İlk panik butonu transseksüel Öykü'ye
Türkiye'de ilk 'panik butonu', uğruna cinsiyet değiştirip, evlendiği kocası tarafından şiddet gördüğünü ileri süren 40 yaşındaki transseksüel Öykü Özen'e verildi
Türkiye’de mahkeme kararı ile ilk kez kadın olan Gökkuşağı Derneği Başkanı ve Bursa CHP İl Delegesi Öykü Özen, üniversite yıllarında tanışıp evlendiği 33 yaşındaki eşi M.Ö.’den (Mehmet Özen) şiddet gördüğünü iddia edip, tanıtımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yapılan panik butonundan yararlanmak için bir süre önce Bursa 4’ncü Aile Mahkemesi’ne başvurdu.
Boşanma davaları süren eşinin kendisine şiddet uyguladığına dair Bursa 6 ve 9’ncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen toplam 11 aylık hapis cezası kararını da dosyasına ekleyen Özen, can güvenliğini sağlanması için panik butonu istedi.
Talebi değerlendiren Mahkeme, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne dair Kanun’un 12. Maddesi gereği acil durumlarda sinyal vermeye yarayan ilk butonun Özen’e verilmesini hükmetti. Ayrıca karara aykırı hareket edilmesi halinde davalı eş M.Ö.’nün hapsi konusunda tarafına tebliğine karar verdi. Özen, Kurban Bayramı’nı geçirmek için geldiği Muğla’nın Marmaris İlçesi’ndeki arkadaşlarının evinde DHA muhabirine konuştu.
Panik butonu ile kendini daha güvende hissedeceğini belirten Özen, "Eşimle sevenerek evlendim. Aşkımız, Bursa’da lise yıllarında başladı. İkimizin Uludağ Üniversitesi’ni kazanmasıyla hayatımız değişti. Aynı evde kalmaya başladık. Bir süre devam eden beraberliğimiz ardından O’nu çok sevdiğim için kırmayıp, mahkeme kararıyla cinsiyet değiştirerek kadın oldum. 07 Temmuz 2007 tarihinde evlendik. İlk başlarda çok güzel giden ilişkimiz maddi nedenlerle sarsılmaya başladı. Devletten aldığım kredilerle Bursa da bir bijuteri dükkanı açtım. Eşim işsiz olduğu için sürekli tartışmalar yaşanıyordu. Gayri meşru işler yapması ve beni sürekli döverek başkalarıyla aldatması bardağı taşıran damla oldu. Boşanma davası açıp, başka eve taşındım. Boşanma davasını kabullenemeyen eşim, önce telefonla tehdit etti, sonra da fiili saldırılarda bulundu" dedi.
PANİK BUTONU OLMASAYDI İNTİHAR EDECEKTİM
Birkaç defa eşimin şiddeti nedeniyle hastaneye kaldırılarak tedavi gördüğünü anlatan Özen, "Polise ve mahkemeye başvurdum. Kendisine iki defa Bursa Aile Mahkemesi tarafından hapis cezası verildi. Tüm bu şikayetlerim ve mahkeme kararları eşimi durdurmadı. Artık intihar edecek duruma kadar gelmiştim.
Bakanımızın televizyonlarda panik butonu tanıtımı yapmasını gördüm. Yaptığım araştırmalarda benim kurtarıcım olacağını düşündüm. Evraklarımı tamamlayarak Aile Mahkemesi’ne başvurdum ve ülkemizde ilk defa bu panik butonu bana verildi. Benim devletten başka sığınacağım kimsem yok. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bursa’ya geldiği zaman ’şiddete uğrayan herkes kadın-erkek fark etmeden müracaat edip panik butonunu kullanabilir’ demişti. Ben de TC yasalarına göre evliyim ve pembe kimliğim de burada. Her TC vatandaşı gibi ben de yasal hakkımdan yararlandım" diye konuştu.
MÜCADELEMİ SİYASETLE YAPACAĞIM
Bursa CHP il delegesiyim aynı zamanda geçen seçimlerde CHP Milletvekili aday adayı oldum. Halen siyasette aktif görev yapıyorum ve herkes beni çok seviyor. Travesti, transseksüel, gay ve lezbiyen olan arkadaşlarımı temsil ettiğim Gökkuşağı Derneği’nin başkanlığını sürdürüyorum. Ülkemizde şiddete karşı çok ciddi önlemler alınmaya başlanıldı. Yaşamak çok güzel ve anlamlı. Kimsenin yaşam hakkı elinden alınmaması için hem siyasi hem de dernek çalışmalarımı artıracağım. Bundan sonra şiddet gören insanların yardımına koşacağım. Bu konuda devletimden destek bekliyorum" dedi.
Ali GÜNDOĞAN/MARMARİS (Muğla), (DHA)
- Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
- Kamuya toplu akaryakıt alımıyla 3 milyar lira tasarruf sağlandı
- Asgari ücret için 2 rakam öne çıktı! İşte 2025 asgari ücret için konuşulan ihtimaller
- Faize para yatıracaklar dikkat! Faiz oranında değişiklik
- Çift maaş, düşen aylığa önlem, az primle emeklilik! Emeklilerin merak ettiği sorulara yanıt