Havrita kapatılsın kampanyası neden başladı? Havrita nedir, kim, neden kullanıyor?
Havrita son günlerin en çok konuşulan ve tartışılan uygulaması haline geldi. Sosyal medyada ‘Havrita kapatılsın’ kampanyası milyonlara ulaşırken diğer yandan uygulamanın hayati önem taşıdığına dair yorumlar yapılıyor. Peki, Havrita nedir, kim, neden kullanıyor? İşte uygulama hakkında merak edilenler…
Havrita uygulaması ile ilgili gelen olumsuz haberler hayvanseverleri harekete geçirdi. Başıboş köpeklerin yerlerinin tespit edildiği Havrita uygulamasının hayata geçirilmesinden bu yana köpek katliamı yapıldığı iddia ediliyor. Milyonlarca kişi de bu haberlerin ardından ‘Havrita kapatılsın’ diyerek çağrı yaparken, imza kampanyaları yürütülüyor. İşte Havrita hakkında yapılan açıklamalar, gelen tepkiler ve uygulama hakkında bilgiler…
HAVRİTA NEDİR, KİM, NEDEN KULLANIYOR?
Havrita uygulaması, kısaca şehirde başıboş, çeteleşmiş bir şekilde gezen, insanlara zarar verme potansiyeli olabilecek köpeklerin haritada yerini gösteren bir uygulama. Bu tarz köpeklerle karşılaşan kişiler, köpeklerin fotoğraflarını çekerek gerekli bilgileri Havrita uygulamasına yüklüyor, böylelikle o bölgeden geçecek olan kişilerde uygulama ile köpeklerden haberdar oluyor.
Diğer yandan son zamanlarda başıboş köpeklerin çocuklara saldırması, köpek saldırıları nedeniyle yaşanan ölümcül olaylar ilk etapta bu uygulamanın oldukça kullanışlı olduğu yönünde işaret veriyor.
HAVRİTA KAPATILSIN KAMPANYASI NEDEN BAŞLADI?
Sosyal medyada milyonlarca hayvansever ‘Havrita kapatılsın’ kampanyasına katılırken, hayvan hakları savunucuları uygulamanın kapatılmasına ilişkin imza kampanyaları başlattı. ‘Toplu köpek katliamları ve hayvanseverlere şiddet son bulsun. Havrita Kapatılsın!’ isimli imza kampanyasının kısa süre içerisinde 58 bini aşkın katılımcısı olduğu biliniyor.
Bu tarz bir kampanyanın başlatılmasında ise yine sosyal medya üzerinden yayılan haberler büyük rol oynuyor. Dolaşan haberler göre Havrita uygulaması üzerinde işaretlenen köpek ve kediler ertesi gün zehirlenerek ve başka şekillerde öldürülüyor. Yani Havrita haritasına giren hayvanların birer birer ve toplu şekilde katledildiği öne sürülürken, sokak hayvanlarını cansız bedenleri de yine sosyal medya hesaplarında dolaşıyor.
HAVRİTA’DAN AÇIKLAMA GELDİ
Havrita-Başıboş Köpek Haritası’nın sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise Havrita’nın “Burada köpekler gösterilmiş gidin zarar verin” gibi bir çağrısı, misyonu olmadığını söyledi. Koçak, “Bir müptezel köpeğe kötülük yapmak istiyorsa ‘haritadan bakayım’ demez. İki günlük linç kampanyasından sonra uygulama girişlerinde artışlar oldu. 1 saat öncesinde 3 bin 542 giriş yapıldı” diye konuştu.
Sosyal medya üzerinden yapılan eleştirilere cevap veren Havrita’nın sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise “Başıboş köpek haritası Havrita’yı 2022 yılının mayıs ayında uygulamaya koyduk. Uygulamanın amacı, başıboş köpek çetelerini, saldırılarını bizzat yaşayan kişiler tarafından uygulamaya girilerek bölgenin gösterilmesi. Hangi arterlerde köpek çeteleşmeleri olduğunu, trafik kazasına sebep olabileceğini göstermek. Hastane, cami, okul ve park gibi alanlarda köpeklerin toplanması ve çeteleşmesi sorunu var. Çocuğunu parka götürmek isteyen insanlar, gezdirmek ve açık alanda hava aldırmak için parka gidiyor. Bir anda köpekle karşılaşıp köpeğin saldırması bir tarafa 3-4 köpeğin olması çocuğun köpeği görüp kaçması başlı başına bir problem. Biz buna köpek sorunu demiyoruz, sorun başıboşluk. Sahipli bir köpek bile olsa çocuk parkına getirip tasmasını çözdüğünüz zaman çocuk ondan da korkup telaşa kapılabiliyor. Biz bu başıboşluğun önlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BİLTEKİN: SOKAK HAYVANLARI HEDEF GÖSTERİLİYOR
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin ise uygulamanın sokak hayvanlarını hedef gösterdiğini söyleyerek “Amerika'da bulunan bir ıp adresi ile açılan bir site. Siteye eklenen hayvanların zehirlendiği, öldürüldüğü, kaybolduğu, işkenceye maruz kaldığı ile ilgili haberler geliyor. Platform sadece hayvanları değil hayvanları korumaya çalışan hak savunucularını da hedef gösteriyor. Bu hedef göstermeler sonucunda hayvan besleyen kişiler saldırıya uğramaya başladı. Burada suçlu olan sokakta kuytu bir köşede yaşam mücadelesi veren hayvanlar değil hayvanlara karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu kurumları, tepkilerin de bu kurumlara yönelik olması gerekiyor. Sokakta yaşayan hayvanlar ile yüzyıllara dayalı bir ortak yaşam kültürümüz var, kentler ve sokaklar sadece bizlere ait değil. Yaşam hakkı sadece insana özgü bir hak da değil bu yüzden herkese hayvanların da yaşam hakkı olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
KAMPANYAYA ÜNLÜLERDEN DE DESTEK GELDİ