İlk hata son hata olabilir
Astronot kıyafeti gibi görünen 40 kiloluk çelik elbise giyerek çalışan bomba imha ekipleri, psikolojik ve fiziksel zorlu bir eğitimin ardından göreve geliyor. "İlk hatan son hatan olur" sloganıyla hareket eden bomba uzmanı polisler, olası faciaların önüne hayatlarını tehlikeye atarak geçiyor.
Ali NARGÜNER- Gazi TAŞ/İHA
Bomba uzmanı adaylar, dört aylık temel eğitimin ilk 7 haftasını teorik geçiriyor. 9 hafta süren uygulamalı arazi eğitimini de tamamlamayı başaran polisler ‘bomba uzmanı’ oluyor. Eğitimler sırasında her türlü dijital ya da el yapımı bombalara ne şekilde müdahale etmesi gerektiğini öğrenen tim mensupları, en az 6 ay kendisinden daha kıdemli ve tecrübeli bir uzman eşliğinde görevlere katılıyor.
Sanal gerçeklilik gözlüğü ile patlama sonrası olay yeri inceleme ve müdahale, robot ve mayın dedektörü kullanımı gibi birçok eğitim veriliyor.
SANAL EĞİTİM
Eğitimlerin en önemli bölümlerinden biri de Sanal-Artırılmış Gerçeklik Eğitim Sınıfı... Sanal ortamda, farklı senaryolarda pek çok taktiksel operasyon aslına uygun bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Sistemde kullanılan ekipmanlar ise gerçeğine uygun şekilde optimize ediliyor. Ayrıca ‘Elektronik Eğitim Sınıfı’nda da iki hafta eğitim gören polisler burada elektronik aksamlar hakkında da tecrübe kazanıyor.
Jammer (sinyal kesici) ile göreve giden tim; her türlü el bombası, dijital bomba, elektronik devre yapımında kullanılan aletler, kablolar, devreler gibi konularda eğitim alıyor.
HATA LÜKSÜ YOK
17 yıldır bomba uzmanı olarak görev yapan Ferudun Yurt, Ankara'daki merkezde 40, Türkiye genelinde 400 bomba uzmanı bulunduğunu söylüyor. Tim, imha robotunun kullanılmadığı durumlarda, 40 kiloluk elbise giyerek müdahale ediyor. Yurt, "Herkesin kaçtığı yere biz koşarak gidiyoruz. Sloganımız; 'İlk hatan son hatan olur.' Hata yapma durumu olmayan bir birimiz" diyor.