GündemGrizu patlaması nedir? Grizu patlamasının sebepleri nelerdir, neden ve nasıl olur?

Grizu patlaması nedir? Grizu patlamasının sebepleri nelerdir, neden ve nasıl olur?

Paylaş
Grizu patlaması nedir? Grizu patlamasının sebepleri nelerdir, neden ve nasıl olur?

Grizu patlaması, Bartın Amasra’da meydana gelen maden kazasının ardından merak edilen konular arasına girdi. 14 Ekim Cuma akşamı Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında patlama meydana gelmiş ve ilk belirlemelere göre 28 işçi hayatını kaybetmişti. Peki Grizu patlaması nedir? Neden olur? İşte detaylar…

Bartın Amasra’da TTK’ya bağlı madende gerçekleşen patlamanın ardından açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk değerlendirmelerin grizu patlaması yönünde olduğunu kaydetti. Yapılan açıklamanın ardından ‘Grizu patlaması nedir?’ ‘Grizu patlamasının sebepleri nelerdir, neden olur?’ araştırmaları da yoğunluk kazandı…

Haberin Devamı

GRİZU NEDİR?

Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen zehirli bir gazdır. Bu gaz belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelme özelliğine sahiptir.

Grizu patlaması nedir Grizu patlamasının sebepleri nelerdir, neden ve nasıl olur

GRİZU PATLAMASI NASIL OLUR?

Grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da tanımlanabilir. Yüzde 5-yüzde 15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 santigrat derecede 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.

GRİZU PATLAMASININ SEBEPLERİ NELERDİR, NEDEN OLUR?

Kömür madenlerinin en büyük korkusu grizu patlamasıdır. Ülkemizde de zaman zaman görülebilen patlamanın riski özellikle yaşlı kömür damarlarında yüksektir.

Yasalar grizu patlamasının önüne geçmek için havada bulunması gereken metanın oranını hacimce yüzde 1 olarak belirlenmiştir. Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer havadaki metan oranı yüzde 1 üzerine çıkarsa maden ocağı acilen boşaltılmalıdır.

Haberin Devamı