İstanbul için iyi, 3 il için kötü haber! Büyük Marmara depremi için çok konuşulacak sözler
19 Temmuz'da Marmara Denizi’nde 4.4, ardından Çanakkale’nin Ezine ilçesinde 4.7 büyüklüğündeki depremler büyük bir panik havası yaşattı. 'Olası Büyük Marmara depremini tetikler mi' soruları sorulurken Prof. Dr. Şamil Şen İstanbul için iyi, Güneybatı Marmara’da bulunan 3 il için ise kötü haberi 'Çanakkale depremi sisteme uyuyor' sözleriyle verdi.
Çanakkale Ezine'de geçtiğimiz gün 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedilirken ilçede bazı evlerin duvarları çatladı. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, yerin 10,23 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
YERLİKAYA: OLUMSUZ DURUM YOK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Çanakkale Ezine'de 4,7 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. An itibari ile olumsuz bir durum yoktur" ifadelerini kullandı.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ezine merkezli 4,7 şiddetindeki deprem nedeniyle şu ana kadar intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Ekiplerimiz sahada olup, tarama faaliyetleri devam etmektedir. Çok geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.
DUVARLARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU
Ayvacık ilçe merkezindeki Hamdibey Mahallesi sakinlerinden Rüstem Akan, boş durumdaki evinin duvarlarında depremle çatlak oluştuğunu belirtti.
Akan, depremi şiddetli şekilde hissettiklerini dile getirerek, "Her odada neredeyse kısmi çatlaklar var. Bazı odalarda sıvalar dökülmüş. Ev şu anda boş durumdaydı. Eve yeni taşınıyorlardı. Bahçede oturdukları esnada deprem oldu." diye konuştu.
MARMARA BEŞİK GİBİ
Çanakkale’deki depremden birkaç gün önce ise Marmara Denizi açıklarında 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 4 kilometre derinlikteki deprem Marmara bölgesindeki çoğu şehirde hissedilerek büyük paniğe sebep oldu ancak olumsuz bir durum kayda geçmedi.
6 MİLYON DİKEN ÜSTÜNDE
Yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı Bursa, Balıkesir ve Çanakkale yüzyıllardır şiddetli depremler üreten Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı kolunun güneyinde yer alıyor.
Tamamı birinci derece deprem kuşağında olan 3 ilde aktif fayların üretebileceği depremlerle ilgili bilimsel araştırmalar yürütülüyor.
“TEHLİKE DOĞUDAN BATIYA GEÇİYOR”
Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, yıllar içerisinde bölgede meydana gelen depremleri yapay zeka yardımı ile 4D (4 boyutlu) veri görüntüme yaptığını anlattı.
Ortaya çıkan 4D görüntüye göre Marmara bölgesinde meydana gelen depremlerin zaman geçtikçe doğudan güney batıya doğru hareket ettiğinin göründüğünü söyleyen Prof. Dr. Şen, geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de meydana gelen 4.7’lik depremin de bu sisteme uyduğunu belirtti.
7 ÜZERİ DEPREM İÇİN EN RİSKLİ BÖLGE
Prof. Dr. Şen, 1990-2024 yılları arasındaki veri ile ortaya çıkan görüntünün deprem konusunda en riskli bölge olarak Güneybatı Marmara’yı işaret ettiğinin altını çizerek 7 üzeri büyüklükte deprem riskinin olduğunu söyledi.