıların sığındığı ülkelerden biri de Türkiye. Rusya'nın ülkelerine saldırması sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalı kadın ve çocuklar, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde savaşın izlerini unutmaya çalışıyorlar.
Kuşadası'na sığınan Ukraynalı savaş mağdurlarına ikinci bir hayat sunmaya çalışan Kuşadası Yabancılar Meclisi Koordinatörü Olena Burgaç, Ülkelerini terk etmek zorunda kalan kadın ve çocuklara savaşın izlerini unutturmak için yapılan dayanışma çabalarını anlattı. Olena Burgaç, “Yaşadığımız yüzyılda hala insanların öldüğü, acı çektiği ve her şeylerini kaybettikleri bir savaşın yaşanması bizleri çok üzüyor” diyerek sözlerine başladı.
Burgaç, “Bu korkunç savaş devam ettiği sürece her savaşta olduğu gibi, birçok insan ölmeye devam edecek. Bu nedenle çok sayı Ukraynalı savaştan kaçmak için farklı ülkelere gitti. Türkiye’ye de gelen çok fazla Ukraynalı var. Aydın Kuşadası'na sığınan kadın ve çocuklar ilk olarak 5 Mart günü geldi” dedi. Ukrayna’da yaşayan savaş mağdurlarının Kuşadası'na nasıl tahliye edildiğini anlatan Burgaç, “İlk olarak bir turizm şirketi, Ukrayna’daki partner şirketinin çalışanları ve onların yakınlarını tahliye etmek için bir organizasyon düzenledi” diye konuştu.
“SAVAŞI GÖREN İNSANLARLA TANIŞTIM”
Savaştan kaçan insanlarla ilk karşılaşma anını anlatan Burgaç, “Önce Ukrayna sınırlarına otobüs ile gidildi. Oradan da Moldova’ya ve Moldova başkent Kişinev’den uçakla İzmir’e geldiler. 5 Mart gecesi Kuşadası’na İzmir havalimanından 127 kişi geldi. Ve ben ilk kez savaşı gören insanlarla tanıştım.” ifadelerini kullandı.
Olena Burgaç, insanların ülkelerini terk etmek zorunda kaldığı anları anlattı.
“Savaşa tanıklık eden insanların yüzlerindeki korkuyu gördüm. Kadın, çocuk ve birkaç yaşlı insan hepsi endişeli ve korkuyorlardı. Yolculuklarının çok uzun ve yorucu geçtiği her hallerinden belliydi. Yol çok uzun sürdü çünkü, otobüsler köy arasındaki yollardan geçmek zorunda kaldı. Büyük yollar tehlikeliydi. Her yer bombalanıyordu. Otobüse binerken kadınlar ve çocuklar kocaları ve babalarıyla vedalaşmak zorunlu kaldılar. Sonunda onları orada bırakıp güvenli yere geldiler ama kalpleri hep yakınlarının yanında kaldı.”
Savaş sürecinde Kuşadası'na sığınan kadın ve çocuklara her konuda destek olmaya çalıştıklarını belirten Burgaç, “5 Mart’tan sonra bizim asıl uğraşımız başladı” diyerek yapılan çalışmalara değindi.
“ANNE BEN ÖLMEKTEN ÇOK KORKUYORUM”
Hiç ummadığı şekilde kendini savaşın ortasında bulan çocukların yaşadıklarını anlatan Burgaç, “Savaşı yaşayan bir erkek çocuk, 5 yaşında sonra konuşmayı bıraktı ve bir kelime dahi söylemedi. Bir kız çocuğu 6 yaşında sığınakta bir köşeye saklandı ve altı gün hiç çıkmadı ne yemek yedi, ne su içti. Bir çocuk banyo yaparken hava alarmı başladı ve annesi onu havluya sarıp sığınağa koşarken, annesine bakarak “Anne ben ölmekten çok korkuyorum, ben ölürken sen benim yanında olur musun” diye sordu ve böyle pek çok hikaye var. Bu anlatılanları duyduktan sonra çok etkilendim ve geceleri uyuyamadım” dedi.
Savaşta dili tutulan küçük kız pedagoglar eşliğinde Türkiye'de yeniden eski günlerine döndü
Çocuklara savaşın korkunç yüzünü unutturmak için otelde oyun odası açtıklarını söyleyen Olena Burgaç,” Oyuncaklar, boyalar, kitaplar alındı. Çocuklar için animasyon takımları, palyaço, pedagoglar gelmeye başladı. Hem yetişkinler hem çocuklar için psikolog, psikiyatrist uzmanlar da geliyordu. Dernek üyeleri çeviri yardımında bulunuyordu. Daha sonra hikayesini anlattığım kız çocuğunun 6 yaş doğum partisini hazırladık. Kız gülmeye, oynayama, sohbet etmeye, konuşmaya başladı” diye konuştu.
Savaş mağdurları arasında birkaç müzisyen çocuğunda bulunduğunu belirten Burgaç, “Onların çalışmaların devam ettirmek için bir organizasyon yaptık. Bir oda hazırladık. Odada piyano, ısıtıcı, internet bulundurduk. Şimdi çocuklar sırayla orada çalışmalarını yapıyor.” ifadelerini kullandı.
GÖNÜLLÜ YARDIM NÖBETİ TUTUYORLAR
Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Kent Konseyi, Kuşadası Ukrayna topluluğu, Türk ve yabancı yardımsever insanlarla beraber savaş mağdurlarına yardım ettiklerini söyleyen Burgaç, “Kuşadası’na kendi imkanlarıyla gelen Ukraynalılar da var. Kimi akrabaların, kimi ise arkadaşlarının veya tanıdıklarının yanına yerleşti. Otellere yerleştiren kişiler de oldu. Öğle ve akşam yemeği belediye tarafından karşılandı. Otelde yardım ihtiyaçları için yer açtık. Herkese duyuru yaptık. İhtiyaç listesi oluşturduk, çocuk arabaları, pusetler, bebek bezi, bebek maması, meyve suyu, süt, bisküvi, şeker gibi yardımlarda bulunduk” dedi.
Ukraynalıların gönüllü olarak yardım nöbeti tuttuklarını belirten Olgaç, “Ayrıca Kuşadası Belediyesi yardım toplama merkezi olması için bize bir salon verdi. Orada her gün saat 10.00-17.00 arası gönüllü Ukraynalılar nöbet tutuyor ve hem yardımları kabul ediyor hem de yardıma ihtiyacı olan Ukraynalılara bu yardımları ulaştırıyor.” diye konuştu.İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRUkrayna, Rusya'nın savaş taktiklerini nasıl yerle bir etti?Habere Git
“KUŞADASI’NDA EV FİYATLARI UÇTU”
Savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalıların barınma sorunlarına dikkat çeken Burgaç, “Kuşadası'nda ev fiyatları uçtu. Eskiden beş bin liraya ev tutmak mümkündü. Şimdi burada beş liraya daire bulmak imkansız. Havasız, küçük bir dairenin kirası bile altı bin liradan başlıyor. Gelen aileler daha az kira ödemek için birlikte yaşıyorlar. Birlikte yaşayanların çoğu kadınlar ve çocuklardan oluşuyor. Çünkü erkeklerin Ukrayna’dan çıkması yasak. Erkekler Ukrayna’da ülkeleri için savaşıyorlar, kadınlar ve çocuklar ise yaşam mücadelesi veriyorlar. Birbirine yardım ederek güç buluyorlar. Çoğu iş arıyor. Çalışma izinleri olmadığı için manikür, ev temizliği gibi işlerde çalışarak para kazanmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
BÜYÜK BİR BOŞLUK İÇİNDELER
Ülkelerindeki savaş ortamından kaçan Ukraynalıların ülkelerine dönmek istediklerini ifade eden Burgaç, “Üzüntü ve sıkıntı içinde yardım toplama merkezine geliyorlar. Oradaki pirinç, makarna gibi temel ihtiyaçlarını alıyorlar. Hepsi Ukrayna’ya dönmek istiyor ama bir sorun var. Kimisinin artık evi kalmadı, bombalandı, yok oldu. Bu yüzden burada ne kadar kalacaklar, nerede kalacaklar, ne yapacak, nasıl para kazanacaklar, çocukları nerede okuyacak bilmiyorlar. Büyük bir boşluk içindeler. Bu konuda ciddi bir çalışma yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
- Altın fiyatları tarihi rekor kırdı! Gram altın fiyatları düşecek mi, almalı mı satmalı mı?
- Bakan Şimşek'ten yeni enflasyon açıklaması!
- Tarım Bakanlığı ifşa etmeye devam ediyor! Tulum peynirinden çıkanlar pes dedirtti
- Gram altın rekor kırdı
- Asgari ücrette en güçlü tahmin! İşte milyonların merakla beklediği rakam