Gündem'İsrail yönetimine artık 'dur' denilmeli'

'İsrail yönetimine artık 'dur' denilmeli'

Paylaş
'İsrail yönetimine artık 'dur' denilmeli'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan ziyaretinde 11 işbirliği anlaşması imzalandı. Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Gazze’de ve Lübnan’da yaşananlara da değinip, “İsrail yönetiminin insanlık onurunu ayaklar altına alan saldırılarına artık ‘Dur’ denilmesi gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Arnavutluk’tan, Balkanlar gezisinin ikinci durağı olan Sırbistan’a geçti. Erdoğan başkent Belgrad’daki Sırbistan Sarayı’nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider bir süre baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. Görüşmeler sonrası iki ülke arasında törenle işbirliği anlaşmaları imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

11 ANLAŞMAYA İMZA

İki sene sonra tekrar Belgrad’da olmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Erdoğan, “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’mizin 4’üncü toplantısı vesilesiyle ikili ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık” dedi. İki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek 11 anlaşmaya imza attıklarını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Sırbistan’la ilişkilerimizde adeta altın çağı yaşıyoruz. Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefe kararlılıkla devam ediyoruz.”

BOSNA HERSEK KARARLILIĞI

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’le görüşmelerinde bölgesel ve küresel gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Sırbistan’la Kosova arasındaki son gerilimlere sağduyuyla yaklaşılmasının önemi aşikardır” dedi. Bosna Hersek’te istikrarın korunmasında kararlılığı teyit ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Bosna Hersek’in siyasi kırılganlığının bir an önce geride bırakılması noktasında Sırbistan’ın yapıcı yaklaşımının önemini de bu vesileyle vurguladım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘FİLİSTİN DEVLETİ ŞARTTIR’

Görüşmede Gazze ve Lübnan’da yaşanan İsrail saldırılarına da değindiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail yönetiminin insanlık onurunu ayaklar altına alan saldırılarına artık ‘Dur’ denilmesi gerekiyor” dedi. Erdoğan şöyle konuştu: “Meselenin temelinde yatan sorun Filistin topraklarının İsrail tarafından işgalinin sürmesidir. 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması şarttır.” Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm ülkeleri bağımsız Filistin’i tanımaya çağırdı.