Hulusi Kentmen kimdir, aslen nerelidir? Hulusi Kentmen ne zaman doğdu ne zaman öldü? Google neden Hulusi Kentmen’li Doodle yaptı?
Hulusi Kentmen bugün Google açan herkes ile göz göze geldi. Türk sinemasının babacan karakteri ‘Hulusi Kentmen gibi’ deyiminin kaynağı usta oyuncu, arama motoru Google tarafından doodle yapılmasıyla bir kere daha anıldı. Peki, Hulusi Kentmen kimdir? Aslen nerelidir? Hangi filmlerde oynadı? İşte yanıtı…
Hulusi Kentmen,bir tiyatro oyuncusu olarak yetişmişti. 1942 yılında rol aldığı ‘Sürtük’ filmi ile sinemaya ilk adımını attı. Senede Bir Gün filminde ise ilk ciddi rolünü oynadı. Ancak usta oyuncu tiyatrodan da hiçbir zaman uzaklaşmadı. Kurduğu Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu ile turneler düzenledi ve sahnelere çıktı. İşte canlandırdığı babacan karakterlerle seyircinin gönlünde yer eden Hulusi Kentmen’in hayatı…
HULUSİ KENTMEN KİMDİR?
20 Ocak 1912 tarihinde Bulgaristan'da Tırnova'da dünyaya gelenHulusi Kentmen, İzmit Körfezi'nde büyüdü. Akçakoca İlkokulunda ilk sanat denemelerinde bulunan usta sanatçı 1961 yılında astsubaylık görevi sona erdikten sonra Halkevleri'nde tiyatroya başladı.
Burhan Tepsi tarafından keşfedilen oyuncu, ilk oyunlarını, Rahmi Dilligil tarafından kurulan Ses Tiyatrosu'nda sahneledi. Profesyonel oyunculuk yaşamına Halkevi'nde Reşit Baran'ın yönettiği Hisse-i Şaiya oyunuyla adım atan Kentmen sinemaya ise 1942 yılında rol aldığı Sürtük filmiyle başladı.
Ferdi Tayfur'un Senede Bir Gün isimli filminde aldığı rol ile ilk defa ciddi bir proje rol alan Hulusi Kentmen, tiyatro sahnelerinden de uzak durmadı. Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen Çatallı Köy oyununda rol aldıktan sonra 1965 yılında bu oyunu, oyuna konu olan köyde sahneledi. Kurduğu Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu ile turneler düzenledi ve sahnelere çıktı.
Birçok filminde komiser, baba, hâkim bahçıvan gibi roller üstlenen usta oyuncu bu filmlerin birçoğunda kendi adıyla oynadı. Canlandırdığı karakterler nedeniyle halk arasında, babacan, tatlı-sert erkek karakterini ifade etmek üzere "Hulusi Kentmen gibi" deyişi yerleşti. 1942-1988 yılları arasında 500'e yakın filmde rol alan Hulusi Kentmen
1938 yılında Refika Kentmen'le evlendi. Oyuncunun Volkan adlı bir oğlu ve daha sonra da iki torunu dünyaya geldi.
Amatör olarak fotoğrafçılıkla da ilgilenen ve keman çalan Hulusi Kentmen 1980 yılında İzmir Fuarı'nda Akasyalar Gazinosu'nda çıktı ve keman çalıp parodiler yaptı.
81 yaşında 20 Aralık 1993'te böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden sevilen oyuncu Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
HULUSİ KENTMEN'İN ROL ALDIĞI BAZI FİLMLER
"Paranın gücü", "Acı Su", "Donanmanın Gülü", "Şabancık", "Taşı Toprağı Altın Şehir", "Ah Bu Ne Dünya", "Bıktım Her Gün Ölmekten", "Meraklı Köfteci", "Ah Bu Gençlik", "Minik Cadı", "Ateş Böceği", "Ah Nerede", "Üçkağıtçılar", "Baba Bizi Eversene", "Kara Murat Ölüm Emri", "Yumurcak", "Uyanık Kardeşler", "Yalancı Yarim", "Vurgun", "Keloğlan ile Cankız", "Öksüzler", "Sev Kardeşim", "Yumurcağın Tatlı Rüyaları", "Ali Baba Kırk Haramiler", "Sezercik Yavrum Benim", "Ayşecik Yuvanın Bekçileri", "Bir Katil Sevdim", "Denizciler Geliyor", "Sevgili Öğretmenim", "Şoförün Kızı", "Çanakkale Aslanları", "Kendini Arayan Adam", "Gönül Avcısı", "Sevimli Haydut", "Vatan Uğruna", "Meçhul Kahramanlar", "Efelerin Efesi", "İstiklal Madalyası".
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor
- Para değerlendirirken bu rotaya dikkat! Adım adım yatırım rehberi
- Yükselişte altını solladı! Yatırım aracı değil’ diyerek uyardı
- Merkez'den indirim sinyali