Gündem 'Görünmez pandemi' kalbi vuruyor!

'Görünmez pandemi' kalbi vuruyor!

Paylaş
'Görünmez pandemi' kalbi vuruyor!

Giderek artan genç yaşta kalp krizi vakalarında ‘Görünmez pandemi’ olarak nitelendirilen hava kirliliğinin etkili olduğu ortaya çıktı. Türk Toraks Derneği’nin araştırması hava kirliliğine bağlı ölümlerin COVID’den 1.8 kat daha fazla olduğunu da gösterdi.

Türk Toraks Derneği, Türkiye’de hava kirliliği üzerine kapsamlı bir araştırma yaptı. Hava kirliliği verileri değerlendirilirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verileri kullanıldı. Çalışmayı yürüten isimlerden Dr. Merve Erçelik, “Görünmez pandemi devam ediyor. 2020-2022 yılları arasında hava kirliliği nedeniyle gerçekleşen 30 yaş üzerindeki erken ölüm sayısı 188 bin. Bu dönemdeki COVID ölümleri 100 bin. Yani hava kirliliğine bağlı ölümler 1.8 kat fazla. Hava kirliliği en çok kardiyovasküler hastalıklara yol açıyor. Yani kalp krizlerinin sebebi aslında bu” dedi.

Haberin Devamı

GÖRÜNMEZ KATİL GÖRÜNDÜ

Çalışmayı yürüten isimlerden Dr. Sabri Serhan Olcay, havada bulunan partikül maddelerin havayı kirleten en tehlikeli unsurlar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sadece 2022’de hava kirliliği maruziyetine bağlı 87 bin ölüm gerçekleştiğini hesapladık. Bunların 40 bini kalp damar hastalıkları, 18 bini ise solunum hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşmiş. Bu dönemde çevremizde görülen ani kalp krizleri ve buna bağlı ölümlerin asıl sebebinin hava kirliliği olduğunu düşünüyoruz. ‘Hava kirliliği görünmez katil’ diyoruz ama görünür hale de geldiğini görebiliyoruz.”

 

Çalışmayı Öğretim Üyesi Dr. Merve Erçelik ile Dr. Sabri Serhan Olcay yürüttü.

TÜM İLLER LİMİTLERİ AŞTI

Dr. Merve Erçelik “PM 10 (Partikül madde), üst hava yolları ve akciğerlere ulaşırken, PM 2.5 çok daha derin akciğer dokularına, hatta kana kadar ulaşıyor. Tüm illlerde PM 10 ve PM 2.5 ölçümü DSÖ’nün değerinin üzerindeydi. Üç büyük ilde DSÖ limitlerinin 4 kat kadar üzerinde PM 10 kirliliği mevcuttu” dedi.

Haberin Devamı