Gündem'İsrail'i pişman edeceğiz'

'İsrail'i pişman edeceğiz'

Paylaş
'İsrail'i pişman edeceğiz'

İran, başkentinde 31 Temmuz’da Hamas Lideri İsmail Haniye’nin suikasta uğramasından sorumlu tuttuğu İsrail’e tehditler savurmasına rağmen henüz karşılık vermedi. Konuya ilişkin açıklama yapan İran, İsrail’e karadan da saldırabileceğini vurgulayıp, “Saldırı İsrail’i pişman etmeli” dedi.

22 GÜN ÖNCE SUİKAST

Haberin Devamı

Gazze’de 7 Ekim’den beri katliamlarını sürdüren İsrail yönetimi, 30 Temmuz’da Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın önemli komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürmüş, 31 Temuz’da da Hamas Lideri İsmail Haniye’ye İran’ın başkenti Tahran’da, resmen üstlenmediği bir suikast düzenlemişti. İran ve Lübnan Hizbullah’ı intikam tehditlerinde bulunmuştu. Hizbullah, İsrail’e bazı saldırılar düzenlese de İran aradan haftalar geçmesine rağmen herhangi bir saldırıda bulunmamıştı. İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, konuya ilişkin sorulara bir açıklamayla cevap verdi.

ATEŞKES HASSASİYETİ

Açıklamada, “İran’ın cevabı saldırganı, ‘terör’ ve ‘İran’ın ulusal egemenliğini ihlal’ nedeniyle cezalandırmalı. İran’ın caydırıcılığını güçlendirmeli ve gelecekteki bir saldırıyı önlemek için İsrail’i pişman etmeli” ifadeleri yer aldı. İran’ın Gazze’de olası bir ateşkesi olumsuz etkilemek istemediğinin de belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İran’ın cevabı, İsrail’in en az ihtimal vereceği zaman ve koşullarda olacaktır. Belki, kara saldırısını göz ardı ettikleri, gözlerinin gökyüzünde ve radar ekranında olduğu bir sırada veya her ikisinden müteşekkil bir saldırı olacak.”

Haberin Devamı

‘ATEŞKES ANLAŞMASI HEMEN YAPILMALI’

‘ACI ÇEKİYORLAR’

Orta Doğu turunda olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar’da açıklamalarda bulundu. Gazze’de ateşkes için devam eden müzakerelere değinen Blinken, “Ateşkes ve rehine anlaşmasını hemen yapmalıyız. Zaman çok önemli. Çünkü her geçen gün rehinelerin hayatları tehlikeye giriyor. Çünkü Gazze’deki insanlar yeterli gıdaya, ilaca ulaşamıyor ve acı çekiyor” dedi.

‘İŞGALE KARŞIYIZ’

Blinken “ABD, İsrail’in Gazze’de uzun süreli işgalini kabul etmediği konusunda çok net” ifadelerini kullandı. Amerikan basınına açıklamalarda bulunan Amerikalı ve iki İsrailli yetkili ise ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda yürütülen müzakere görüşmelerinin çıkmaza girdiğini savundu. Anlaşmaya varılamaması halinde İran’ın İsrail’e saldırabileceği düşünülüyor.

10 AYDA HİZBULLAH’IN 421 ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Haberin Devamı

İsrail ordusu Lübnan’ın Suriye sınırında, Hizbullah’a ait silah deposu ve hava savunma sistemi tesisini vurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı ülkenin güneyine düzenlenen saldırıları sonucu 4 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını açıkladı. 8 Ekim 2023’ten bu yana ölen Hizbullah üyesi sayısı 421’e yükseldi. İsrail’in Lübnan’da hedef aldığı otomobilde bulunan Filistinli Fetih Hareketi’nin silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayları generali Halil el-Makdah öldü. Hizbullah, İsrail’e misilleme saldırılarında bulunduğunu açıkladı.

MEZAR YERİ YOK TEMİZ SU KALMADI YİYECEK YETERSİZ

İsrail’in 10 aydır saldırdığı ve ablukada tuttuğu Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 223’e yükselirken mezarlıklarda boş yer kalmadı. İsrail’in ablukada tuttuğu, gıda ve insani yardım girişini engellediği Gazze’deki Han Yunus kentinde su depoları ve dağıtım hattı saldırılarda hasar gördü. Bu nedenle temiz su sorunu büyürken salgın hastalık tehlikesi de artıyor.