İstanbul da toz salınımından nasibini aldı! İşte en kalitesiz havası olan ilçe
Afrika üzerinden gelen çöl tozları İstanbul’da bazı bölgelerde etkili olan toz salınımı hava kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre kent genelinde hava kirliliğinin en fazla olduğu yer Göztepe oldu.
İHA-DHA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre Göztepe ve Sultangazi’de hava kirliliği gözle görülür hale geldi. Son günlerde kentte görülen ve Afrika üzerinden gelen çöl tozları nedeniyle bazı bölgelerde hava kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. İstanbul’da da etkisini gösteren toz salınımı nedeniyle hava kirliliğinin en fazla olduğu yer Göztepe olarak ölçüldü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hava Kalite Ölçüm istasyonlarından derlenen verilere göre, Göztepe’de bugün saat 15.00 itibariyle ortalama partikül madde (PM10) hava kirliliği konsantrasyonu 174 g/m3 (mikrogram bölü metreküp) ölçüldü. Burayı sırasıyla 105 g/m3 ile Sultangazi, 97 g/m3 ile Esenyurt istasyonları takip etti. Bugün için hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 19 g/m3 ile Yenibosna olurken, partikül madde hava kirliliği Kağıthane istasyonunda 20 g/m3 olarak belirlendi.
Öte yandan etkili olan toz salınımının ise Cuma günü etkisini kaybetmesi bekleniyor.
ÜÇ İLDE 30 NİSAN'A KADAR SÜRECEK
25 Nisan günü Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun şekilde gözlenen çöl tozu taşınımının, çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceği belirtilen açıklamada, bu kapsamda Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarıda bulunulduğu belirtildi.
Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği vurgulanarak, ayrıca görüş mesafesinde düşmeye sebep olabileceği kaydedildi.
25 Nisan'dan itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki yaratmasının muhtemel olduğuna dikkat çekilen uyarıda, genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, 30 Nisan'a kadar bölgede yağış beklenmediği ifade edildi.
Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşların alması gereken önlemler şöyle sıralandı:
“Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz. Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız."
"AÇIK HAVADA EGZERSİZ YAPMAYIN"
25-26 Nisan tarihleri arasında Kuzey Afrika kaynaklı toz taşımı diye tabir edilen doğa olayından Osmaniye’nin de etkilendiği belirten İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, uyarılarda bulundu. Çöl tozlarının fırtınalarla birlikte yol alabilmekte olduğunu ve kıtalar arası etkilere sebep olabildiğini belirten Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, havada olmaması gereken bu parçacık maddelerin, bağışıklık sisteminin yanı sıra kalp ve damar, solunum ve üreme sistemlerine zarar verdiğini ifade etti. Özellikle akciğer ve astım rahatsızlıkları olan hassas grupların, bahar alerjisi ve solunum rahatsızlığı olan vatandaşların, bu şekildeki hava olaylarında daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Yangın, “Bu özellikteki hastalarımız tozlu havayı soluduklarında solunum sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilirler. Öncelikle bu gruptaki vatandaşlarımız zorunlu değiller ise bu iki gün dışarı çıkmamalarını ve ilaçlarını kesinlikle aksatmamalarını öneriyoruz. Kronik rahatsızlığınız olmasa dahi bu günlerde baş ağrısı, öksürük geniz akıntısı görülebilir" dedi.
GÖZ SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR
Çöl tozlarının solunum sistemini etkilediği kadar göz sağlığını da çok etkilediğine dikkat çeken Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, sözlerini şöyle tamamladı: "Gözlerde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, kaşınmaya sebep olabilir. Özellikle alerjik konjoktivit (göz nezlesi) olanlarda bu belirtiler daha fazla görülebilir. Bu sebeple göz temizliğine de özen göstermeliyiz. Çocuklarımızın burun temizliğini düzenli yapmalı, dışarıda uzun vakit geçiren çocuklarımız eve geldiğinde mutlaka banyo yaptırmalıyız. Bol sıvı almalıyız, elimizi yüzümüzü daha fazla yıkamaya özen göstermeliyiz. Havada çöl tozu olduğunda; Kapalı ortamda kalmak, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnu mümkünse parçacık tutucu maske (FFP2, FFP3) veya normal maske veya ıslak bezle kapatmak, açık havada egzersiz yapmamak, araç kullanırken havalandırmayı çalıştırmamak yararlıdır.”
- Gabar Dağı’nda “çok özel” bir kutlama! Bakan Bayraktar: İç cephemizi çok güçlü hale getireceğiz
- Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
- Kamuya toplu akaryakıt alımıyla 3 milyar lira tasarruf sağlandı
- Asgari ücret için 2 rakam öne çıktı! İşte 2025 asgari ücret için konuşulan ihtimaller
- Faize para yatıracaklar dikkat! Faiz oranında değişiklik